News

Polițiștii solicită Guvernului să le acorde suplimentul de risc și amenință cu suspendarea activității

29.10.2020 | 10:04
Politistii solicita Guvernului sa le acorde suplimentul de risc si ameninta cu suspendarea activitatii
ADVERTISEMENT

Polițiștii amenință Guvernul cu suspendarea activității în cazul în care nu li se acordă suplimentul de 2.500 de lei pe care îl primesc medicii, profesorii și angajații serviciilor publice de asistență socială.

Totodată, aceștia îl acuză pe ministrul de Interne Marcel Vela că s-a rezumat doar la „felicitări în plină campanie electorală”, în loc să îi sprijine în demersul lor de a fi incluși în categoriile profesionale cărora li se acordă bonificațiile.

ADVERTISEMENT

Oamenii legii se află în stradă pentru a veghea la respectarea măsurilor luate de autorități în vederea combaterii pandemiei. Prin urmare, sunt expuși în permanență riscului de infectare cu virusul SARS-COV-2.

Polițiștii vor să suspende activitatea dacă nu primesc suplimentul de 2.500 de lei

Situaţia este destul de gravă. De la începutul pandemiei poliţiştii au fost în stradă, au aplicat măsurile Guvernului, iar când au fost distribuite stimulentele de risc, care nici nu reprezintă un efort bugetar, pentru că sunt decontate din fonduri europene, poliţiştii nu au fost luaţi în considerare.

ADVERTISEMENT

Stimulentul s-a acordat în Sănătate, în Asistenţă Socială, în Educaţie. Profesorii vor beneficia de acest stimulent de risc. Cireaşa de pe tort a constituit-o depunerea recentă, în Parlament, a proiectului de lege potrivit căruia şi poliţiştii locali vor beneficia de un stimulent de 2.000 lei.

În tot acest timp, avem peste 4.000 de poliţişti infectaţi, un procentaj mai mare decât în Sănătate, raportat la numărul de angajaţi. Deci e o necesitate acordarea acestei compensaţii pentru că, cu aceşti bani, poliţiştii vor putea să îşi acopere parţial cheltuielile cu testările.

ADVERTISEMENT

Colegii sunt nevoiţi să-şi achite din banii proprii aceste testări, pentru a reveni la lucru. Dacă până la finele lunii noiembrie nu vom avea o decizie, în sensul de a acorda acest stimulent, vom replica protestul magistraţilor, care au suspendat activitatea, ne vom prezenta la serviciu şi vom interveni doar la apelurile de urgenţă.

Nu am văzut nicio iniţiativă, nicio reacţie din partea Ministerului când a existat oportunitatea includerii poliţiştilor în categoriile de risc. În acest timp, îl vedem pe ministru că se laudă cu reuşitele poliţiştilor.

ADVERTISEMENT

Vedem mesaje în care spune că este alături de noi, dar în afară de laude şi felicitări în plină campanie nu am văzut nicio intenţie din partea dumnealui, de acordare a acestei compensaţii.

Scopul nostru nu este să ajungem la proteste, dar nivelul de nemulţumire în rândul poliţiştilor este foarte mare. Am transmis adrese, sperăm să primim un feedback din partea guvernanţilor, astfel încât poliţiştii să primească acest stimulent. Însă în acest moment nu avem stabilit niciun dialog concret”, a declarat Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol.

ADVERTISEMENT