News

Politica “zero cazuri de Covid” din Shanghai, un eşec. Locuitorii nemulţumiţi protestează împotriva măsurilor drastice

Deși au fost impuse măsuri drastice în Shanghai, luni dimineață au fost raportate 58 de noi cazuri. Din acest motiv a fost decisă trecerea la testarea în masă.
02.05.2022 | 12:07
Politica zero cazuri de Covid din Shanghai un esec Locuitorii nemultumiti protesteaza impotriva masurilor drastice
Autoritățile de la Beijing încearcă impunerea unei politici de zero cazuri Covid-19. Credit foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

De mai bine de o lună, autoritățile au impus o serie de măsuri drastice în Shanghai, unul dintre cele mai importante centre financiare și economice ale Chinei, în conformitate cu politica de zero cazuri Covid-19 impusă de conducerea de la Beijing.

Nemulțumire în Shanghai

La începutul zilei de luni, autoritățile au anunțat că au fost înregistrate 58 de noi cazuri de Covid-19, asta după ce, în timpul weekend-ului au fost descoperite noi infectări doar în zonele aflate în carantină, notează Reuters.

ADVERTISEMENT

Această veste i-a nemulțumit profund pe rezidenții din Shanghai și asta deoarece din cauza măsurilor impuse în ultima lună câteva milioane de persoane au fost forțate să rămână blocate în casele sau complexele rezidențiale în care locuiesc.

Trebuie subliniat, după cum atrage atenția presa internațională, că mulți dintre cei care au fost forțați să rămână în carantină au probleme legate de procurarea produselor necesare supraviețuirii.

ADVERTISEMENT

Deși autoritățile nu au comentat în mod oficial situația în care se află orașul, locuitorii din Shanghai au început să își manifeste nemulțumirea pe rețelele sociale locale.

“Au anunțat că au eradicat cazurile la nivel comunitar prea devreme”, a scris un locuitor din Shanghai pe pagina sa de Weibo.

ADVERTISEMENT

Pe lângă protestele legate de măsurile luate în ultima lună și a condițiilor de trai, unii internauți din China rămân optimiști în ceea ce privește evoluția pandemică din luna mai.

“Există speranță pentru luna mai”, a scris un alt utilizator.

În urma noilor rapoarte oficiale, locuitorii din Shanghai raportează stabilirea unor noi zone în care accesul este limitat. În plus, singurii care s-ar bucură de libertate de mișcare sunt angajații companiilor care se află pe o listă a autorităților și care locuiesc în clădiri în care nu au fost înregistrate noi cazuri de-a lungul a ultimelor șapte zile.

ADVERTISEMENT

Politica de zero cazuri, pusă la încercare

În ultimele luni, pe fondul Jocurilor Olimpice, dar și al unor sărbători naționale, autoritățile de la Beijing au impus măsuri drastice pentru a-și impune politica de zero cazuri Covid-19.

Cu toate acestea, creșterea numărului de cazuri cu varianta Omicron pune în pericol politicile de sănătate ale regimului Xi Jinping, care ar urma să își securizeze un al treilea mandat la conducerea Chinei chiar în această toamnă.

Din nefericire pentru acesta, situația pandemică din țara pe care o conduce are o evoluție paralelă față de restul lumii și asta deoarece în timp ce majoritatea guvernelor din întreaga lume aplică politici care implică o “conviețuire” cu noul coronavirus.

În contrast, China își menține politica de zero cazuri, cu efecte nefaste asupra publicului, dar și asupra lanțurilor globale de aprovizionare, dependente de producția chineză.

În capitala Chinei, Beijing, nu s-au aplicat măsuri drastice de izolare, în schimb, autoritățile au pus accentul pe testarea în masă și izolarea persoanelor infectate.

ADVERTISEMENT
Tags: