News

Polițist de la Acțiuni Speciale, în dispozitivul de pază al lui Călin Georgescu. Pe cine a acuzat de șantaj și hărțuire

Wilhelm Bendriș, un polițist care a participat în civil la mitingul organizat de AUR pe 1 martie, a fost mutat de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale la cel logistic .
25.03.2025 | 09:08
Politist de la Actiuni Speciale in dispozitivul de paza al lui Calin Georgescu Pe cine a acuzat de santaj si hartuire
Polițistul Wilhelm Bendriș a fost la mitingul AUR alături de Călin Georgescu, deși legea îi interzice să participe la astfel de evenimente. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

După mitingul AUR din 1 martie, la care a participat și Călin Georgescu, Poliția Capitalei s-a sesizat după ce un polițist activ, care a fost încadrat până de curând la Serviciul pentru Acțiuni Speciale, a fost filmat în timp ce se afla în dispozitivul de pază al lui Georgescu, îmbrăcat în haine civile.

Wilhelm Bendriș a solicitat redeschiderea urmăririi penale pentru un ofițer de poliție

„În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că, la protestul organizat la data de 1 martie, a participat și un agent de poliție, în ținută civilă, încălcând astfel prevederile art. 45 lit. E, cu incidența art. 10 din Legea 360/2002, respectiv polițistului îi este interzis să participe la greve, precum și la mitinguri, demonstrații, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic”, a comunicat Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre Wilhelm Bendriș, despre care Poliția a menționat că a refuzat să se supună evaluării psihologice, invocând diverse motive, conformându-se în cele din urmă. Poliția a susținut că Bendriș a refuzat să fie expertizat și din punct de vedere medico-militar, context în care, în scop preventiv și în baza rezultatelor evaluării, i-a fost retras dreptul de a purta și folosi armamentul din dotare, nu i-a mai fost prelungită autorizația de acces la informații clasificate, fiind totodată pus la dispoziția Serviciului Logistic.

Bendriș susține că a dat o declarație prin care a solicitat să dea testarea în altă zi. „Nici vorbă să refuz să fiu testat psihologic. Poliția Capitalei cu rea voință minte și denaturează adevărul în comunicate, știind că e o autoritate și se prezumă că informațiile sunt adevărate.”, a declarat Wilhelm Bendriș în exclusivitate pentru FANATIK. Numele lui Wilhelm Bendriș apare ca petent într-un dosar înregistrat pe 20 noiembrie 2023 la Judecătoria Sectorului 3, iar intimat figurează D.R., un coleg de-al său, ofițer de poliție. În dosar se arată că, prin sesizarea înregistrată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București a solicitat redeschiderea urmăririi penale într-un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare, șantaj, hârțuire, purtare abuzivă şi abuz în serviciu.

ADVERTISEMENT

Se menționează că prin ordonanța din data de 17.11.2023, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București, a admis plângerea formulată de petentul Bendriș Wilhelm Constantin împotriva ordonanţei din data de 20.10.2023 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti şi infirmarea ordonanţei, a dispus redeschiderea urmăririi penale cu privire la infracțiunile de amenințare, șantaj, hârțuire, purtare abuzivă şi abuz în serviciu.

S-a arătat că în cauză nu au fost efectuate cercetări cu privire la infracţiunile sesizate

La data de 11.10.2023, plângerea a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, spre competentă soluţionare. Prin ordonanţa din data de 20.10.2023, s-a dispus clasarea cauzei având ca obiect săvârşirea infracţiunilor amintite mai sus. Apoi, prin ordonanţa prin procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, din data de 17.11.2023, s-a admis plângerea formulată de Wilhelm Bendriș împotriva din data de 20.10.2023, s-a infirmat ordonanţa şi s-a dispus redeschiderea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de amenințare, șantaj, hărțuire, purtare abuzivă şi abuz în serviciu şi sesizarea judecătorului de cameră preliminară în vederea confirmării redeschiderii urmăririi penale.

ADVERTISEMENT

În motivarea ordonanţei, prim-procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti a reţinut faptul că în cauză nu au fost efectuate cercetări cu privire la infracţiunile sesizate, nefiind începută nici urmărirea penală „in rem”, apreciind că se impune efectuarea de activităţi necesare şi utile pentru lămurirea aspectelor sesizate.

ADVERTISEMENT

Analizând legalitatea şi temeinicia ordonanţei din data de 17.11.2023, prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară a constatat că, „prim procurorul ierarhic superior celui care a dispus soluţia constată, ulterior, că nu a existat împrejurarea pe care se întemeia clasarea, infirmă ordonanţa şi dispune redeschiderea urmăririi penale. Dispoziţiile art. 317 se aplică în mod corespunzător.” Astfel, judecătorul de cameră preliminară a constatat că în cauză sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru redeschiderea urmăririi penale.

Plângerea a fost trimisă la prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3

Din analiza actelor şi lucrărilor de urmărire penală, judecătorul a constatat faptul că, în mod corect, prim-procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București a dispus redeschiderea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de amenințare, șantaj, hârțuire, purtare abuzivă şi abuz în serviciu, având în vedere că în cauză nu s-a procedat la efectuarea de acte de cercetare pentru stabilirea situaţiei de fapt, procurorul de caz limitându-se doar la a analiza conţinutul plângerii petentului.

În consecinţă, pentru considerentele expuse, judecătorul de cameră preliminară a arătat că va confirma redeschiderea urmăririi penale în dosarul aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, privind ordonanţa din data de 17.11.2023, prin care a fost infirmată ordonanța de clasare din data de 20.10.2023., decizie luată pe 11 decembrie 2023, se menționează în dosarul consultat de FANATIK.

Pe 26 februarie 2025, s-a înregistrat un alt dosar la Judecătoria Sectorului 3, tot cu Wilhem Bendriș ca petent, având același obiect, „plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată”. Pe 19 martie 2025, instanța a trimis plângerea formulată de petentul Wilhelm Bendriș împotriva soluţiei emise de procuror în dosarul nr. 10642/162/P/2024 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, la prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, spre competentă soluţionare.