News

Ce se poate arunca în politicieni: cerneală, ouă, milkshake, pantofi și temuta zelionkă. George Simion, în compania selectă a demnitarilor molestați. Video

După ce a fost stropit cu cerneală la Iași, George Simion poate spune că a scăpat ieftin, întrucât tradițiile legate de aruncarea de obiecte în politicieni sunt mult mai diverse.
25.01.2022 | 14:27
Ce se poate arunca in politicieni cerneala oua milkshake pantofi si temuta zelionka George Simion in compania selecta a demnitarilor molestati Video
George Simion, stropit cu cerneală la Iași/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aruncarea cu diverse substanțe și obiecte în politicieni este un obicei vechi și răspândit pe scară largă în diverse părți ale lumii, ca o formă de protest relativ inofensivă și cu riscuri destul de mici pentru atacatorii care, în cel mai rău caz, se aleg cu câteva luni de închisoare.

Pe lângă cerneală, sunt folosite ouă, roșii, pantofi, plăcinte, milkshake-uri și zelioncă, aceasta din urmă cu precădere în spațiul ex-sovietic, efectele sale fiind cu totul spectaculoase.

ADVERTISEMENT

La noi însă, înainte de cerneala aruncată în fața președintelui AUR la Iași, există doar două cazuri notabile: în 2000 președintele Emil Constantinescu a fost stropit pe față tot cu cerneală de către Faur Isaia, iar în 2014 președintele Traian Băsescu a fost scuipat de către Adrian Zglobiu.

Isaia și Zglobiu, spaima președinților

Devenit celebru după ce a aruncat cu cerneală în Emil Constantinescu, Faur Isaia a avut o carieră strălucită de zurbagiu, el reușind apoi să oprească o coloană oficială a președintelui Ion Iliescu aruncându-se în fața mașinii acestuia. Apoi s-a dezbrăcat în fața sediului ÎCCJ și l-a scuipat pe președintele Tribunalului Timiș, cu care s-a întâlnit întâmplător pe stradă ș.a. Pentru aceste fapte a fost doar amendat. Isaia a reușit chiar să se apropie și de președintele Iohannis, însă cu acesta a avut o discuție mai civilizată, înmânându-i un memoriu.

ADVERTISEMENT

 

Sursă: captură YouTube

 

Lucrurile au fost ceva mai serioase în cazul lui Adrian Zglobiu, care a primit trei luni de închisoare pentru că l-a scuipat pe Traian Băsescu. Imaginile de la incident sugerează că Zglobiu a scăpat nebătut întrucât primul impuls al președintelui a fost să se apropie și mai mult de agresor, fiind însă tras în spate de gărzile SPP.

 

Aruncatul pantofilor, o tradiție cu rădăcini pe plaiurile mioritice

În alte locuri însă se folosesc obiecte mai contondente, precum pantofii. Se pare că tradiția aruncatului cu încălțări a început încă din Antichitate, chiar pe teritoriul actual al României. Istoricul Ammianus Marcellinus relatează că împăratul roman Constantius II a învins o populație de origine sarmată, limiganții, iar apoi le-a cerut învinșilor să depună un jurământ de loialitate. Răspunsul a venit sub forma unei sandale aruncate de un limigant către împărat. Incidentul ar fi avut loc în 359, în zona Banatului de astăzi.

ADVERTISEMENT

Aruncatul pantofilor în politicieni a căpătat o popularitate deosebit în lumea arabă, unde încălțările sunt socotite drept cel mai imund obiect de vestimentație, iar aruncatul pantofilor un gest deosebit de insultător. Cea mai cunoscută victimă este președintele american George Bush jr. Într-o conferință de presă susținută de Bush la Bagdad în 2008, alături de premierul Irakului Nouri al-Maliki, un ziarist irakian a reușit să arunce cu ambii pantofi în direcția președintelui american. Bush l-a evitat pe primul la limită, iar de al doilea a fost ferit de către premierul al-Maliki.

 

 

De atunci, incidentele de aceste gen s-au înmulțit, egiptenii fiind în centrul celor mai cunoscute astfel de întâmplări. Aflat într-o vizită oficială în Egipt, președintele Iranului Mahmud Ahmadinejad a fost țintit în două rânduri de pantofi aruncați din mulțime. De asemenea, locuitorii din Alexandria au aruncat cu pantofi în coloana oficială în care se afla Hillary Clinton, pe atunci secretar de stat al SUA. Hillary Clinton s-a ferit în ultimul moment de un alt pantof, care fusese aruncat către ea în timpul unui discurs pe care l-a susținut în 2014 în Las Vegas.

ADVERTISEMENT

 

Nigel Farage, molestat în mai multe feluri

Britanicii excelează la aruncatul cu ouă în  politicienii  lor, o tradiție începută încă din 1970 când victimă a fost primul-ministru Harold Wilson. Alți premieri pocniți cu ouă au fost John Major, David Cameron, precum și  liderul opoziției  Ed Milliband.

 

 

Modelul a avut succes și în afara Regatului Unit, alte victime notabile fiind guvernatorul Californiei Arnold Schwarzenegger, cancelaru german Helmut Kohl, președintele Franței Nicolas Sarkozy, președintele Cehiei Miloš Zeman, președintele Poloniei Bronislaw Komorowski ș.a.

Un caz special este cel al fostului europarlamentar și lider al UKIP, Nigel Farage, unul dintre cei mai fervenți susținători ai Brexitului. A fost lovit cu ouă în mai multe rânduri și chiar a dat naștere unei noi mode, cea a milkshaking-ului.

 

 

Susținătorii rămânerii Marii Britanii în UE au aruncat atât de des cu milkshake-uri în Farage încât la o vizită a acestuia în Edinburgh poliția a cerut restaurantului McDonald’s să nu vândă această băutură câtă vreme politicianul este în oraș. Mai mult, la o vizită electorală în Kent, Farage a trebuit să rămână în autocar întrucât acesta fusese înconjurat de un grup de oameni cu milkshake-uri în mână.

 

Plăcinta proptită în fața unui rege

Deosebit de ghinionist este și liderul unui partid din India, Arvind Kejriwal, în care, de-a lungul vremii, s-a aruncat și cu pantofi, și cu ouă și cu cerneală, aceasta din urmă foarte populară pe subcontinent ca mijloc de protest. Mai mult, Kejriwal are în palmares și un atac cu praf de chili în ochi, o substanță mult mai periculoasă.

Mult mai inofensiv este „pieing”-ul, o modă apărută în perioada comediilor mute de la Hollywood în care erau înfățișate bătăi generalizate cu plăcinte, tarte și alte produse de cofetărie. În general, pieing-ul este mai degrabă o modalitate stranie de distracție la petreceri decât o modalitate de protest politic. Există însă și victime notabile ale atacului cu plăcintă: premierul Canadei Jean Chretien în 2000 și regele Suediei Carl XVI Gustaf în 2001. În ultimul caz, atentatorul risca să fie acuzat de înaltă trădare, dar a scăpat cu amendă.

 

 

Însă țara în care politicienii trebuie să fie la nivelul maxim de vigilență de fiecare dată când ies în public este în mod cert Ucraina. Președinți, prim-miniștri, miniștri, primari, toți au avut parte de ouă, pantofi și cerneală. Fostul președinte Viktor Ianukovici a fost dus la spital în timpul campaniei electorale după ce s-a anunțat că a fost lovit în cap cu o piatră. Când s-a descoperit că, de fapt, piatra era un ou, Ianukovici a fost luat multă vreme peste picior de presa ucrianeană.

Zelionka, teroarea verde

Însă preferata este de departe zelionka, o substanță folosită pe scară largă în spațiul ex-sovietic pe post de dezinfectant. Este un fel de albastru de metil, numai că-i verde, fiind cunoscută și sub numele de „verde de briliant”.

Zelionka are avantajul că, pe lângă culoarea intensă, se șterge mult mai greu decât cerneala cu care a fost mânjit George Simion și, în plus, este și foarte ieftină. Pe lângă uzul medical, a căpătat o reputație sinistră în perioada stalinistă întrucât zelionka era folosită pentru a scrie pe piciorul deținuților care muriseră numărul de identificare. Astfel, a apărut expresia „i-au mânjit piciorul cu zelionkă” pentru a descrie funeraliile unei persoane.

În Ucraina, printre multele victime ale atacului cu zelionkă, se numără fostul președinte Petro Poroșenko (foto), fostul premier Arseni Iațeniuk și fostul ministru de Interne Arsen Avakov.

 

Fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, după ce a fost stropit cu zelionkă/ Foto: euromaidanpress.com

 

Zelionka este foarte populară și în Rusia. Numai că în țaratul lui Putin, nimeni nu a îndrăznit să arunce cu produsul verde în vreun demnitar. Dimpotrivă, zelionka este folosită împotriva opozanților. Înainte ca lui Aleksei Navalnîi să i se servească ceaiul cu noviciok, a fost avertizat de două ori cu zelionkă.

În afară de faptul că dispare abia duppă mai multe zile, zelionka este o subsstanță inofensivă. Însă după cel de-al doilea atac împotriva lui Aleksei Navalnîi, acesta și-a pierdut aproape complet vederea la un ochi, semn că zelionka fusese amestecată cu o altă substanță. După ce a fost stropit pe față, Navalnîi a făcut din zelionkă un titlu de glorie, suporterii săi vopsindu-se singuri la manifestațiile organizate de disidentul rus.

 

Aleksei Navalnîi după un atac cu zelionkă în 2017/ Sursă foto: Wikipedia

 

Printre politicienii ghinioniști trebuie menționat și președintele Franței Emmanuel Macron. Deși nu s-a aruncat  cu nimic în el, Macron a fost pălmuit în iunie 2021 în timpul unei băi de mulțime.

 

 

În condițiile în care electoratul a găsit multe modalități de a-și exprima „afecțiunea” față de politicieni, se poate spune că George Simion a fost tratat cu blândețe de către ieșeni.

ADVERTISEMENT