News

Politicienii care au ieșit târziu de pe băncile școlilor și universităților. Studii de licență făcute la vârsta la care alții își dădeau doctoratul

Politicienii s-au îngrămădit să participe la ceremoniile de începere a școlii, însă pentru mulți dintre ei vremea când erau chiar ei în bănci nu sunt chiar îndepărtate.
05.09.2022 | 15:41
Politicienii care au iesit tarziu de pe bancile scolilor si universitatilor Studii de licenta facute la varsta la care altii isi dadeau doctoratul
Marcel Vela, Robert Negoiță și Adrian-George Axinia, printre politicienii cu studii făcute după 30 de ani/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Prima zi de școală este folosită de politicieni pentru băi de mulțime și declarații pompoase legate de viitorul țării și generațiile care vor veni, însă mulți dintre ei și-au terminat studiile cu puțină vreme în urmă. Nu pentru că ar fi foarte tineri, ci pentru că s-au gândit să se apuce de facultate la vârste la care alții se gândeau deja la doctorat.

Robert Negoiță, bacalaureat la 31 de ani, doctorat la 40

Spicuind prin biografiile parlamentarilor, se observă cu ușurință că mulți dintre ei au luat în serios conceptul de „educație permanentă”, care spune, în esență, că omul cât trăiește, trebuie să învețe. Numai că în cazul lor, deseori este vorba de „educație intermitentă” care are de obicei un tipar simplu: un om simplu termină un liceu sau o postliceală, își vede liniștit de meseria pe care o știe și, în momentul în care există perspectiva unei cariere politice, se apucă de facultate când deja a împlinit 30 de ani, dacă nu chiar mai târziu.

ADVERTISEMENT

În cele mai multe cazuri, facultatea aleasă este una de drept, mai ales că există o pleiadă de universități particulare  care au o asemenea facultate și cu standarde suficient de reduse încât obținerea licenței să fie un fleac. Astfel, avem printre conducătorii nației absolvenți de facultate de la Câmpina sau Alexandria, un fel de Oxford și Cambridge ale României. Prezentăm mai jos doar o mică marte dintre studenții tomnatici din politica românească.

Un prim exemplu este chiar președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu care s-a apucat de facultate în 1991, la aproape 24 de ani, vârstă la care alții terminaseră deja. A făcut dreptul la Universitatea Ecologică, iar după absolvire a mai stat vreo opt ani până să se apuce și de un master la aceeași universitate. Apoi l-a ispitit și titlul de doctor, înscriindu-se la școala doctorală a Academiei Naționale de Informații ”Mihai Viteazul” în 2013, însă deja își cam pierduse din elan întrucât a tot prelungit studiile până în 2019, când a fost exmatriculat cu totul de la instituția de învățămând din subordinea SRI.

ADVERTISEMENT

În schimb, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, s-a stârnit mai greu, dar când a făcut-o, a fost de neoprit. Negoiță și-a luat bacalaureatul la frumoasa vârstă de 31 de ani, iar imediat s-a apucat cu aviditate de studii de drept la Universitatea Bioterra. După ce le-a isprăvit, peste numai cinci ani, în 2012, primea titlul de doctor de la „fabrica de diplome” a Poliției Române, anume școala doctorală a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București. Numai că ulterior s-a dovedit că teza de doctorat a lui Robert Negoiță era un plagiat de la un capăt la altul.

Dumitru Coarnă a devenit deputat PSD din postura de  șef al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI. Coarnă este de meserie electrician, profesie pe care a practicat-o timp de patru ani, până în 1987, când a devenit milițian. Ajuns la vârsta deja tomnatică, pe Dumitru Coarnă l-a apucat setea de cunoaștere făcând studii de drept la Universitatea „Româno-Americană, pe care le-a terminat la 42 de ani. În următorii doi ani a obținut și titlul de master în criminalistică, tot la „particulară”, de data asta la Spiru Haret.

ADVERTISEMENT

Însă numai un, Coarnă s-a pensionat din poliție la vârsta de 45 de ani. Își făcuse treaba cu diplomele pentru că studiile superioare i-au adus un spor la leafă, iar pensiile din MAI au ca bază de calcul media veniturilor pe 6 luni din ultimii 5 ani de activitate.

Tot de la PSD și deputatul Laurențiu Gîdei a cărui calificare inițială a fost de poștaș. A lucrat câțiva ani pe un șantier de construcții din Spania, după care s-a apucat la 31 de ani de Facultatea de Relații Internaționale a Universității Danubius din Galați, pe care a absolvit-o în 2010. După ce a devenit primar în orașul Târgu Bujor, a mai făcut o facultate, de științe ale comunicării, la Universitatea Apollonia din Iași.

ADVERTISEMENT

Romeo Lungu și-a început studiile superioare în „prestigiosul” centru universitar Câmpina, unde a absolvit cursuri de administrație publică la Facultatea de Litere şi Știinte. Ulterior, Lungu s-a hotărât că diploma nu-i este suficientă și s-a dus la București unde a absolvit Academia de Studii Economice.

Marcel Vela, sudorul care nu și-a făcut meseria

Și la PNL pot fi găsite exemple similare. În 2020 a devenit deputat Costel Barbu, cunoscut în Teleroman sub porecla de Bitanu. A absolvit un liceu agricol, dar meseria l-a nemulțumit și s-a făcut jandarm, profesie pe care a exercitat-o până în 2008 când a devenit primar al comunei Suhaia.

La 31 de ani a terminat studii superioare de studii și informatică de gestiune, la Universitatea „Alexandru Ioan Ghica” din Alexandria. Această unitate de învățământ, împreună cu o altă univeristate din oraș, Europa Ecor, a produs 15.000 de diplome de care au beneficiat potentați locali, inclusiv fosta soție a lui Liviu Dragnea, Bombonica. Cele două tiparnițe de diplome au fost închise de procurori care au descoperit că „studiile” făcute la Alexandria erau doar o caricatură a ceea ce ar trebui să reprezinte o universitate. Însă Barbu nu s-a oprit aici, el obținând și un titlu de master de la Universitatea Bioterra, în „Securitate comunitară și terorism”. Studiile cel puțin îndoielnice nu au fost un obstacol pentru numirea ca secretar general adjunct al guvernului Orban.

Fostul ministru de Interne Marcel Vela, actual sentor, a făcut Institutul Politehnic din Timișoara în paralel cu slujba de agent de asigurări și apoi inspector constatator de daune la Adas. Ca subinginer în tehnologia sudării nu a profesat niciodată, intrând în administrația publică. La 30 de ani a început Dreptul la Universitatea Europeană „Iosif Constantin Drăgan” din Lugoj. Pe baza acestei diplome a avut chiar o efemeră carieră universitară, ca lector asociat la Universitatea Hyperion din București, în 2006-2008.

Dumitru Flucuș a fost ales ca deputat PNL, dar apoi a trecut la AUR. În tinerețe a făcut studii de inginer mecanic, dar la 40 de ani s-a apucat de studii economice la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, urmate de un master în managementul proiectelor europene.

Studenții la a doua tinerețe de la AUR

Viceliderul grupului AUR de la Cameră, Adrian-George Axinia, pare să nu fi făcut aproape nimic în primii 30 de ani de viață, potrivit CV-ului publicat pe site. A terminat Universitatea Tehnică de Construcții în 2011, la 33 de ani. În rest, ce a făcut până la intrarea la facultate rămâne un mister.

Daniel Rusu (44 de ani) a fost primar la Șpring, jud. Alba, în perioada 2004-2020. S-a apucat târziu de facultate, la 41 de ani, dar când s-a decis, a făcut-o cu spor deoarece a obținut diploma de licență în management la Universitatea Bogdan-Vodă din Cluj-Napoca în numai doi ani. După ce a isprăvit cu studiile de licență, s-a repezit în studiile de master la aceeași unitate de învățământ care a fost fondată în 1994 ca Universitatea Română-Arabă.

La Senat, îl avem pe Andrei Busuioc care și-a terminat studiile la 35 de ani, el absolvind facultatea de management abia anul trecut, la Chișinău. De altfel, Busuioc este basarabean de origine, el fiind antreprenor în domeniul vânzărilor auto. Gheorghe Adrian Cătană (47 de ani) a terminat în urmă cu numai șase ani Facultatea de Stiințe Economice, Sociale și Administrative de la Universitatea Alma Mater Sibiu. Până atunci a fost de meserie șofer. Pentru perioada 2010-2015, în CV-ul său este trecut un singur cuvânt: Canada.

Singurul parlamentar ce a făcut cursuri de retorică

În cazul USR, se regăsesc mulți parlamentari cu studii în străinătate, lucru explicabil și prin faptul că media de vârstă în cazul lor este mai mică decât la celelalte partide. Însă nici în partidul condus de Cătălin Drulă nu lipsesc situațiile în care unii deputați și senatori fie au făcut studiile universitare după o pauză luată în urma absolvirii liceului, fie s-au reorientat spre domenii de activitate cu totul diferite față de cele în care și-au obținut prima diplomă universitară.

De exemplu, liderul de grup de la Cameră, Ionuț Moșteanu a făcut studii de automatică la Politehnica din București, dar imediat după a studiat management la Bioterra, iar acum doi ani a absolvit un master de „Filosofie, politică și economie”, la Facultatea de Filosofie a Universității București.

La fel a procedat și Bogdan-Ionel Rădeanu care este inginer la bază, dar apoi a făcut obținut o diplomă de licență și un masterat în economie. Rodeanu nu s-a oprit aici astfel că anul trecut a urmat un curs de două luni de „Managementul Strategic al Afacerilor Interne” la Colegiul Naţional de Afaceri Interne.

Cristian Seidler a absolvit dreptul încă din 2003 și părea că este mulțumit cu ceea învățat la Universitatea din Oradea. Asta până în 2015 când s-a înscris la cursurile de retorică ale Casei Paleologu, o școală de învățământ alternativ înființată de fostul ministru Theodor Paleologu.

Printre senatorii USR îl regăsim pe Aurel Oprinoiu care s-a apucat de studii de economie la Universitatea Valahia din Târgoviște la vârsta de 30 de ani, oricum mai tânăr decât Costel Vicol care la 35 de ani a început aceeași specializare la Universitatea Spiru Haret. Mai este de mențioant și Cristian Ghica care și-a petrecut tinerețea în amfiteatrele Politehnicii București, pentru ca la 41 de ani să se apuce de studii de drept la Universitatea Nicolae Titulescu.

ADVERTISEMENT