News

Polițiștii cer salarii și pensii mai mari în fața sediilor de partide. Ciolacu, huiduit de oamenii în uniformă. Sunt și alte proteste în Capitală

Polițiștii pichetează, în Capitală, sediile partidelor din coaliția de guvernare, cerând mărirea salariilor și a pensiilor. Protestul a început la sediul PSD. Dar ziua de vineri a adus și alte proteste în Capitală.
17.12.2021 | 12:29
Politistii cer salarii si pensii mai mari in fata sediilor de partide Ciolacu huiduit de oamenii in uniforma Sunt si alte proteste in Capitala
ADVERTISEMENT

Primul partid la care au mers polițiștii vineri a fost sediul PSD de pe Șoseaua Kiseleff. Președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, a fost huiduit de sindicaliști la intrarea în sediul partidului, relatează Realitatea PLUS.

O delegație a sindicatului EUROPOL a intrat la negocieri cu presedintele PSD pentru a discuta despre drepturile polițistilor si pensionarilor militari.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui anunț publicat pe pagina de Facebook a EUROPOL, delegația a obținut de la președintele PSD asigurări că situația va fi rezolvată. „Marcel Ciolacu a înțeles problemele polițiștilor, a transmis coaliției ca ordonanța de urgență să se modifice, iar de la 1 ianuarie polițiștii să primească tranșa a treia din legea salarizării, iar la prima rectificare bugetară să se aplice integral, iar pensiile militarilor se vor actualiza“, se arată în mesajul sindicatului polițiștilor.

Ciolacu: „Solicitările sunt extrem de corecte“

Președintele PSD susține că solicitările polițiștilor sunt corecte și cere Guvernului să găsească soluții pentru a rezolva.

ADVERTISEMENT

„Am discutat astăzi cu delegația sindicatelor din Poliție și din Poliția Penitenciară despre îngrijorările privind aplicarea Legii Salarizării Unitare. I-am asigurat că voi duce mesajele lor în Coaliția de guvernare și că voi solicita ministrului Bode să găsească #soluții pentru ca tranșa a treia din Legea Salarizării să fie prevăzută în Bugetul pe anul 2022“, a scris Ciolacu pe Facebook.

„Voi rămâne în contact cu reprezentanții sindicatelor pentru a găsi soluții pentru toate problemele cu care se confruntă polițiștii. Solicitările lor sunt extrem de corecte, iar guvernul are datoria să le rezolve!“, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

După vizita de la PSD, protestarii au plecat spre sediul Partidului Național Liberal.

Polițiștii nu mai vor să fie „fraierii sistemului bugetar“

Oamenii legii au organizat proteste de stradă începând de luni până miercuri, când sindicaliştii din EUROPOL au protestat în faţa prefecturilor din mai multe judeţe.

Sindicatul a organizat și joi un miting, în faţa Ministerului Afacerilor Interne, protestând pentru că Executivul nu aplică Legea salarizării.

ADVERTISEMENT

„Poliţiştii nu vor salarii mărite, ci vor doar plata acelor drepturi prevăzute încă din anul 2017 în Legea salarizării. Din 2007, poliţiştii nu au mai avut parte de măriri salariale. Norocul nostru a fost creşterea salariului minim pe economie, pentru că altfel aveam şi acum salariul de 1.100 lei, cum era în 2013“, se arată într-un comunicat al organizației sindicale.

Poliţiştii avertizează că din ianuarie vor refuza să mai presteze ore suplimentare și nu vor pune în aplicare interdicţiile impuse în contextul pandemiei dacă Executivul nu va pune în aplicare măsurile solicitate.

„Ne-a ajuns cuţitul la os. Nu mai acceptăm să fim bătaia de joc a Guvernului. Nu mai acceptăm să fim folosiţi pe post de mercenari ai interdicţiilor aplicate în numele ‘COVIDULUI’. NU mai acceptăm să îndeplinim sarcini pe care nu le avem în fişa postului. NU mai suntem dispuşi să rămânem fraierii sistemului bugetar, în timp ce pentru alte categorii bugetare Legea salarizării deja se aplică în integralitate“, se precizează în comunicatul menționat.

Sindicaliștii din sănătate au ieșit în Piaţa Victoriei

Câteva zeci de membri ai Federaţiei Sanitas din România au participat vineri dimineaţă la o acţiune spontană de protest în faţa Guvernului. Aceștia sunt nemulţumiţi că Executivul nu acordă tuturor angajaţilor din Sănătate şi din Asistenţă Socială majorările salariale prevăzute de lege.

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat pentru Agerpres că aproximativ 80.000 de angajaţi din sistemul sanitar şi din sistemul de asistenţă socială sunt afectaţi de neaplicarea unitară de către Guvern a prevederilor legii salarizării.

„E un protest spontan, la care ar fi putut participa sute de oameni. (…) Colegii mei sunt în Piaţa Victoriei, deoarece sunt nemulţumiţi pentru că zilele trecute s-a lucrat la o ordonanţă despre care (guvernanţii, n.r.) au zis că va repara o parte din problemele legii 153, adică neaplicarea unitară a acesteia exact pentru cei care muncesc cel mai mult şi care au salariile cele mai mici – muncitori, infirmiere, îngrijitoare, personal TESA. Ei au în continuare un rol important în acest joc al pandemiei. Acolo (în proiectul Guvernului, n.r.) se anunţă nişte creşteri de 100 de lei, de 112 lei, la unii 10 lei, un fel de pomană – plus că nu se revine la ceea ce scrie în legea 153“, a declarat Bărăscu.

„Credeam că vom avea un dialog social normal (cu acest Guvern, n.r.) un dialog social diferit faţă de cel făcut de domnul Cîţu şi de blocările salariale de anul trecut. Însă a apărut această ordonanţă, care ar trebui votată în această dimineaţă, în care salariile nu se aliniază la anul 2022, cum s-a scris acum 4-5 ani de zile, când s-a dat ordonanţa 153 privind salarizarea. Prin ordonanţa 226 anul 2021 a fost blocat complet şi atunci bănuiam că acum vine măcar cu ea la 2022, nu că ne-ar face o surpriză să dea toţi banii colegilor, care sunt în jur de 80.000, pentru că în aceeaşi situaţie sunt şi cei din Asistenţa Socială“, a mai spus Bărăscu.

Sanitas amenință cu proteste în ziua de Crăciun

Preşedintele Federaţiei Sanitas a cerut Executivului să reia dialogul social cu organizaţia sindicală.

„Nu a fost acordată tranşa din 2021 la aceste categorii – muncitori, infirmiere, îngrijitoare, personal TESA, o parte din biologi, urmând ca doza financiară din 2022 să vină undeva în anul 2022. În schimb au acordat o pomană de 100 de lei. Mi se pare un pic crud: au fost eroi, martiri, dar mor pe capete. Acest Guvern ar trebui măcar să repare şi să refacă dialogul social cu sindicaliştii. Dar nu, ei au venit cu nişte completări indecente, de prost-gust, şi atunci colegii mei au zis că dacă la ora 10:00 Guvernul vrea să voteze ordonanţa, la ora 9:00 vor fi cu pancarte în faţa Guvernului. Vor să atragă o dată în plus atenţia că nu mai merge cu atâtea lucruri proaste şi urâte“, a explicat Leonard Bărăscu.

„Deocamdată nu ne-au fost acordaţi banii din 2021, dar din măsurile de fiscalitate luate acum, ne e frică că nu vom lua nici majorările prevăzute pentru la anul. Mai este şi problema sporurilor, care se acordă şi se calculează la anul 2018. Deci dacă are un spor de 10%, acesta nu e raportat la zi, ci e raportat la anul 2018“, a detaliat liderul sindicaliștilor Sanitas.

Preşedintele Federaţiei Sanitas a precizat că nu este exclus ca organizaţia sindicală să decidă organizarea unui miting antiguvernamental chiar de Crăciun: „Nu am declanşat această modalitate de protest, pentru că încă aşteptăm ca acest Guvern să se trezească. Deocamdată nu am organizat proteste pentru zilele următoare, dar dacă astăzi nu se modifică nimic, atunci nu ştiu dacă chiar în ziua de Crăciun o să facem o surpriză tuturor membrilor Guvernului, inclusiv domnului prim-ministru sau chiar domnului preşedinte, cu care o să încercăm marţi să avem o întâlnire.“

Statisticienii i-au trimis premierului o scrisoare deschisă

Și salariatii Institutului National de Statistică protestează vineri, de la ora 12:00, timp de 15 minute, în fața sediului instituției. Aceștia sunt nemulțumiți de politicile de salarizare a statisticienilor.

Acţiunea a avut loc şi joi, tot la sediul INS. Statisticienii au trimis o scrisoare primului ministru, documentul precizând detaliat cauzele care au generat nemulţumirile din INS.

„Ne aflăm în situaţia în care, deși ar trebui ca începând cu 1 ianuarie 2022 aceşti salariaţi să beneficieze de cuantumul salariilor de bază aferente grilei de salarizare pentru anul 2022, aceştia vor avea, din nou, veniturile blocate la nivelul anului 2020, ȋn vreme ce Secretariatul General al Guvernului, o instituţie eminamente politică şi nu tehnică, ȋn subordinea/coordonarea căreia INS este, beneficiază de grilele de salarizare maxime, aferente anului 2022, încă din anul 2017“, se arată într-o scrisoare deschisă pe care statisticienii au trimis-o premierului.

Aceștia arată că nu solicită venituri suplimentare, ci doar respectarea legii: „Nu a fost posibilă respectarea legii de salarizare şi aplicarea ei în integralitate, pentru statisticieni, deoarece sunt prea numeroşi? Aproximativ 2.000 de posturi la nivel naţional, dintre care cca. 1.600 ocupate, nu considerăm că reprezintă un efort financiar prea mare pentru bugetul național. De fapt nu solicităm venituri suplimentare pentru această categorie, solicităm doar respectarea Legii 153/2017, lege care reglementează în mod expres ca până în anul 2022 să se reducă discriminările salariale la nivelul familiei ocupaţionale.“

„Statisticianul face parte din categoria salariaţilor de rang inferior, pregătirea lui, profesionalismul şi rezultatele muncii lui nu contribuie cu nimic la ce înseamnă dezvoltarea economico-socială și instituţională a României?“, au mai scris autorii scrisorii.

Sindicaliștii din Ministerul Culturii amenință cu greva generală

O altă categorie de angajați amenință cu proteste. Angajaţii Ministerului Culturii atrag atenţia Guvernului, într-o adresă, că vor intra în grevă generală dacă nu va majora salariile, conform legii salarizării.

Semnatarii adresei invocă faptul că salariile din Cultură n-au mai fost majorate de mai bine de trei ani. Astfel, susțin ei, s-a ajuns ca în serviciile publice deconcentrate salariile să fie și de 2.500 de lei pe lună.

„Dacă politica de absolută desconsiderare a resursei umane din domeniul culturii va continua, există posibilitatea radicalizării acţiunilor de protest, mergând până la blocarea activității și declanşarea grevei generale. Dorim să reamintim, pe această cale, guvernanţilor, că personalul din domeniul Culturii a fost neglijat și abandonat de-a lungul acestor ani“, a transmis sindicatul Culturalia.

Personalul din domeniul Culturii se află în situaţia în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din ianuarie 2020, iar amânarea de două ori a majorărilor salariale a dus la scăderea nivelului de trai al acestora sub limita de subzistenţă.

„În acest moment nu mai acceptăm nicio îngheţare a salariilor! Ne-am săturat să fim sacrificaţi de fiecare dată când puterea politică își arată măsura lipsei de competență! Ne-am săturat de atâtea umilințe! (…) Dacă Guvernul Ciucă decide să promoveze în continuare documente legislative care încalcă Legea salarizării bugetare, își asumă riscul adâncirii problemelor din domeniul Culturii și al patrimoniului cultural. De asemenea, metoda aleasă pentru promovarea acestora contravine total regulilor unui dialog social real“, au transmis sindicaliștii din Cultură.

ADVERTISEMENT
Tags: