News

Politica de comunicare a lui Dragnea, implementată cu succes la PNL. Ce strategie a ales AUR

06.04.2021 | 18:07
Politica de comunicare a lui Dragnea implementata cu succes la PNL Ce strategie a ales AUR
Politica de comunicare a lui Dragnea, implementată cu succes la PNL Foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus s-a dovedit a fi o adevărată hârtie de turnesol pentru majoritatea guvernelor lumii, dar și pentru partidele de opoziție. Deciziile și comunicarea acestora s-au dovedit, de cele mai multe ori, prea puțin viabile.

Nici România nu a scăpat de acest filtru care a accentuat și mai tare impotența decizională a autorităților și lipsa soluțiilor venite de la opoziție. Fiecare dintre cele două părți a ales mai mult să-și protejeze propria imagine și interesele decât să aibă ca priorități absolute protejarea vieții și a sănătății tuturor românilor care i-au votat.

ADVERTISEMENT

Terenul de luptă comunicațional este împărțit deloc strategic în mai multe tabere. Miniștrii PNL contra celor de la USR-PLUS, ambele tabere de miniștri împotriva opoziției parlamentare, PSD versus PNL, USR-PLUS, UDMR și AUR.

La rândul lor, cei de la AUR se declară împotriva tuturor, mai puțin pe ici și colo, în funcție de prieteniile cu diverși lideri ai celorlalte partide parlamentare și neparlamentare. Cert este că până acum s-a lăsat cu multă suferință pentru țintele lor politice, însă asta nu-i ajută aproape deloc pe românii de rând, nepăsători sau sătui de gâlceava infinită a politicienilor de toate rangurile.

ADVERTISEMENT

Ciucă admite că mesajele guvernului nu au percutat suficient

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, este unul dintre puținii lideri ai coaliției guvernamentale care a preferat să spună lucrurilor pe nume public privind gestionarea sincopată a transmiterii mesajelor către populație din partea autorităților.

Ca membru al Guvernului vă spun că de când a început pandemia s-au depus eforturi colosale să combatem pandemia și ulterior această campanie de vaccinare. Este cât se poate de evident și cu toții știm că în momentul în care am fost nevoiți să luăm măsuri împotriva acestui virus nu eram pregătiți pentru o astfel de anvergură. E nevoie de continuarea dialogului, explicarea măsurilor de către specialiști pentru că ei au credibilitatea necesară în fața cetățenilor. La nivelul guvernului, s-au luat măsuri cât se poate de concrete. Este posibil ca din punct de vedere al comunicării să nu fi reuşit să fi ajuns la cetăţean încât să înţeleagă că se fac eforturi deosebite”, își atenționa Ciucă atât colegii de coaliție, cât și armata de comunicatori aciuați în Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT

Sesizarea șefului Apărării a trecut totuși nebăgată în seamă de nimeni. Ministrul a spus, ministrul a auzit. La doar câteva zile distanță, astăzi, liberalii s-au reunit în ședința Biroului Executiv și l-au luat la bani mărunți pe ministrul Justiției, Stelian Ion. Principalul motiv este legat de modificarea legilor justiției și proiectul care a fost modificat în guvern.

Celelalte cauze privesc toate problemele de comunicare sau lipsa ei între toți miniștrii liberali și cei ai USR-PLUS. Claudiu Năsui, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, este și el subiect de supărare pentru liberali, la fel ca și șeful Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru că și-au delegate majoritatea atribuțiilor secretarilor de stat. Dilema majorității celor de la PNL, le fel ca și a opoziției este legată de ce anume mai fac toți miniștrii care au decis să-și delege atribuțiile.

ADVERTISEMENT

Turcan se „duelează” cu Alexandru

Șefa Muncii, Raluca Turcan, nu are doar un dinte împotriva ministrului Justiției, Stelian Ion privind reducerea vârstei de pensionare pentru magistrați, ci o bătălie de anduranță cu predecesoarea sa, nimeni alta decât colega sa de partid, Violeta Alexandru. Pe la spate, cele două rivale se înțeapă reciproc privind eforturile lor decizionale, acuzându-se și de faptul că anumite informații din minister se scurg în mod voit către presă ca să-i șubrezească lui Turcan poziția de ministru, dar și de comunicator al partidului și pe cea de pol de influență, căpătat cât a fost vicepremier.

Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, neagă că ea ar fi sursa informațiilor compromițătoare apărute recent în mass-media. Ea se apără invocând greșelile pe care fiecare politician în parte le poate face în anumite momente ale carierei sale. În toată această confruntare sunt prinși la mijloc oamenii folosiți pentru comunicarea de partid, dar și cei din ministere și de la Palatul Victoria.

„Rețeta” comunicatorilor lui Dragnea, implementată cu succes și de PNL

Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, a impus o adevărată lege a tăcerii în partid. Singurii care aveau voie să înștiințeze presa despre decizile social-democrate erau purtătorul de cuvânt al partidului, președintele formațiunii și alți câțiva comunicatori. Toată comunicarea trebuia să se desfășoare doar în fața camerelor de filmat astfel încât să nu care cumva să îi scape vreunuia o informație în plus față de ce a decis conducerea. La vremea respectivă, cei de la PNL luau în derâdere felul în care PSD își făcea publice mesajele.

Odată ajunși la putere, liberalii au implementat și ei ”rețeta Dragnea”, lăsând însă liberi să se exprime în spațiul public mai mulți comunicatori desemnați de conducerea partidului. Doar că mesajele acestora sunt și ele formulate în baza punctajelor de partid și filtrate de armata de consultanți politici, mai mult sau mai puțin experimentați pe zona de formulat și transmis mesaje către public. Scăparea liberalilor mai vorbăreți de orice formă de cenzură o reprezintă declarațiile politice din Parlament și întrebările adresate miniștrilor.

Comunicatorii PSD, mai tari decât cei de pe lângă executiv

În timp ce PNL și-a ales ”contingentul” de experți în comunicare mai mult în baza relațiilor bune, anterioare cu diverși ziariști pe care apoi i-au cooptat în echipele lor de PR, cum e exemplul lui Andi Manciu, cei de la PSD au plusat. Mesajele social democraților sunt alcătuite de șefii de departamente ai partidului, cot la cot cu câțiva sociologi cu contracte part-time și niște foști jurnaliști. Mai pun umărul la construirea unei imagini a PSD cât mai bună și foști și actuali europarlamentari sau parlamentari, specialiști pe unele domenii de activitate.

Cu toate acestea, deși clare, nici punctajele social democrate nu rup gura târgului și nu reușesc să facă minuni nici privind creșterea încrederii populației în PSD pentru că nu promovează mereu soluțiile cele mai bune, ci mai repede frizează poziția de Gică-contra. Iar această poziție și-o dispută cu cei de la AUR, care sunt mult mai radicali și care nu se abțin să atace tot ceea ce populația sesizează ca nereguli, indiferent de amploarea sau importanța lor.

AUR își face reclamă prin vocile libere

Parlamentarii AUR, cât și liderii organizațiilor sighinașe ale partidului din teritoriu au libertatea de la centru să se exprime în public pe orice teme. De aici rezultă și o serie de neajunsuri. Surse din partidul lui Claudiu Târziu și a lui George Simion admit că există strategii ale formațiunii pe anumite subiecte, însă nepregătirea politică a tuturor comunicatorilor atrage multe prejudicii de imagine. Recent, partidul a fost la un pas de scindare din cauza disensiunilor provocate de senatoarea Diana Șoșoacă. Nici acum toți parlamentarii AUR nu sunt convinși că decizia de excludere a acesteia a fost una bună.

Tot conform acelorași surse parlamentare AUR, Târziu, Simion și Tănasă s-au văzut obligați să acopere cumva, la nivel de comunicare, și zona lăsată liberă de Șoșoacă. Iar cei care se ocupă de bucătăria comunicațională a AUR nu sunt nici ei cu state prea vechi pe această latură a autopromovării partidului, a mesajelor lui și a liderilor săi.

UDMR tace și le face

Deși aflat la guvernare, UDMR se bucură de statutul de struț al cărui cap e protejat de nisipul în care e băgat intenționat. Scandalurile sunt ținute departe de Uniune. La rândul lor și cei din conducere și miniștrii lor evită pe cât posibil să facă prea multe anunțuri publice. Cel mai de impact scandal rezultat din conduita unui ministru îl are ca subiect pe șeful tineretului și sportului, Eduard Novak. Acesta nu este acuzat că nu ia mai multe măsuri pentru domeniul pe care îl păstorește și care este și el afectat de pandemiei, ci de faptul că nu a purtat mască pe Arena Națională.

Prea puține informații răzbat și în legătură cu hotărârile ministrului mediului, apelor și pădurilor, Tanczos Barna, deși pădurile României dispar ca prin farmec în același ritm halucinant și în mandatul său. La adăpost de gura opiniei publice și de scandalurile fără număr din coaliția guvernamentală stă și viceprim-ministrul Kelemen Hunor.

Iar în cazul în care dispune totuși să facă o declarație aceasta este atât de bine ticluită încât nici nu informează pe nimeni cu nimic, nici nu face vreun rău sau vreun bine, deși e plătită de români cu mulți bani publici. Acest stil aparent pacifist de a face politică este unul de succes, care a propulsat mereu la guvernare UDMR.

ADVERTISEMENT