News

Polițiștii se pregătesc de proteste și amenință cu blocarea sistemului: “Nu ne provocați”

Polițiștii amenință cu blocarea sistemului. Oamenii legii vor protesta în stradă în 6,7,8 iunie. Aceștia au mai multe revendicări.
30.05.2023 | 07:13
Politistii se pregatesc de proteste si ameninta cu blocarea sistemului Nu ne provocati
Polițiștii amenință cu proteste. Foto: Facebook.
ADVERTISEMENT

Polițiștii vor să iasă în stradă și avertizează că vor “bloca sistemul” dacă guvernul nu îndeplinește cerințele lor. Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) solicită salarii mai mari, îmbunătățirea echipamentului și rezolvarea problemei deficitului de personal. Aceste proteste vor avea loc în  6, 7 și 8 iunie.

Polițiștii amenință cu blocarea sistemului

„Având în vedere situaţia existentă în ţară generată de lipsa de responsabilitate a guvernanţilor, care au produs şi întreţinut o nemaiîntâlnită degringoladă legislativă; zvonuri publice legate de aşa-zisa ‘specialitate’ a pensiilor ocupaţionale (militare), salarizare precară în Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională; nerespectarea cadrului legislativ şi a etapelor de aplicare a Legii 153/2017, SNPPC va declanşa într-o primă etapă proteste în stradă, urmând ca, în funcţie de evoluţia situaţiei să adopte noi măsuri de reacţie şi protest în vederea îndeplinirii următoarelor obiective care îşi pun amprenta inclusiv pe deficitul de personal nemaiîntâlnit până în prezent în MAI, când, pentru prima dată, în şcolile de agenţi de poliţie, după etapa verificării cunoştinţelor, au rămas 0,57 candidaţi/loc, pe 30.05.2023 urmând să debuteze examinările medicale care, cu siguranţă, vor reduce şi mai mult numărul de candidaţi rămaşi în cursă”, precizează reprezentanții SNPPC.

ADVERTISEMENT

În urma consultării celor 74 de organizații ale SNPPC din țară, care includ poliția, poliția de frontieră și poliția imigrări, sindicatul a decis să organizeze acțiuni sindicale, având două cereri principale: implementarea integrală a Legii 153/2017 pentru întreaga familie ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională începând cu 1 iulie 2023 și eliminarea Legii 223/2015 din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

„Nu suntem de acord cu modificările propuse la Legea 223/2015 în Senat şi nici cu noile amendamente propuse la Camera Deputaţilor”, spun sindicaliştii.

ADVERTISEMENT

Polițiștii vor picheta Ministerul de Interne

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) va organiza și desfășuraproteste la sediile Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Muncii în 6, 7 și 8 iunie, între orele 11- 14. Ulterior, aceste acțiuni vor fi extinse la Guvern, Comisia Europeană, sediul din București și la Camera Deputaților.

„După aceste prime proteste, în funcţie de evoluţia situaţiei le vom intensifica, putând ajunge chiar la blocarea sistemului. Rugăm toţi poliţiştii, personalul contractual, pensionarii din MAI, dar şi din familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională să participe în număr cât mai mare la aceste proteste.

ADVERTISEMENT

Este cazul să ne arătăm nemulţumirile. Atragem atenţia guvernanţilor că, în cazul în care solicitările noastre nu vor fi soluţionate, vom trece la proteste masive, inclusiv la blocarea sistemului. Avem soluţii să blocăm sistemul! Nu ne provocaţi!”, adaugă sindicaliștii.

Ce salarii au oamenii legii

Polițiștii  au beneficiat de majorări salariale începând din mijlocul lunii februarie. După intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern privind actualizarea salariilor în funcție de grad, oamenii legii au primit salarii mai mari pentru luna ianuarie 2023, sumele fiind virate în conturile lor în jurul jumătății lunii februarie. Majorarea salariilor variază între 180 și 450 de lei, în funcție de gradul ocupat. Cu toate acestea, polițiștii rămân nemulțumiți și susțin că această majorare vine după nouă ani de plafonare și nu acoperă nici măcar rata inflației.

ADVERTISEMENT

“Să primești, ca tânăr polițist, un salariu de funcție, de 3.491 lei brut (a se vedea atașamentul), în condițiile în care salariul minim brut pe economie este 3.000 lei, iar în construcții – 4.000, este un adevărat șoc! Dacă adăugăm și faptul că sistemul defectuos i-a trimis pe majoritatea să lucreze în alte județe decât cele de domiciliu, aceștia fiind nevoiți să suporte din propriul buzunar diferența dintre prețul chiriei plătite real – între 1.000-2.000 lei, în functie de piața locală – și decontul primit de la stat, de numai 389 lei, coliva Ordinii Publice din România este aproape gata!

Bătaie de joc la adresa polițiștilor și a personalului contractual din MAI, oameni care pun umărul la siguranța publică a fiecărei zile din viața noastră, a tuturor! Creșteri mizere care nu acoperă nici măcar rata inflației din 2022 (13,8%), nu acoperă majorările prețurilor produselor principale de consum și ale facturilor lunare la utilități, facturi care s-au dublat, dacă ne referim doar la energie/gaze!”, se arată în comunicatul SNPPC.

 

 

ADVERTISEMENT