Un presupus polițist tiktoker din Caransebeș și-a pus internetul în cap după ce a postat un videoclip cu un mesaj nepotrivit. Nu este singurul, căci omul legii face referiri inclusiv la abuz în serviciu prin conținutul pe care îl postează.
Platforma TikTok este, pe lângă o platformă de divertisment, locul unde toată lumea poate fi ceea ce își dorește și își poate exprima liber opiniile, indiferent de cât de deranjante pot fi. Altfel stă situația când persoana în cauză deține o funcție publică, ca de exemplu cea de polițist.
Mesajul tânărului presupus om al legii care a stârnit cele mai mari controverse pe TikTok sună astfel: „Fetelor, singurul lucru ca să scăpați de un polițist este să-i plătiți amenda de contravenție în natură”. Zeci de persoane au tag-uit Ministerul Afacerilor Interne la o postare ce atrage atenția asupra acestui comportament cu tentă misogină. Ulterior, postarea a fost ștearsă de pe contul așa-zisului polițist.
Celelalte postări fac referire, printre altele, la a primi numere de telefon sau conturi de Instagram și Facebook pentru a conversa ulterior. Există, de asemenea, și postări care vorbesc despre șpagă și împărțirea acesteia între colegi la final de program ori competiția suspendării a cât mai multe permise de conducere. O utilizatoare a atras atenția cu privire la conduita tânărului, iar printre comentarii au existat inclusiv persoane care susțineau că cel aflat în spatele postărilor nu este, de fapt, un polițist real, ci doar un fan al acestei meserii.
Imaginile postate de acesta pot induce grav în eroare. Tânărul apare în mai multe rânduri lângă mașini de poliție, purtând uniforma aferentă. Cu toate acestea, în nicio imagine nu i se vede fața complet. După ce s-au sesizat internauții cu privire la postările lui, acesta și-a modificat inclusiv informațiile din biografia contului. Dacă înainte avea menționat că este din Caransebeș, acum nu mai apare acest lucru. Mai mult decât atât, presupusul polițist are și o comunitate pe TikTok, iar membri acesteia trebuie să plătească un abonament în valoare de 49,49 lei.
În acest sens, FANATIK a cerut un punct de vedere Ministerului Afacerilor Interne cu privire la comportamentul presupusului polițist din Caransebeș. Până la momentul publicării materialului MAI nu a oferit niciun răspuns. Totuși, președintele Sindicatului Democratic al Polițiștilor și-a spus părerea.
„Din păcate, suntem în anul 2025 dar se pare că unii dintre colegii noștri nu au înțeles nimic. Motiv pentru care clar testările psihologice trebuie să fie mai drastice. Probabil acest coleg, dacă este coleg, a scăpat de o astfel de testare. Statutul polițistului sancționează clar, cel puțin disciplinar, astfel de derapaje. Avem clar comportare necorespunzătoare care aduce atingere proprietății profesionale sau prestigiului instituției. O astfel de postare clar afectează instituția.
Dacă a fost observată în spațiul public, clar a adus atingere instituției. Instituția trebuie să se auto sesizeze. Vom întreba colegii de acolo și în mod cert vom întocmi o sesizare în sensul ăsta. Astfel de derapaje trebuie semnalate și sancționate în măsura vinovăției. Dacă este polițist, să răspundă pentru faptele lui.
Nu încurajăm așa ceva, mai ales că polițistul are un cod de etică și deontologie, unde avem chiar principii care trebuie respectate, principii de egalitate, nediscriminare. Sub nicio formă nu suntem de acord cu astfel de apucături”, declară Bogdan Giuroiu, președinte executiv SIDEPOL, pentru FANATIK.
Ulterior, FANATIK a primit și reacția Ministerului Afacerilor Interne. În urma unor cercetări interne, s-a aflat că tânărul aflat în spatele contului de TikTok nu este un polițist real.
„Materialele postate de utilizatorul @emiemiemi84 pe platforma TikTok nu aparțin unui cadru M.A.I. Instituția noastră se delimitează de astfel de materiale care nu sunt conforme cu principiile și valorile de conviețuire socială, precum și cele care guvernează funcționarea Ministerului Afacerilor Interne. Atragem atenția cu privire la realizatorii care, cu scopul de a avea un conținut viral pe platformele de socializare, realizează postări ce pot duce în eroare și dezinforma potențialii urmăritori. Vă informăm că angajații Ministerului Afacerilor Interne au obligații stipulate în prevederile legale ce reglementează raporturile de serviciu ale polițiștilor și militarilor, iar încălcarea acestora poate atrage sancțiuni, în funcție de gravitatea stabilită”, este răspunsul MAI.
În plus, reprezentanții MAI au făcut și o postare dedicată în care prezintă mai multe conturi de TikTok ce pretind că au legătură cu structurile statului. Aceștia atrag atenția asupra faptului că aceste pagini sunt false și au fost create pentru a induce în eroare opinia publică și pentru a discredita instituției.
„Vă informăm asupra existenței unui ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, conturi care sunt prezentate ca fiind ale unor agenți sau ofițeri de poliție sau chiar ca fiind pagini oficiale ale MAI sau structurilor din minister. Postările de pe aceste conturi sunt special concepute pentru a induce în eroare cetățenii și pentru a aduce prejudiciu de imagine Ministerului Afacerilor Interne și angajaților instituției noastre. Pentru a câștiga credibilitate, pe aceste conturi sunt preluate fotografii, clipuri video, sau postări publicate de paginile instituționale ale structurilor ministerului”, se arată în postarea de pe Facebook a instituției.
Potrivit Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, acesta este nevoit să respecte unele reguli impuse prin meseria sa. Printre cele amintite de legea menționată se numără:
Cât privește îndatoririle și obligațiile, acestea sunt, printre altele, următoarele:
Astfel, agentul tiktoker nu doar că a încălcat Statutul polițistului, dar este posibil să se facă vinovat chiar și de abuz în serviciu. Potrivit Art. 297 din Legea 286/2009 Cod Penal, abuzul în serviciu este:
„Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA”.
Bogdan Giuroiu mai susține că, probabil, vârsta fragedă, cunoștințele limitate și lipsa de experiență au contribuit la acest comportament. Liderul de sindicat afirmă că nu se pune problema de dare și luare de mită ori alte fapte înscrise în sfera corupției.
„Probabil că este foarte tânăr și nu își dă seama de vorbele pe care le-a scris acolo. Dintr-un spirit de glumă a ieșit altceva. Mi-e greu să cred că în anul 2025 se mai acceptă șpăgi. Nu există normă de amenzi, normă de permise. Cazurile de corupție au scăzut semnificativ față de alți ani. Probabil nu și-a dat seama de gravitatea acelor postări.
Nu pot să îmi dau seama ce a fost în capul lui. Nimeni nu acceptă astfel de derapaje, mai ales într-o astfel de perioadă, când mulți se chinuie să aducă o imagine Poliției Române și o astfel de persoană nu știe cum să o tăvălească mai mult”, a mai declarat președintele SIDEPOL pentru FANATIK.