Polițiștii Marius Petru Covaci și Denis Alexandru Nicolae Țicală au fost condamnații la 5, respectiv 3 ani de închisoare pentru complicitate la tâlhărie. Cei doi, împreună cu o a treia persoană, au planificat în toamna anului 2020 să tâlhărească o femeie de 87 de ani din Pâncota, despre care credeau că deține un seif cu 2 milioane de euro.
Planurile ar fi fost stabilite până în cele mai mici detalii chiar în sediul poliției, spun anchetatorii. Polițiștii au găsit și un ”spărgător profesionist” pe care l-au instruit pentru a da lovitura vieții, asigurându-l că-l vor ajuta să scape cu fața curată din ancheta care urma să aibă loc la solicitarea victimei.
„În cadrul acestor întâlniri, participanţii au discutat despre modalitatea de pătrundere în locuinţa persoanei vătămate, despre locul unde se află seiful în locuinţă şi despre împărţirea sarcinilor în săvârşirea faptei”, se arată în rechizitoriu, potrivit adevărul.ro.
Bărbatul instruit de cei doi polițiști a pătruns în casa femeii și a constrâns-o pe aceasta să-i arate unde este seiful. Femeia s-a conformat, iar tâlharul a tăiat seiful cu un flex. Suma furată de acesta rămâne un mister și în ziua de azi. Inițial, s-a spus că hoțul a fugit cu 300.000 de euro. Partea vătămată a reclamat dispariția a 400.000 de euro, însă procurorii au stabilit prejudiciul la 160.000 de euro, pe baza mărturiei tâlharului.
”Depunerea în probaţiune a unor declaraţii cu privire la o reţinerea unui impozit , în lipsa altor probe care să ateste existenţa acestei sume în seif, cererea a fost admisă în parte, în limita sumei recunoscute de către inculpat şi anume suma de 160.000 euro”, au decis judecătorii.
Polițistul Marius Petru-Covaci, cel despre care anchetatorii susțin că a inițiat și coordonat întreaga operațiune, a primit cea mai mare pedeapsă, fiind considerat de judecători ”autorul moral” al acțiunii.
Instanța a decis că acesta ”s-a folosit de cunoştinţele privind modalitatea de desfăşurare a anchetei penale pentru a nu fi depistat, a iniţiat cooptarea şi a altor poliţişti în săvârşirea faptei, reuşind să-l convingă doar pe inculpatul…, a apelat la un recidivist pentru a săvârşi fapta, inculpat pe care l-a sprijinit în activitatea infracţională alături de ceilalţi coinculpaţi”.
Mai mult, polițistul i-ar fi dat asigurări tâlharului și complicilor săi că se va ocupa personal ca ancheta să fie închisă. Din acest punct de vedere, magistrații de la Curtea de Apel cred că Petru-Covaci s-a bucurat de ”o clemență excesivă” din partea organelor de urmărire penală și a primei instanțe, care l-a condamnat la doar doi ani și jumătate.