News

Polițiștii români, trimiși la un curs despre cum să se abțină de la tortură și tratamente inumane. Acuzații grave din SUA

Polițiștii din centrele de reținere preventivă la nivelul Capitalei vor fi obligați să urmeze un curs de formare pentru prevenirea torturii și a tratamentelor inumane.
08.08.2024 | 11:03
Politistii romani trimisi la un curs despre cum sa se abtina de la tortura si tratamente inumane Acuzatii grave din SUA
Cel mai grav caz de tortură aplicată de poliție este cel de la secția 16, unde 9 agenți au fost trimiși în judecată
ADVERTISEMENT

Schimbare de abordare în cadrul Poliției Române, instituție care s-a confruntat, de-a lungul anilor, cu acuzații grave referitoare la tratamente inumane aplicate unor suspecți. Până acum, conducerea poliției a respins astfel de acuzații sau a încercat să minimizeze efectele lor.

Polițiștii trebuie să urmeze un curs de prevenire a torturii

Începând cu acest an, au apărut și primele măsuri impuse de Ministerul Afacerilor Interne, acuzat într-un raport al Departamentului de Stat al SUA că a ascuns un posibil caz de tortură asupra unui refugiat ucrainean.

ADVERTISEMENT

MAI a luat decizia de a introduce un program de formare referitor la prevenirea torturii și a tratamentelor inumane la nivelul Poliției Române. Pentru început, toți polițiștii care lucrează în cadrul centrelor de reținere și arestare preventivă sunt obligați să urmeze acest curs.

Informația apare într-un răspuns al DGPMP la raportul emis de instituția Avocatului Poporului, după o vizită la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă nr 1 din București, cunoscut și ca Arestul Central al Poliției Capitalei.

ADVERTISEMENT

Prevenirea torturii, curs de zece zile pentru polițiști

”În ceea ce privește recomandarea dumneavoastră referitoare la componenta resursei umane, respectiv ”organizarea unor ateliere de lucru pentru personalul angajat, tratamentul acordat persoanelor private de libertate și respectarea drepturilor acestora”, vă aducem la cunoștință că la nivelul Poliției Române este în derulare programul de formare ”Prevenirea Torturii și a tratamentelor inumane”, cursuri la care participă prin planificări toți polițiștii din domeniul arest”, se arată în răspunsul Direcției Generale a Poliției Municipiului București la raportul Avocatului Poporului.

Cursul ”Prevenirea torturii și a tratamentelor inumane” are o durată de 10 zile și se adresează personalului din structurile centrelor de reținere și arestare preventivă ale Poliției Române.

ADVERTISEMENT

Cursul va fi structurat în 10 serii a câte 15 cursanți, care vor deprinde competențe legate de aplicarea legislației și jurisprudenței relevante pentru asigurarea drepturilor omului, întărirea capacității de intervenție pentru rezolvarea eficientă a conflictelor precum și proceduri interne ale MAI pentru armonizarea bunelor practici în vederea prevenirii torturii.

Polițiștii care păzesc infractori, în prag de burnout

La data de 16 mai 2024, reprezentanți ai instituției Avocatul Poporului de la domeniul privind prevenirea torturii la locurile de detenție (MNP) au efectuat o vizită inopinată la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă nr 1 București, unde au fost constatate o serie nereguli.

ADVERTISEMENT

Potrivit raportului, schema de personal a fost redusă cu 16 funcții de polițiști față de anul 2023, iar din cele 80 de posturi, cinci erau vacante.

”Membrii MNP consideră că, această situație poate duce la apariție sindromului de burn-out în rândul personalului angajat (…). Burnout-ul este recunoscut oficial de Organizația Mondială a Sănătății ca sindrom profesional asociat cu creșterea riscului de hipertensiune atrială, flutter atrial, alte boli cardiovasculare, depresie și sinucidere. Prin urmare, membrii echipei MNP apreciază că este necesară suplimentarea numărului de funcții, cu cel puțin numărul de funcții redus (15 funcții de polițist)”, se arată în raport.

Avocatul Poporului a stat de vorbă și cu persoanele arestate, care au transmis că, în general, le sunt respectate drepturile fundamentale, că au dreptul la vizită și au acces la servicii medicale și avocat. Cei mai mulți s-au arătat satisfăcuți de relațiile cu personalul angajat. Au fost și câteva excepții: ”Unele persoane private de libertate au declarat că nu sunt mulțumite de modul în care sunt tratate de personalul tânăr angajat, care îi mai bruschează verbal uneori”, se indică în raport.

Raport al Departamentului de Stat al SUA despre un caz de tortură al polițiștilor bucureșteni

FANATIK a dezvăluit, în premieră, despre cazul unor polițiști de la Secția 6 Poliție, acuzați că au torturat un cetățean ucrainean. Incidentul s-ar fi petrecut în toamna anului trecut, dar a fost ținut sub tăcere. Paradoxal, el a apărut într-un raport al Departamentului de Stat al SUA, referitor la unele cazuri de abuzuri din România.

Totul a început de la un conflict care a avut loc într-un centru pentru refugiați, în urma căruia s-a apelat la numărul unic de urgență 112. Pentru că unul dintre protagoniști s-a manifestat violent în prezența organelor de ordine, acesta ar fi fost ”pedepsit”.

”Potrivit activiștilor pentru drepturile omului și martorilor, atunci când unul dintre rezidenți nu a urmat instrucțiunile poliției, polițiștii l-au lovit cu o ușă și l-au lovit cu pumnii, picioarele și cu bastoane după ce acesta a căzut la pământ.

Apoi, l-au încătușat și au continuat să-l bată în timp ce îl târau afară din cameră. Poliția l-ar fi plasat pe rezident în arestul Secției 6, unde l-ar fi ținut încătușat timp de două zile fără să-i ofere mâncare. La sfârșitul anului, o anchetă penală era în curs de desfășurare”, se arată în raportul Departamentului de Stat al SUA.

În urma dezvăluirilor făcute de FANATIK, IGPR a transmis că faptele polițiștilor implicați în incident au făcut obiectul unui dosar penal pentru purtare abuzivă, pe care procurorii l-au clasat.

De asemenea, verificările interne ale Corpului de Control al IGPR nu au scos în evidență nereguli la nivelul DGPMB, cu privire la incidentul semnalat.

Cazul torționarilor de la Secția 16

Într-un alt caz, 9 polițiști de la Secția 16 Poliție au fost trimiși în judecată pentru tortură și lipsire de libertate. Ei sunt acuzați că au încătușat doi bărbați, i-au dus pe un câmp, unde i-au bătut fără milă cu tomfele, le-au aplicat spray lacrimogen și chiar au urinat pe ei.

Incidentul ar fi început de la faptul că victimele le-ar fi atras atenția unor polițiști că nu poartă măști de protecție, obligatorii în timpul pandemiei. În mod bizar, ambele victime au decedat în timpul anchetei, la diferență de zece zile: una de cancer pulmonar, iar a doua de supradoză.

ADVERTISEMENT