News

Polițiștii, gata de ”prima grevă din istoria MAI”. O lună și jumătate au durat negocierile

Reprezentanții Sindicatului Europol au transmis vineri că în urma eșecului negocierilor pentru contractul colectiv de muncă, polițiștii pot intra în grevă generală pentru prima dată în istoria MAI.
22.07.2022 | 23:51
Politistii gata de prima greva din istoria MAI O luna si jumatate au durat negocierile
Liderii sindicali ai polițiștilor susțin că singura soluție rămasă este greva. Foto: facebook.com/www.politiaromana.ro
ADVERTISEMENT

În anunțul postat pe sindicateuropol.ro, sindicaliștii au subliniat că până în momentul încetării activităţii, vor fi parcurse etapele concilierii şi medierii, conform legii.

Polițiștii pot organiza prima grevă din istoria MAI

Potrivit sursei citate, concilierea și medierea vor fi asigurate de reprezentanții Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale. Sindicatul Europol a mai punctat că reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au refuzat mai multe propuneri prezentate la negocieri.

ADVERTISEMENT

Și asta s-a întâmplat indiferent de structură, în cadrul finalizării negocierilor pentru încheierea unui Contract Colectiv de Muncă (CCM) valabil pentru întreg personalul contractual/civil din MAI.

Negocierea CCM a fost iniţiată în urmă cu aproximativ o lună și jumătate, iar partea sindicală a fost reprezentată de cele 3 organizaţii sindicale reprezentative la nivelul MAI.

ADVERTISEMENT

Sigur, până la momentul încetării activităţii de către personalul contractual, legea ne obligă să parcurgem etapele concilierii şi medierii care se vor asigura de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Planul sindicaliștilor a fost schițat

După această etapă a concilierii, dacă MAI nu va accepta revendicările, este obligatorie notificarea unităţilor MAI despre organizarea GREVEI DE AVERTISMENT care nu poate dura mai mult de două ore şi în cele din urmă a GREVEI propriu-zise, pe perioadă nedeterminată”, au transmis cei din conducerea Sindicatului Europol.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii au mai precizat că demersul lor este acoperit de lege. Mai exact, de Legea nr. 62/2011 a Dialogului social, care arată că în urma refuzului angajatorului de a accepta propunerile formulate de Federaţia PUBLISIND, FSNPPC şi Smart LEX, au fost create premisele organizării primei greve din MAI.

Aceeași sursă a mai notat că elementul de noutate este reprezentat de faptul că personalul contractual din MAI – IGPR, IGPF, IGI, IGAV, DGPI, DGA, ISU, Jandarmerie nu are nicio interdicţie prevăzută în lege pentru a organiza grevă.

ADVERTISEMENT

Mai mult, personalul din Ministerul Afacerilor Interne care acceptă să intre în grevă va avea asigurată plata salariilor. Asta se va face cu fondurile celor 3 federaţii sindicale reprezentative.

ADVERTISEMENT