News

Polițiștii, încurajați să nu mai dea amenzi de la 1 decembrie! Sindicatul Europol pregătește proteste: ”Cât M.A.I. răbdăm?!”

Sindicaliștii din MAI anunță proteste în luna decembrie și încurajează agenții să manifeste indulgență maximă față de cetățenii ce comit contravenții.
27.11.2021 | 16:18
Politistii incurajati sa nu mai dea amenzi de la 1 decembrie Sindicatul Europol pregateste proteste Cat MAI rabdam
ADVERTISEMENT

Sindicaliștii din Poliție anunță proteste ale angajaților din MAI, din cauza neaplicării legii salarizării din sectorul bugetar. Aceștia au anunțat încă de acum zile bune că vor ieși în stradă dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate.

În urmă cu o săptămână, sindicaliștii și-au expus doleanțele, una din ele fiind cuprinderea în programul de guvernare și în planul bugetului pentru 2022 a unor prevederi ca ”aplicarea, în integralitate (cu efect retroactiv), a Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, de la 1 ianuarie 2022, respectiv a prevederilor din Anexele VI şi VIII, care privesc personalul din familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională”, dar și actualizarea normelor de echipare și de hrană, în conformitate cu ”indicilor preţurilor de consum, stabiliţi de Institutul Naţional de Statistică, şi realităţii economice actuale.”

ADVERTISEMENT

Aceștia au cerut și acordarea de vouchere de vacanță, dar și indexarea pensiilor militare de stat în raport cu rata inflației, pentru 2019 și 2020.

Din cauza neîmplinirii acestor revendicări, sindicaliștii de la Europol s-au revoltat și spun că ”ne-a ajuns cuțitul la os. Nu mai acceptăm să fim bătaia de joc a Guvernului.”

ADVERTISEMENT

Aceștia atrag atenția că au fost pionii de luptă ai autorităților în ceea ce privește aplicarea restricțiilor generate de pandemie și că nu vor să mai îndeplinească sarcini peste atribuțiile lor. ”Nu mai acceptăm să fim folosiți pe post de mercenari ai interdicțiilor aplicate în numele “COVIDULUI”. NU mai acceptăm să îndeplinim sarcini pe care nu le avem în fișa postului. NU mai suntem dispuși să rămânem fraierii sistemului bugetar, în timp ce pentru alte categorii bugetare, Legea salarizării deja se aplică în integralitate”, arată comunicatul Europol.

Oamenii legii mai arată că ”nu vor salarii mărite, ci vor doar plata acelor drepturi prevăzute încă din anul 2017 în Legea salarizării. Din 2007 polițiștii nu au mai avut parte de măriri salariale. Norocul nostru a fost creșterea salariului minim pe economie, pentru că altfel, aveam și acum salariu de 1100 lei, cum era în 2013.”

ADVERTISEMENT

Polițiștii ar putea să nu mai dea amenzi de la 1 decembrie

Între măsurile de protest pe care le anunță Sindicatul Europol se arată indulgența maximă în raport cu cetățenii ce săvârșesc contravenții. De asemenea, polițiștii vor trebui să refuze orele suplimentare și sarcinile anti-Covid, ce nu se regăsesc în fișa postului.

  1. Începând cu 1 decembrie 2021, să manifestați indulgență maximă față de cetățenii care săvârșesc contravenții și să sancționați în primul rând cu AVERTISMENT scris/verbal;

  2. În perioada 1-31 decembrie să completați notificările către unități în care să vă exprimați dezacordul de a mai efectua ore suplimentare și de a mai îndeplini sarcini anti-covid pe care nu le aveți în fișa postului, începând cu 1 ianuarie 2022;

ADVERTISEMENT

De asemenea, polițiștii sunt încurajați să participe la protestele ce vor avea loc la jumătatea lunii decembrie.

Primele ieșiri în stradă au loc în teritoriu, între 13 și 15 decembrie. Atunci, se va proteste în fața Prefecturilor. Ulterior, pe 16 decembrie, polițiștii vor protesta în fața sediului MAI, iar pe 17 decembrie, vor merge la sediile partidelor de guvernare: de la 10:00 vor picheta sediul PSD, de la 12:00 pe cel al PNL, iar de la 14:30 vor merge la UDMR.

Oamenii legii spun că aceasta este pentru prima dată când polițiștii protestează în fața unor partide politice care guvernează țara.

Asta se întâmplă deoarece sindicaliștii doresc să le reamintească de faptul ”că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pe care au votat-o toate partidele, trebuie să fie aplicată fără nicio excepție, de la 1 ianuarie 2022.”

ADVERTISEMENT