News

Poliția Școlară a fost înființată oficial. Marcel Vela declară război elevilor scandalagii

08.09.2020 | 23:52
Politia Scolara a fost infiintata oficial Marcel Vela declara razboi elevilor scandalagii
ADVERTISEMENT

Marcel Vela a înființat Poliția Siguranța Școlară, menită să combată violența și bullying-ul în școli.

Ministrul de Interne anunțase la începutul lunii septembrie că va înființa poliția specială pentru școli.

ADVERTISEMENT

Cu doar 6 zile rămase până la începerea noului an școlar, Vela a grăbit procesul și a semnat ordinul pentru a înființa această poliție specială.

Marcel Vela înfiițează Poliția Școlară, pentru a pune capăt violenței în școli

Din noua structură vor face parte 270 de polițiști. „Poliția Siguranța Școlară va fi formată dintr-un număr de 270 de polițiști, organizați la nivelul IGPR, a DGPMB și a inspectoratelor de poliție din fiecare județ. Poliția Siguranța Școlară va avea o subordonare centrală, iar obiectul ei de activitate este strict legat de asigurarea protecției și siguranței elevilor, cât și a cadrelor didactice.

ADVERTISEMENT

Noua structură va preveni și combate violența în școală, cu accent pe fenomenul de bullying și a actelor de violență între elevi în interiorul școlii, cât și în proximitatea acestora”, a declarat ministrul Marcel Vela.

Direcția pentru Siguranța Școlară va monitoriza măsurile de siguranță, infracțiunile din fiecare școală și va dispune prezența polițiștilor de ordine publică, de la Rutieră, a jandarmilor și a Poliției locale pentru buna funcționare a școlilor, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

Conform unui anunț al lui Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, noua structură e menită să reinstaureze liniștea și ordinea în rândul unei istituții măcinate de violență între elevi.

Țînând cont de preocuparea permanentă a conducerii MAI pentru îndeplinirea obiectivelor în ceea ce privește siguranța elevilor și a cadrelor didactice, ministrul Vela a luat decizia înființării unei structuri distincte în cadrul Poliției Române care va consolida parteneriatul MAI – școală – autorități locale în vederea dezvoltării unui proces educațional anti-infracțional și anti-victimal.

ADVERTISEMENT

Astfel, va exista o prezență mult mai mare și mai activă a polițiștilor în mediul școlar, respectiv în procesul educațional. Ei vor identifica mediile favorabile comiterii de infracțiuni și vor stabili legături permanente cu reprezentanții unităților de învățământ, cu reprezentanții ONG-urilor precum și ai autorităților locale.

Structura nouă formată, “Poliția, siguranță școlară” va acorda o mai mare importanță activităților și măsurilor preventive, concentrându-se pe identificarea factorilor generatori și eliminarea din timp a potențialelor riscuri, în principal, pentru prevenirea consumului de droguri, traficului de persoane și violenței juvenile.

Structura va funcționa odată cu începerea anului școlar atât la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române cât și la nivelul Inspectoratelor Județene de Poliție, respectiv la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București”, a explicat MAI Bogdan Despescu, conform Digi 24.

Potrivit datelor oficiale prezentate de ONG-uri, 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia de colegii de clasă. Mai mult, pe internet peste 75% dintre copii sunt victime ale acestui fenomen.

ADVERTISEMENT