News

Politicieni certaţi cu Codul Rutier. Cine sunt ”bizonii şoselelor” din Parlament implicaţi în accidente grave. Video

14.06.2020 | 00:11
Politicieni certati cu Codul Rutier Cine sunt bizonii soselelor din Parlament implicati in accidente grave Video
ADVERTISEMENT

Când vine vorba de respectarea regulilor de circulație, politicienii sunt departe de a fi un model. ”Cazierul rutier” al acestora arată că ei reprezintă o parte importantă a șeptelului de ”bizoni ai șoselelor”, cum au fost numiți cei care ignoră deliberat reguli elementare de circulație.

Orban, implicat în două accidente rutiere

Antologia este deschisă chiar de un fost președinte, Traian Băsescu. În 2006, a invitat la restaurantul Golden Blitz echipa Steaua București, în frunte cu patronul acesteia, Gigi Becali, să sărbătorească împreună calificarea echipei în semifinalele Cupei UEFA. Deși a fost fotografiat atunci cu un pahar de vin în mână, la finalul petrecerii fostul președinte s-a urcat la volanul mașinii sale și a plecat acasă, motiv de critici în presă. Băsescu a susținut că nu a băut, iar în urmă cu doi ani, actualul selecționer Mirel Rădoi a oferit alibiul. ”Eu am stat toată seara lângă el. A avut un pahar cu care a dat noroc cu toată lumea şi nici pe ăla nu l-a băut!”, a relatat Rădoi.

ADVERTISEMENT

Actualul premier are la activ două accidente rutiere despre care s-a scris în  presă. Pe când era ministru al Transporturilor, în decembrie 2007, Ludovic Orban a lovit cu mașina sa, un Audi A6, un autoturism parcat. Se pare că din cauza zăpezii, Orban a pierdut  controlul mașinii și a lovit și o fată de 14 ani care merge pe trotuar, această având o contuzie ușoară la braț. La vremea respectivă au apărut suspiciuni de modul în care Poliția Rutieră a anchetat accidentul, alimentate și de faptul că fata nu mai era la locul accidentului când a ajuns poliția acolo, iar de caz s-a interesat și Parchetul.

În ianuarie 2015, Ludovic Orban s-a răsturnat cu mașina  în drum spre Iași, unde urma să participe la celebrarea Zilei Unirii Principatelor. Din cauza mâzgăi de pe șosea, mașina a derapat, a intrat pe contrasens și apoi s-a răsturnat în mijlocul drumului. Orban a scăpat fără răni întrucât circulat cu o viteză redusă. ”Alcoolemia mi-a fost testată aici, puteți să îi întrebați pe polițiști, erau aproape toți polițiștii de față. Toți cei care mă cunosc știu că eu nu consum alcool”, spunea atunci Orban, potrivit Digi24.

ADVERTISEMENT

Pe lângă mașina răsturnată a lui Orban a trecut coloana oficială a primului-ministru de atunci, Victor Ponta, care s-a oprit să facă poze. Deși colegi în USL, încă de atunci relația dintre cei doi era încordată. ”Trecea coloana oficială, Ponta a trecut după mine, s-a oprit și a făcut o poză la mașină. Ar trebui să îi cereți poza”, povestea Orban.

Călin Popescu Tăriceanu, cu piciorul în gips şi la permise auto pe ușa din dos

Pasionat de sporturile cu motor, Călin Popescu-Tăriceanu are o colecție impresionantă de mașini și motociclete. Ca prim-ministru, în iulie 2006, a suferit un accident cu motociclata sa Harley-Davidson când ”a tăiat curba” în localitatea Corbeanca și s-a izbit de o mașină care circula regulamentar. Ca urmare Tăriceanu a avut nevoie să-i fie pus piciorul în ghips.

ADVERTISEMENT

Acum trei ani, Tăriceanu, devenit între timp președinte al Senatului, a fost protagonistul unui scandal de presă după de un jurnalist de la News.ro l-a surprins intrând prin spate la Serviciul de Permise de Conducere pentru a-și reînnoi permisul, în timp ce în față erau 1.000 de persoane care așteptau la coadă.

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a fost prins gonind cu 154 km/h pe autostrada București-Pitești și amendat, în februarie 2009, cu 240 de lei. Videanu nu a contestat amenda spunând resemnat: ”Cine greșește, plătește!

ADVERTISEMENT

Procurorii au anchetat un accident din 2015 în care a fost implicat europarlamentarul Dragoș Benea (PSD), pe atunci președinte al CJ Bacău. Acesta a lovit o femeie care traversa strada printr-un loc nepermis. Benea a suit victima în mașină și a dus-o imediat la spital. Procurorii au inițiat cercetări pentru părăsirea locului accidentului, dar au clasat dosarul afirmând că Benea ”a acționat din instinct” când a dus femeia la spital.

Mai recent, nu există semne că demnitarii ar fi devenit mai responsabili când se  urcă la volan. În februarie 2019, fostul ministru Darius Vâlcov, pe atunci consilier al premierului Viorica Dăncilă, a fost amendat cu 1.305 lei și permisul i-a fost suspendat trei luni pentru că circula în localitate cu 50 de km/h peste limita legală.

Actualul europarlamentar Claudiu Manda a fost oprit de poliție la două zile de la petrecerea de nuntă tot pentru viteză excesivă în localitate, anume 125 km/h, și a primit aceeași sancțiune ca și Vâlcov. Manda a afirmat că se grăbea să ajungă la Senat. ”Sunt un om responsabil, erau două benzi pe sens, nu a fost vorba de teribilism”, spunea Manda în aprilie 2019, într-o declarație pentru TVR. Proaspăta sa soție, Lia Olguța Vasilescu, s-a arătat nemulțumită că poliția a făcut public incidentul.

Un alt senator, liberalul Cornel Șoptică a fost tras pe dreapta de polițiștii care l-au surprins conducând cu 105 km/h în localitate și i-au luat permisul pentru trei luni. Șoptică a refuzat să semneze procesul-verbal al amenzii.

Cariera politică a fostului președinte al USR Olt a luat sfârșit din cauza unei infracțiuni comise pe șosele. Având permisul suspendat, Silviu Anton s-a urcat la volan și polițiștii i-au întocmit dosar penal. În consecință, a fost nevoit să demisioneze din partid. ”Din păcate am luat o decizie greșită pe care mi-o asum în totalitate… Îmi cer scuze colegilor din USR și simpatizanților USR pentru situația creată”, anunțat Anton pe Facebook, în 30 ianuarie 2020.

Adrian Mocanu, amendat de două ori într-o zi

Doi deputați au decis să continue lupta cu Poliția Rutieră chiar în Palatul Parlamentului. Ștefan Băișanu (fost ALDE, actualmente PPU) a inițiat un proiect de lege prin care cei care au  permisul suspendat pot alege perioada de suspendare într-un interval de timp de un an de la săvârșirea contravenției. Printre cosemnatarii proiectului inițiat în 2019 figurează și Victor Mocanu, un alt deputat ALDE. Atât Băișanu, cât și Mocanu au avut o relație agitată cu regulile de circulație. Proiectul a fost însă respins.

Când a depus proiectul, în martie 2019, Băișanu se judeca cu polițiștii din Vrancea care i-au suspendat permisul pentru că circula cu 117 km/h în localitate. În mai a pierdut definitiv procesul.

Adrian Mocanu se afla într-o situație asemănătoare. În februarie 2019 a lovit o femeie ce traversa regulamentar o stradă din Buzău, iar deputatul a transportat victima la spital. În consecință, s-a întocmit dosar penal pentru vătămare din culpă și părăsirea locului accidentului.

Mocanu nu s-a liniștit și în octombrie anul trecut a reușit performanța să fie amendat de două ori în aceeași zi pentru viteză excesivă. Prima dată a fost oprit în Ilfov, polițiștii de acolo suspendându-i permisul pentru trei luni. Când a ajuns în Buzău, iar a fost tras pe dreapta, tot pentru viteză, însă polițiștii de aici nu au mai avut ce permis să-i suspende așa că s-au  mulțumit să-i dea o amendă.

Cazul Chițoiu

Fostul vicepremier Daniel Chițoiu audiat în cazul accidentului rutier din Argeș/ Foto: Inquam Photos – Octav Ganea

Mult mai serioasă este situația în cazul fostului  vicepremier Daniel Chițoiu care este suspectat că ar fi provocat un accident rutier grav în județul Argeș, soldat cu doi morți și doi răniți, pe 26 decembrie 2019. Surse judiciare citate de Digi24 au afirmat că se pare că fostul ministru vorbea la telefon în timp ce conducea astfel că a intrat pe intrat pe contrasens unde a izbit în plin o mașină care circula regulamentar. Dacă instanța confirmă ipoteza anchetatorilor, Chițoiu riscă să fie condamnat la închisoare pentru ucidere din culpă.

ADVERTISEMENT