News

Polițista care și-a reclamat șeful că-i trimitea mesaje deocheate a primit ”mustrare scrisă” de la IPJ Iași pentru prejudicii de imagine

Polițista din Iași care și-a reclamat șeful că o hărțuia sexual i-a făcut acestuia plângere penală și cere despăgubiri morale de la IPj Iași.
10.05.2023 | 10:42
Politista care sia reclamat seful cai trimitea mesaje deocheate a primit mustrare scrisa de la IPJ Iasi pentru prejudicii de imagine
Tânăra agentă i-a făcut plângere penală șefului ei pentru hărțuire sexuală la locul de muncă / Sursă foto: Facebook Antonela Luca
ADVERTISEMENT

Antonela Luca, polițista din Iași care și-a reclamat șeful direct că a hărțuit-o și i-a trimis mesaje perverse își caută dreptatea în justiție. Tânăra a făcut deja o plângere penală și a deschis mai multe procese, inclusiv pentru daune morale.

Agenta care s-a plâns că e hărțuită de șef s-a ales cu mustrare scrisă

Agenta Antonela Luca de la Postul de Poliție Țibana a ajuns cunoscută la sfârșitul anului 2021, atunci când presa locală a relatat că superiorul ei ierarhic i-ar face viața un chin și că i-ar face avansuri. Tânăra a prezentat un mesaj în care Vasile Cojocaru, șef de post, în transmitea: ”Crăciun fericit! Și acum: bătaia o meriți cu cureaua la…”.

ADVERTISEMENT

După apariția unui articol în publicația BZI, în care polițista susținea că șeful ei ar fi încercat s-o atingă într-un mod nepotrivit, în timpul unei intervenții, după care i-ar fi dat sarcini imposibil de realizat sau care nu se potriveau cu funcția ei (a fost certată că nu a băgat lemne în sobă), Biroul de Control Intern din cadrul IPJ Iași a anunțat că va începe o anchetă internă.

antonela luca sexy politista mesaje
Mesajele schimbate de polișistă cu șeful ei / Surse foto: Hepta (simbol), BZI

FANATIK a aflat că în urma investigației, tocmai Antonela Luca s-a ales cu o mustrare scrisă. Șefii ”de la județ” au considerat că apariția articolului în presa locală aduce prejudicii imaginii IPJ Iași și demnității profesionale a șefului de post, agent șef principal de poliție Vasile Cojocaru. Conducerea IPJ Iași s-a arătat deranjată mai cu seamă de declarațiile făcute de Antonela Luca, prin care, susțin ei, ar fi încălcat  ”prevederile privitoare la îndatoriri, incompatibilități, conflicte de interese și interdicții stabilite prin lege”.

ADVERTISEMENT

Magistrații au trimis cauza spre rejudecare

În dosarul aflat pe rolul instențelor ieșene se mai arată că ”afirmațiile făcute de agentul de poliție reprezentanților mass media nu au fost confirmate în urma verificărilor efectuate de IPJ Iași, motiv pentru care aceasta (Antonela Luca, n.r.) creează un prejudiciu de imagine instituției Inspectoratul de Poliție Județean Iași”. În plus, spun reprezentanții acestia, agenta ar fi înțeles greșit: în realitate, șeful de post ”i-a atras atenția în repetate rânduri că nu își îndeplinește sarcinile de seriviciu”, iar acest lucru a fost interpretat ”tendențions” ca fiind un act de hărțuire.

Antonela Luca a atacat în instanță dispoziției IPJ Iași, ajutată de sindicatul Europol. Pe fond, instanța a respins cererea agentei, însă la recurs aceasta a fost admisă, cauza fiind trimisă spre rejudecare.

ADVERTISEMENT

Nu a putut să se transfere din cauza fișelor de evaluare ale șefului cu care era în conflict

Într-un alt proces, Antonela Luca a obținut anularea fișelor de evaluare a activității în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021, întocmite de șeful de post. Femeia a arătat că, pe fondul situației conflictuale, acesta i-a scăzut calificativul de pe fișa de evaluare de la ”bine” la ”nesatisfăcător”, pe durata a doar câteva luni. Acest lucru a făcut ca transferul la o altă unitate de poliție să nu mai poată fi posibil, lucru care a dus la perpetuarea situației în care se afla.

”Susține că acest calificativ este neîntemeiat, iar evaluarea a fost efectuată fără obiectivitate de Şeful Postului de Politie Tibana, Cojocaru Vasile, cu care se află în conflict deschis încă din luna august 2021.

ADVERTISEMENT

A arătat că împotriva acestuia a formulat mai multe plângeri si sesizări la şefii ierarhici, inclusiv plângeri penale (pentru infracţiunea de “folosirea abuziva a funcţiei în scop sexual”. Art. 299 alin.2 C.pen ) întrucat acesta are o atitudine necorespunzatoare, foloseşte un limbaj neadecvat şi o hărțuieste efectiv la locul de munca.

A învederat că, pe fondul situaţiei tensionate de la locul de muncă, este cercetată disciplinar și i s-au respins mai multe cereri de mutare”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Instanța i-a dat din nou dreptate polițistei, pe motiv că ”în cauza de față nu se poate nega existența unui conflict între reclamantă și șeful său direct, respectiv cel care a îndeplinit activitatea de evaluare”. Iar obiectivitatea și imparțialitatea trebuie să fie criterii esențiale în activitatea într-o evaluare profesională, au arătat judecătorii. În acest litigiu, Antonela Luca a cerut despăgubiri morale de 20.000 de lei, însă instanța a respins acest capăt de cerere.

Agenta cere despăgubiri morale de 50.000 de lei

Totuși, agenta nu a renunțat la ideea unor despăgubiri consistente, tocmai de aceea a mai deschis o acțiune pentru daune morale. Aici, ea l-a chemat în fața judecătorilor pe șeful ei direct, pe cei de la IPJ Iași dar și Consiliul Național de Combatere a Discrimănării. Agenta cere 50.000 de lei pentru ”acte de hărțuire morală exercitată la locul de muncă”, precum și ”obligarea IPJ Iași la luarea tuturor măsurilor necesare pentru a stopa orice activitate sau fapte de hărțuire morală la locul de muncă”.

În acest dosar, Tribunalul Iași a declinat competența către Tribunalul Suceava, acolo unde cauza a intrat deja pe rol.

Nu în ultimul rând, plângerea penală pe care Antonela Luca i-a făcut-o șefului de post din Țibana a fost încheiată cu o clasare, în octombrie 2022. Împotriva soluției de clasare, agenta a făcut o plângere, care a fost admisă de Judecătoria Iași, cauza urmând a fi restituită procurorului în vederea completării urmăririi penale. Femeia își acuză superiorul de ”folosire abuzivă în scop sexual”.

ADVERTISEMENT
Tags: