News

Polițistul sindicalist reținut de DNA pentru luare de mită, implicat și într-un dosar de lipsire de libertate. Agresorul l-a amenințat cu un topor

Polițistul-lider sindical, reținut de DNA pentru mită, mai este implicat într-un dosar de lipsire de libertate și ultraj, în care este parte vătămată.
28.04.2023 | 17:42
Politistul sindicalist retinut de DNA pentru luare de mita implicat si intrun dosar de lipsire de libertate Agresorul la amenintat cu un topor
Andrei Pantea, unul dintre polițiștii reținuți pentru luare de mită, e implicat și într-un alt dosar / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Antena 3 CNN / Chindia Media / Aktual24
ADVERTISEMENT

Andrei Pantea, unul dintre polițiștii de la Brigada Rutieră, care a fost reținut de DNA după ce ar fi luat mită de la un șofer, nu este la primul scandal în care este implicat. Liderul sindical a fost implicat este parte într-un dosar de lipsire de libertate și ultraj, unde apare ca parte vătămată. Procesul se află în continuare pe rolul Judecătoriei Răcari.

Sindicalistul acuzat că a luat mită a lucrat la poliția Răcari

Potrivit datelor din dosar, în 2019, Andrei Pantea, care la acea vreme lucra la Poliția Răcari – Formațiunea Investigații Criminale, a intervenit alături de alți patru polițiști, la un apel la 112 făcut de o tânără aflată în dificultate. Aceasta a reclamat faptul că este agresată de tatăl și fratele ei, iar la fața locului s-au deplasat două echipaje de la poliția Răcari și o ambulanță.

ADVERTISEMENT

În fapt, reclamanta, care era minoră la data respectivă, avea o relație cu un tânăr care nu era pe placul familiei acesteia. În urma unui conflict cu tatăl său, femeia s-a refugiat la domiciliul partenerului, unde mai locuiau mama și bunica băiatului.

Pe data de 13 martie 2019, în jurul orei 10:50, tatăl și fratele tinerei au intrat în casa familiei tânărului și i-au cerut fetei să-i însoțească acasă. Pentru că a refuzat, fratele victimei i-a aplicat acesteia o lovitură cu pumnul în zona coastelor.

ADVERTISEMENT

Fata s-a refugiat în baie și a apelat numărul de urgență 112, sesizând agresiunea. Câteva momente mai târziu, a apărut tatăl minorei, care a lovit-o de mai multe ori cu palma peste față și a luat-o de păr, scoțând-o din baie. Potrivit procurorilor, victima a intrat într-o altă cameră, motivând că vrea să-și ia lucrurile personale, după care i-a spus din nou tatălui său că nu vrea să meargă acasă. Acesta a luat-o cu forța, a băgat-o în mașină, și a dus-o acasă, unde a continuat s-o lovească și s-o amenințe că-i rupe picioarele.

Cinci polițiști, intimidați de un bărbat cu un bolovan

La un moment dat, mama și bunica părții vătămate au intervenit și l-au calmat pe bărbat, moment în care tânăra a luat telefonul mamei sale și a sunat a doua oară la 112.

ADVERTISEMENT

Câteva minute mai târziu, la adresa respectivă au apărut două echipaje de poliție și o ambulanță. Oamenii legii au putut s-o vadă pe minoră alergând pe stradă, urmărită de tatăl ei. Polițiștii au intervenit și au încercat să-i legitimeze pe tatăl și fratele victimei. Aceștia au refuzat și au devenit recalcitranți.

Din rechizitoriu rezultă că fratele fetei ”a pus mâna” pe unul dintre polițiștii care-l însoțeau pe Andrei Pantea, iar colegii acestuia au sărit și l-au imobilizat la pământ. În acel moment, tatăl victimei a luat un bolovan și l-a ridicat deasupra capului, amenințându-i pe agenți că, dacă nu-i dau drumul băiatului, îi va lovi.

ADVERTISEMENT

Deși erau în avantaj numeric, cei cinci oameni ai legii au eliberat tânărul, care a fugit în casă. Ulterior, tatăl a mers în curte și a ieșit cu un topor, amenințându-i pe polițiști cu moartea. Unul dintre aceștia a scos pistolul și l-a somat pe agresor, care s-a refugiat în curte și a continuat cu amenințările.

Dosarul a fost retrimis la instanța de fond

În urma acestei scene, tatăl victimei s-a ales cu un dosar penal și a fost trimis în judecată pentru infracțiunile lipsire de libertate și ultraj. Partea vătămată a depus mărturie împotriva propriului tată, în faza de urmărire penală, însă în timpul procesului și-a retras plângerea, motivând că era foarte nervoasă și a fost influențată de polițist să declare că părintele a agresat-o.

Drept urmare, bărbatul învinuit a fost achitat pentru infracțiunea de lipsire de libertate și a primit 11 luni cu suspendare pentru ultraj. Parchetul a făcut apel, iar instanța superioară a admis cererea, trimițând dosarul spre rejudecare, pe fond.

Andrei Pantea este polițist din 2006

Andrei Pantea este citat în acest dosar, iar pe data de 26 mai ar trebui să se prezinte în instanță, în calitate de parte vătămată. În proces apare și numele polițistului Sorin Slăvilă, cu care Pantea face echipă la conducerea sindicatului SIDEPOL, filiala Dâmbovița (Andrei Pantea este președinte iar Sorin Slăvilă, vicepreședinte).

Andrei Pantea are 41 de ani și este polițist din anul 2006. El a activat ca ofițer CSTIC la IPJ Dâmbovița, apoi la Poliția Pucioasa, Serviciul AESP și Poliția Răcari. În 2020, el a fost numit președinte SIDEPOL, odată cu înființarea filialei Dâmbovița.

Joi, 27 aprilie, Andrei Pantea a fost reținut de procurorii DNA alături de Valentin Olteanu, agent șef de poliție în cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București – Brigada Rutieră. Cei doi au fost prinși în flagrant, în timp ce primeau mită. Procurorii spun că polițiștii acționau în trafic, oprind mașini de lux și cădeau de acord cu șoferii să treacă cu vederea anumite abateri în schimbul unor sume da bani. În timpul flagrantului, cei doi au primit suma de 1.500 de lei de la un șofer, pentru a nu-i fi reținut permisul de conducere.

ADVERTISEMENT
Tags: