News

Polițistul din trupele speciale Gorj intrat în greva foamei în luna mai, lăsat fără salariu de IPJ. Motivația deciziei

Polițistul din trupele speciale Gorj care în luna mai a intrat în greva foamei, protestând în fața sediului MAI, a fost lăsat fără salariu de IPJ.
21.08.2021 | 14:31
Politistul din trupele speciale Gorj intrat in greva foamei in luna mai lasat fara salariu de IPJ Motivatia deciziei
Polițistul din trupele speciale Gorj intrat în greva foamei în luna mai, lăsat fără salariu de IPJ. Motivația deciziei. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Polițistul din județul Gorj, cadru în trupele speciale de intervenție, care în luna mai protesta în fața sediului MAI, a fost suspendat de către Inspectoratul Județean de Poliție.

Decizia conducerii Poliției a fost luată după ce angajatul a refuzat să se lase internat la secția de Psihiatrie a spitalului MAI, Prof. doctor ”Dimitrie Gerota”.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au luat această decizie după ce polițistul fusese declarat inapt. El i-a scos la alergare și tragere pe toți angajații inspectoratului județean, cu tot cu psihologi, contabili, gospodari și specialiști în materie de resurse umane. Până să fie suspendat din funcție, acesta a protestat public, în fața sediului MAI, unde a făcut inclusiv greva foamei.

Polițistul din trupele speciale care făcut greva foamei la sediul MAI, lăsa fără salariu de IPJ Gorj. Motivația deciziei

Istoricul cazului începe în 2016. Atunci, IPJ Gorj a cerut Poliției Capitalei un om de la structura de intervenție rapidă care să-i ajute pe polițiștii gorjeni.

ADVERTISEMENT

În județ a fost trimis Nicolae Feroiu, un luptător cu multă experiență, care, înainte de detașare, a fost supus inclusiv unei evaluări realizate de specialiștii Serviciului de Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS) din cadrul Poliției Române.

De la 1 ianuarie 2018, Feroiu a rămas la IPJ Gorj în interesul serviciului și a fost desemnat să se ocupe cu pregătirea fizică, tehnico-tactică și tragere cu armele de serviciu pentru cadrele instituției.

ADVERTISEMENT

Conform prevederilor legale, polițiștii operativi trebuie să efectueze, lunar, 6 ore de antrenament, în timp ce oamenii de la birouri, care compun structurile neoperative, numai 4. Cu toate că nu sunt implicați în mod uzual în anchete, aceștia din urmă sunt trimiși în stradă cu ocazia alegerilor ori alte categorii de evenimente, pentru care este nevoie de suplimentarea numărului de polițiști din stradă.

Din poziția de decident, Feroiu a luat lucrurile în serios, iar pe pista de alergare au ajuns, pe lângă judiciariști și polițiștii de la ordine publică, toți criminaliștii, toate angajatele de la Serviciul Finaciar dar și mulți alții. Aceiași polițiști au început să respecte și programul lunar de tragere. În total, în jur de 800 de oameni.

ADVERTISEMENT

Programul lui Feroiu a declanșat o revoltă în rândul angajaților

Nicolae Feroiu spune că acest program ar fi provocat o adevărată revoltă, iar mulți angajați au început să lipsească de la pregătire. În iulie 2019, acesta a raportat conducerii că aproximativ 300 de cadre chiulesc de la pregătire. În consecință, șeful IPJ Gorj, comisarul șef Decebal Drăghia le-a cerut tuturor să întocmească rapoarte individuale.

La scurt timp după emiterea rapoartelor, luptătorul SAS a fost chemat, din timpul serviciului, de psihologul unității, care i-a făcut o evaluare. Deoarece a fost declarat respins, Feroiu a contestat rezultatul și a fost supus unei testări noi. A picat pentru a doua oară, motiv pentru care, după alte misiuni pe care le-a executat în calitate de luptător al trupelor speciale a ajuns la Ordine Publică, în serviciul de patrulare.

Pentru a demonstra că autoritățile nu au dreptate în privința sa, Nicolae Feroiu nu s-a lăsat și a mers din proprie inițiativă la un cabinet specializat din Craiova, unde a fost găsit apt pentru a face parte din Serviciul Acțiuni Speciale (SAS).

Au urmat zile de greva foamei în fața sediului MAI

Revoltat de poziția autorităților, polițistul a protestat mai multe zile în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne, unde a făcut inclusiv greva foamei. Acesta a mers inclusiv la Comisia de Abuzuri din Parlament, care i-a dat dreptate și a cerut ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode demiterea inspectorului șef al IPJ Gorj, trimiterea Corpului de Control la IPJ Gorj și repunerea polițistului pe funcția deținută anterior în cadrul SAS.

Comisia de Abuzuri i-a solicitat lui Feroiu să se testeze la un cabinet civil, fiind direcționat către reputatul psiholog Tudorel Butoi. Polițistul a declarat, pentru Gândul, că, după expertiză, a fost găsit apt.

Recent, pe data de 4 august, Feroiu a primit o nouă lovitură. A fost înștiințat că, în urma unor adrese emise de Direcția Medicală din MAI și Comisia de Expertiză Medico-Militară de pe lângă Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja” Craiova, este necesară internarea acestuia pentru evaluare clinică și teste psihologice specifice activității în MAI.

Feroiu a refuzat internarea și s-a ales cu salariul suspendat

Dat fiind faptul că Nicolae Feroiu nu s-a prezentat la evaluarea clinică psihologică, conducerea IPJ Gorj a dispus, joi, 19 august, suspendarea sa, pe o perioadă nelimitată. În tot acest interval, polițistul nu-și va mai lua salariul iar vechimea pe cartea de muncă va fi întreruptă.

”Nu voi renunța și voi lupta până la capăt pentru a demonstra că tot ce mi s-a întâmplat este un abuz prin care s-a încercat înlăturarea mea, prin orice mijloace. Menționez că de-a lungul carierei am fost supus unui număr mare de testări psihologice mai ales că, încă din 2006 am activat în diverse structuri de intrevenție rapidă, inclusiv antiteroristă, în cadrul Janrameriei Române”, a spus, pentru sursa citată, Nicolae Feroiu.

ADVERTISEMENT
Tags: