News

Poliția Română cumpără WC-uri în fundul curții! Cât costă latrinele și în ce secții vor ajunge

Poliția Română cumpără WC-uri în fundul curții! Cât costă latrinele și în ce secții vor ajunge. Situația poate fi considerată incredibilă, însă e o realitate a anului 2023.
15.05.2023 | 16:57
Politia Romana cumpara WCuri in fundul curtii Cat costa latrinele si in ce sectii vor ajunge
Poliția Română cumpără WC-uri în fundul curții. Foto: Botoșăneanul
ADVERTISEMENT

Poliția Română cumpără WC-uri în fundul curții! Cât costă latrinele și în ce secții vor ajunge. Situația poate fi considerată incredibilă, însă e o realitate a anului 2023 în România. Latrinele din curte vor ajunge la 6 secții de Poliție din mediul rural din Botoșani.

Poliția Română cumpără WC-uri în fundul curții!

Conform Botoșăneanul, Poliția din Botoșani va plăti 9.000 de lei pentru aceste WC-uri din fundul curții, asta în timp ce polițiștii de la oraș vor primi BMW-uri. Aceste toalete trebuie să respecte anumite ”norme”, astfel că Poliția din Botoșani anunță că va achiziționa “șase unități clasice WC din lemn de rășinoase, cu dimensiunile de 120 cm x 120 cm x 220 cm, neracordabile la utilități”.

ADVERTISEMENT

Sursa citată menționează că aceste toalete din lemn vor înlocui toaletele existente care sunt degradate. Între timp, IPJ Botoșani a primit două noi autospeciale marca BMW 320 i XDrive, de peste 66.000 de euro, care vor intra în posesia polițiștilor rutieri din județ.

Statistic, în Botoșani există 71 de sedii de poliție rurale și majoritatea au toalete în fundul curții. Angajații MAI se plâng că pe timpul verii acestea ”emană un miros pestilențial”. Pentru că nu există resurse, oamenii legii de la țară se vor mulțumi cu toalete de lemn noi, pentru că nu există resurse pentru a racorda la canalizare aceste secții de Poliție din mediul rural.

ADVERTISEMENT

IPJ Botoșani a reacționat și a comentat această situație, menționând că ”trebuie ținut cont de specificul zonelor”. Așadar, pentru că nu există canalizare, polițiștii din mediul rural trebuie să rămână fideli WC-urilor de lemn din fundul curților. ”Pe 9 mai 2023, Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, prin Serviciul Logistic-Compartimentul Achiziții publice, a publicat pe platforma SEAP o ofertă de achiziție directă pentru 6 toalete din lemn. Acestea vor fi montate în locațiile în care se impune înlocuirea toaletelor vechi.

Este o soluție temporară, până la renovarea posturilor de poliție. Cu privire această achiziție, trebuie să ținem cont și de specificul zonelor pentru care se realizează aceasta. Cele 6 unități sunt neracordabile la utilități, iar acest lucru se află în directă legătură cu faptul că în localitățile pentru care se intenționează realizarea achiziției, nu sunt utilități”, a transmis IPJ Botoșani pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Din totalul de 71 de sedii de Poliție din mediul rural, doar șase sedii se laudă că au sistem modern de canalizare, fiind vorba de cele din comunele Rădăuți Prut, Călărași, Avrămeni, Durnești, Drăgușeni și Ungureni. Aceste sedii au fost modernizate cu ajutorul unui proiect transfrontalier cu Republica Moldova, finanțat prin POR – Programul Operațional Regional.

Se pare că ministrul de interne Lucian Bode este la curent cu această situație și a deplâns în 2021 acest ”handicap” al Poliției Române. La nivel național, în 2021 erau peste 1.000 de sedii de Poliție cu toalete în curte. În actualul ritm de modernizare, din lipsă de fonduri, cel mai probabil cifra nu s-a schimbat prea mult în 2023.

ADVERTISEMENT

”Aşa cum aţi văzut în construcţia bugetară pentru anul 2021 am ţinut cont de aceste vulnerabilităţi, eu le numesc vulnerabilităţi ale sistemului de ordine publică faptul că avem în continuare peste 1.000 de posturi de poliţie cu toaleta în fundul curţii. Este o vulnerabilitate pentru Poliţia Română”, transmitea ministrul Lucian Bode în urmă cu doi ani când se afla în vizită la Botoșani.

Sindicaliștii Europol s-au plâns, de asemenea, de această situație iscată. ”Avem un protest simbol. Am adus realitatea din țară la minister. Fără apă, fără săpun, așa arată realitatea din teren. Nimeni nu a făcut niciun demers să reducă numărul posturilor de poliție fără toaletă. Cum să se respecte măsurile de protecție recomandate în condițiile în care mii de colegi nu au apă curentă?!

Nu mai spun de rușine când cineva întreabă unde este toaleta. Acestea pot fi adevărate monumente ale reminiscențelor Miliției. Noi am identificat sute de posturi care nu au avize sanitare, sunt fără respectarea normelor legale. Nimeni nu verifică. Noi așteptăm un răspuns din partea ministerului. Le vom lăsa aici toaletele, astfel încât poate se uită pe geam să le vadă cum ne desfășurăm activitatea”, declara Cosmin Andreica, președinte al Sindicatului Europol.

ADVERTISEMENT