News

Polițiști rămași cu mașina în drum. Oamenii legii au trebuit să o împingă din intersecție. Video

Sindicaliștii de la Europol au postat pe Facebook o imagine cu doi polițiști nevoiți să împingă mașina de serviciu pentru a debloca o intersecție
15.10.2022 | 11:27
Politisti ramasi cu masina in drum Oamenii legii au trebuit sa o impinga din intersectie Video
Sindicaliștii din poliție cer înnoirea parcului auto/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Polițiștii afiliați sindicatului Europol au postat pe contul de Facebook un scurt clip în care apar doi polițiști ce împing mașina de serviciu, ca exemplificare a nevoii de înnoire a parcului auto a Ministerului Afacerilor Interne.

Pentru că tot întreba lumea de ce avem nevoie de autoturisme noi…”, este comentariul adăugat la clipul din postarea Europol.

ADVERTISEMENT

Postarea survine în contextul scandalului izbucnit după ce Poliția Română a încheiat un contract pentru livrarea a 100 de autospeciale BMW seria 3. Suspiciunile legate de acest contract sunt alimentat de faptul că firma de la care sunt cumpărate mașinile, Automobile Bavaria, a fost fondată de către Michael Schmidt, un prieten al președintelui Klaus Iohannis.

Un contract controversat

Sindicatul Europol, deși susține necesitatea achiziției de noi mașini de poliție, a ridicat dubii legate de modul în care au fost stabilite cerințele pentru autoturismele care urmează să intre în dotarea MAI. Sindicaliștii reclamă că nu sunt solicitate îmbunătățiri care sunt necesare pentru o mașină de poliție.

ADVERTISEMENT

Însă principalul motiv de îngrijorare pentru Europol este că cerințele par să fi fost concepute special pentru ca doar un model de BMW să fie eligibil.

Specificațiile tehnice pe care producătorii trebuiau să le îndeplinească au fost foarte dure, însa UNA a sărit în evidență: se dorea o autospecială cu o putere minimă de 130 kW, motor pe benzină, cuplu motor min. 290 Nm, tracțiune integrală 4×4 permanent (AWD), tipul caroseriei să fie AA, iar transmisia să fie automată pe o cutie de minim (atenție!) 8+1 trepte (…)

ADVERTISEMENT

Nu mică ne-a fost mirarea când, după aproximativ 2 săptămâni de căutări și discuții cu reprezentanți ai marilor dealeri auto, am ajuns la concluzia că SINGURA marcă ce ,,pică” pe aceste specificații este BMW. Iar tipul de BMW este 320ix. Acum, nu o să fim noi cei cârcotași, fiind relevant faptul că vom primi multe (sperăm la mai mult de una pe județ) autospeciale ,,adevărate” de poliție, așa cum multe țări (toate) din blocul comunitar au în dotare”, se spunea într-un comunicat Europol din 18 septembrie.

În urma scandalului izbucnit, europarlamentarul Alin Mituță (REPER) a depus o sesizare la Parchetul European condus de către Laura Codruța Kövesi, Mituță invocând faptul că achiziția mașinilor se face cu bani europeni.

ADVERTISEMENT

În urmă cu două zile, Automobile Bavaria a precizat că Michael Schmidt nu mai deține nicio funcție în cadrul companiei, iar BMW nu este la primul contract cu statul român, firma livrând motociclete pentru Poliția Română încă din anii 60.

ADVERTISEMENT