News

Polițiștii brașoveni au salvat 33 de cai dintr-un abator. Unde urma să ajungă carnea animalelor

33 de cai au fost salvați de către procurorii și polițiștii brașoveni în urma descinderilor efectuate săptămâna aceasta la un abator de lângă Brașov
18.03.2023 | 10:23
Politistii brasoveni au salvat 33 de cai dintrun abator Unde urma sa ajunga carnea animalelor
Cei 33 de cai au fost salvați de polițiștii brașoveni. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Procurorii și polițiștii brașoveni susțin că dosarul vizează o grupare infracțională care sacrifica ilegal cai pentru a exporta carnea apoi în Italia, pe baza unor documente falsificate ce certificau că este este conformă pentru consumul uman.

33 de cai salvați de la sacrificare

Autoritățile brașovene au transmis vineri că toți cei 33 de cai, ce fuseseră aduși ilegal la abatorul percheziționat, se află acum la un padoc care îndeplineşte condiţiile propice pentru asigurarea bunăstării animalelor. Animalele au fost plasate în custodie temporară de către DSVSA.

ADVERTISEMENT

„Ca urmare a dispoziţiei organelor de poliţie din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Braşov, sub delegarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, angajaţii Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov au luat măsuri în vederea transportării unui număr de 33 exemplare cabaline de la abatorul unde fuseseră duse în mod ilegal, la un padoc de pe raza judeţului Braşov, care îndeplineşte condiţiile propice pentru asigurarea bunăstării animalelor. Animalele au fost plasate într-o custodie temporară de către D.S.V.S.A. Braşov până la clarificarea situaţiei legale a acestora”, a transmis vineri IPJ Brașov.

Autoritățile susțin că rețeaua a demarat această schemă infracțională în luna noiembrie a anului trecut. Animalele, care cel mai probabil au fost achiziționate de la persoane private de către membrii grupării, urmau să fie sacrificate ilegal în abatorul din Brașov.

ADVERTISEMENT

Carnea era apoi exportată în Italia, însă doar după ce primea un aviz care arăta că este conformă pentru consumul uman în baza unor documente false. Autoritățile spun că rețeaua a beneficiat de complicitatea mai multor medici veterinari.

„Administratorul unei societăți comerciale achiziționa animale, vorbim despre cai, care nu beneficiau de documente legale și, cu sprijinul unor medici veterinari cu drept de libera practica, erau falsificate aceste documente te, astfel încât carnea produsa în urnă tăierii și uciderii acestor animale sa beneficieze de documente legale. Vorbim deapre medici veterinari angajați ai instituției publice, vorbim despre medici veterinari angajați ai abatorului”, a declarat, pentru Observator News, Daniel Zontea, purtător de cuvânt al IPJ Brașov.

ADVERTISEMENT

Cinci medici veterinari audiați

Autoritățile din Brașov au precizat că cei 33 de cai fuseseră transportați la abatorul din apropierea municipiului Brașov unde urmau să fie sacrificați în mod ilegal. Acțiunea grupului infracțional a fost stopată în urma mai multor percheziții desfășurate marți, 14 martie.

„Exemplarele fuseseră transportate de către membrii grupului infracțional la abatorul respectiv, în vederea uciderii acestora fără drept, activitate ilicită care a fost sistată prin intervenția organelor de urmărire penală din data de 14.03.2023”, se mai arată în comunicatul IPJ Brașov.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate cinci persoane sunt cercetate sub control judiciar în acest dosar, printre acestea fiind și un cetățean italian. Aceștia sunt acuzați de mai multe infracțiuni, precum dare de mită, fals material sau uciderea animalelor fără drept. Potrivit autorităților, în acest dosar au fost audiați și cinci medici veterinari, fiind suspectați că au eliberat documente false privind starea celor 33 de cai.

„Cinci persoane, între care un cetăţean italian, sunt cercetate sub control judiciar în dosarul în care sunt investigate infracţiuni de luare de mită, dare de mită, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, deturnarea licitaţiilor publice, uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, fals material în înscrisuri oficiale şi infracţiuni de spălarea banilor. Cinci medici veterinari, inclusiv angajaţi ai DSVSA, au fost citaţi şi audiaţi în dosar, anchetatorii suspectând că unii dintre ei eliberau documente false privind starea de sănătate a animalelor înainte de sacrificarea acestora”, se mai arată în comunicatul IPJ Brașov.

ADVERTISEMENT