News

Polițiștii și jandarmii continuă să dea amenzi în România. Valoarea sancțiunilor în ultimele 24 de ore  

10.05.2020 | 13:50
Politistii si jandarmii continua sa dea amenzi in Romania Valoarea sanctiunilor in ultimele 24 de ore
ADVERTISEMENT

Polițiștii și jandarmii continuă să dea amenzi în România pentru încălcarea prevederilor Ordonanțelor militare în vigoare, asta deși CCR a constatat că sancțiunile sunt neconstituționale.

Polițiștii și jandarmii continuă să dea amenzi în România. Valoarea sancțiunilor în ultimele 24 de ore

Curtea Constituțională a României a decis, săptămâna trecută, că amenzile date în perioada stării de urgență sunt neconstituționale. În ciuda acestui fapt, forțele din cadru MAI continuă să sancționeze populația, iar în ultima zi s-au dat amenzi de aproape 200.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) anunță, duminică, la ultima raportare, faptul că polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 331 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 187.800 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 557 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

ADVERTISEMENT

Cât vor mai dura sancțiunile

În raportarea de duminică, GCS a anunțat că aceste amenzi vor fi în vigoare până când prevederile CCR de neconstituționalitate vor fi publicate în Monitorul Oficial.

”Facem precizarea că până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unor prevederi ale O.U.G. nr. 34 din 26 martie 2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, se aplică norma juridică în vigoare.”, anunță INSP.

ADVERTISEMENT

Miercuri, 6 mai, Curtea Constituţională a declarat neconstituțional articolul din OUG 1/1999, care stabilește că se dau amenzi pentru încălcarea regulilor stabilite în starea de urgență.

Judecătorii care alcătuiesc CCR a ajuns la concluzia că formularea articolului este lipsită de claritate, precizie şi previzibilitate, lăsând la latitudinea polițistului ce amendă să dea.

ADVERTISEMENT

Curtea Constituțională a stabilit miercuri că prevederile art. 28 din OUG 1/1999, prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restricţiilor în perioada stării de urgenţă, sunt lipsite de claritate, precizie şi previzibilitate.

Faptele a căror săvârşire constituie contravenţie nu sunt definite clar, ci sunt lăsate la aprecierea subiectivă a poliţiştilor, la fel ca și nivelul amenzii aplicate.

ADVERTISEMENT