News

Poliția Română trece de la Loganuri la BMW-uri seria 3. Licitație pentru 100 de autospeciale. Care este prețul unei mașini

Poliția Română a încheiat un contract pentru livrarea a 100 de autospeciale BMW seria 3, însă sindicatele acuză o „licitație cu cântec”
18.09.2022 | 17:53
Politia Romana trece de la Loganuri la BMWuri seria 3 Licitatie pentru 100 de autospeciale Care este pretul unei masini
Poliția Rutieră trece pe BMW. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Loganurile Poliției Române ar putea deveni istorie, în contextul în care Ministerul Afacerilor Interne caută să achiziționeze 600 de noi autospeciale, iar achiziția primelor 100 de mașini a fost semnată în această lună.

De la Logan la BMW

Sindicatul polițiștilor Europol a anunțat duminică, 18 septembrie, că la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române a fost desfășurată o licitație în vederea contractării a unui număr de maxim 600 de autospeciale de poliție destinate specialității ”rutieră”. Licitația a fost parte a programului ,,Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație” finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (P.O.I.M.).

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, în data de 12 septembrie, IGPR semnează și primul contract subsecvent cu Automobile Bavaria, la mai puțin de o lună după semnarea acordului cadru. Astfel, reprezentantul BMW România va trebui să livreze în maximum 270 de zile (așa cum prevede caietul de sarcini) 100 de autospeciale.

Caracteristicile și dotările dorite de Poliția Română sunt impresionante: categoria M1; combustibil BENZINĂ; cilindree min. 1900 cm3; motor min. 4 cilindrii, min. 130 kW, min. 290 Nm cuplu;
transmisie 4×4 permanent, cutie automată min. 8+1 trepte; 1 set roti cu pneuri de vară și unul cu pneuri de iarnă; roată de rezervă + cric + cheie roti; volan reglabil pe două direcții cu comenzi montate pe el incluse; ABS, ESP, ASR; min. 4 airbag-uri; proiectoare ceață; viteza maximă – min. 210 km/h; accelerație de la 0 la 100 km/h – max. 8 secunde; 5 locuri; culoare alb + inscripționare specifică; climatizare min. 1 zona; oglinzi retrovizoare cu degivrare și reglare electrică; scaun șofer reglabil pe 3 zone; geamuri electrice; covorașe față/spate cauciuc; priză suplimentară portbagaj min. 10A; rampă optico-acustică; acumulator suplimentar identic cu cel de bază.

ADVERTISEMENT

„Noutatea apare la rampa de avertizare – autoritatea contractantă a solicitat posibilitatea pornirii/opririi independente, pe toată circumferința rampei, a luminilor roșii și/sau albastre, ceea ce nu am mai văzut de la rampele montate pe MCV-uri. De asemenea, se dorește ca rampele de avertizare să poată lumina în minim 5 moduri diferite selectabile”, au explicat sindicaliștii de la Europol.

Prețul unei mașini: peste 30.000 de euro

Potrivit sursei citate, prețul contractat pentru o autospecială BMW este de circa 33.200 de euro, cu 15.000 de euro sub prețul de catalog.

ADVERTISEMENT

Garanțiile solicitate sunt de minim 6 ani pentru rezistența la coroziune a caroseriei și minim 3 ani pentru echipamentele din dotarea autospecialei și inscripționării. În situația în care autospecialele suferă defecțiuni ce necesită transportul la o unitate service în perioada de garanție, furnizorul este obligat să asigure asistența tehnică 24/7, excepție făcând situațiile accidentelor rutiere. Prețul contractat pe o autospecială este de 163.343,41 lei (aprox. 33.200 euro). Primul lot de 100 de bucăți este așteptat să intre în dotarea Poliției Române cel târziu în iunie 2023.

Sindicaliștii critică însă faptul că în achiziția acestor autospeciale nu au fost incluse și accesorii specifice poliției.

ADVERTISEMENT

„Poliția Română continuă să pună eticheta de ,,autospecială” unui autoturism pe care se lipește un doar un colant pe care scrie POLITIA și pe care este montată o rampă. În continuare nu se cere șasiu întărit, nu se cer accesorii specifice muncii din dotare (lumini suplimentare montate, compartimentare separată pentru persoanele conduse la sediu, compartimentare separată în portbagaj pt accesorii specifice etc.), ci pur și simplu un autoturism ”chior”.

Chiar dacă salutăm reducerea de aproximativ 15.000 euro făcută de BMW la fiecare autospeciala, nu putem să nu ne întrebăm dacă factorii de decizie, în birourile lor, unde se uită la televizor și se laudă cu ,,achizițiile” făcute, se pot gândi și mai departe de atât. Noi ne-am plictisit sincer să vizionăm conferințe de presă în care reprezentanții IGPR și ai MAI prezintă achizițiile de tehnică sau de mașini ca fiind mari realizări, deși acestea ar trebui să fie dotări normale, de bun simț”, se arată în comunicatul transmis de Sindicatul Europol.

O licitație cu cântec

Mult mai serioasă este însă acuzația sindicaliștilor că această achiziție se face ca urmare a unei „licitații cu cântec”. Potrivit acestora autoturismul BMW 320ix a fost singurul care îndeplinea cerințele și specificațiile puse în contractul de achiziție.

„Specificațiile tehnice pe care producătorii trebuiau să le îndeplinească au fost foarte dure, însa UNA a sărit în evidență: se dorea o autospecială cu o putere minimă de 130 kW, motor pe benzină, cuplu motor min. 290 Nm, tracțiune integrală 4×4 permanent (AWD), tipul caroseriei să fie AA, iar transmisia să fie automată pe o cutie de minim (atenție!) 8+1 trepte.

Aici licitația a devenit extrem de interesantă! Încă de la apariția anunțului de participare (15.05.2022) am stat și am căutat ce modele de autovehicule s-ar putea mula pe aceste specificații.

Nu mică ne-a fost mirarea când, după aproximativ 2 săptămâni de căutări și discuții cu reprezentanți ai marilor dealeri auto, am ajuns la concluzia că SINGURA marcă ce ,,pică” pe aceste specificații este BMW. Iar tipul de BMW este 320ix. Acum, nu o să fim noi cei cârcotași, fiind relevant faptul că vom primi multe (sperăm la mai mult de una pe județ) autospeciale ,,adevărate” de poliție, așa cum multe țări (toate) din blocul comunitar au în dotare.

Dar nu putem să nu ne întrebăm retoric – oare chiar atât de importantă era acea cutie de 8+1 trepte?! IGPR-ul nu putea să lărgească puțin sfera și să solicite o plajă mai largă pentru ca tot ce înseamnă producător auto de marcă să participe la licitație?!”, se mai arată în comunicatul celor de la Europol.

ADVERTISEMENT