Fotbal international

Polonezii au puricat Steaua la sînge: “Mini Barcelona!”

Jocul de miercuri cu Steaua i-a înfierbîntat pe polonezi! Şansa Legiei de a prinde, după 18 ani, grupele Ligii Campionilor, i-a făcut pe ziariştii de la Varşovia să analizeze cu mare atenţie...
19.08.2013 | 18:49
Polonezii au puricat Steaua la singe Mini Barcelona

Jocul de miercuri cu Steaua i-a înfierbîntat pe polonezi! Şansa Legiei de a prinde, după 18 ani, grupele Ligii Campionilor, i-a făcut pe ziariştii de la Varşovia să analizeze cu mare atenţie Steaua. Jurnaliştii de la ekstraklasa.net au cerut ajutorul unui fost director sportiv de la Wisla Cracovia şi scouter al West Bromwich, dar şi al Legiei, care a realizat o analiză tactică a jocului Stelei, cu puncte forte şi puncte slabe!

“Fundaşii urcă mult!”

“Steaua foloseşte 4 fundaşi şi 2 mijlocaşi la închidere şi este greu să le iei mingea. Asta pentru că cei din linia defensivă au mobilitate şi urcă mult în atac. Iar atunci cînd o fac, unul dintre mijlocaşi ia locul celui care urcă cu mingea în terenul advers. Jucătorii se completează foarte bine, inclusiv atunci cînd unul din fundaşii laterali urcă în atac!”

1

 

“Jucaţi rapid, la firul ierbii, între sau în spatele liniilor”

Polonezii au constatat că apărătorii centrali, Szukala şi Chiricheş, sînt imbatabili în jocul aerian: “Prin prisma jocului ofensiv al fundaşilor, aceştia pot fi surprinşi. Dar nu în jocul aerian (Szukala are 1.95 înălţime, Chiricheş 1.85) ci prin acţiuni rapide, la firul ierbii, care să îi surprindă, cu un joc direct pe poartă, cu pase în «gaură» sau în spatele apărătorilor, aşa cum a reuşit, uneori, şi Dinamo Tbilisi!”

 

2

“Cei doi mijlocaşi defensivi au în sarcină şi asigurarea superiorităţii în propriul careu. Cei şase jucători de mai jos se apără în zonă şi nu pun o presiune foarte mare pe adversar la fazele fixe. În faza ofensivă, trebuie să ai un joc combinativ care să îi surprindă, pentru că românii uită uneori  să atace mingea, iar aceşti timpi morţi din  apărarea Stelei trebuie speculaţi la maximum!”

3

 

“La fazele fixe, atunci cînd atacă, Szukala este cel mai căutat, datorită jocul său bun aerian şi al înălţimii sale. Cele mai multe mingi îl caută pe stoperul polonez, deoarece Szukala are un joc inteligent la loviturile libere. Uneori vine din lateral, iar mingea centrată depăşeşte mănunchiul de jucători adverşi.”

5

“La cornere, steliştii centrează pe colţul scurt, iau faţa adversarului şi deviază mingea în faţa porţii pentru reluarea către poartă!”

6

“O altă schemă a Stelei la cornere este pasa în spate către fundaşul lateral, în special pe partea stîngă, acolo unde Latovlevici centrează foarte bine în careul mic al adversarului, la 6-7 metri de poartă”

7

“Mini Barcelona!”

“Steaua are un joc combinativ, marca Barcelona, şi a reuşit în cele două meciuri cu Dinamo Tbilisi 1040 de pase, eficienţa fiind de 82%. Românii încearcă, fără îndoială, să plimbe mingea la mijlocul terenului. Pe faza ofensivă, 4-2-3-1 se transformă în 4-3-3, însă ţesătura de pase porneşte de la mijloc, din una, maximum 2 atingeri, ca în imaginea de mai jos.”

8

“Legia trebuie să aibă o echipă scurtă, să nu lase spaţii între linii, pe faza defensivă, care să permită primirea mingii cu faţa la poartă! Mijlocaşii Stelei sînt foarte mobili, schimbă direcţia balonului cu uşurinţă şi asta îi ajută să găsească spaţii libere în terenul advers. Trebuie prestat un pressing sufocant, care să nu permită românilor să aibă timp de manevrare a balonului.”

9

“Bourceanu e cheia jocului Stelei”

“Fie că este o pasă scurtă, după cum este indicat mai sus, sau perpendicular pe poartă ori în diagonală, decizia o ia căpitanul Alex Bourceanu. Acesta este jucătorul-cheie, care ia deciziile importante şi stabileşte tempo-ul din jocul Stelei, iar Legia trebuie să îi acorde o atenţie sporită! Există o mare varientate în ofensiva Stelei, prin aportul adus, în special, de fundaşul stînga, care este căutat deseori de Bourceanu prin pase în diagonală!

10

“Românii au abilităţi tehnice de invidiat, care le permit să scoată adversarul din joc cu uşurinţă  şi să creeze panică în apărarea adversarilor! Se susţin în faza de atac şi creează superioritate chiar şi foarte aproape de poartă!”

11

“Un alt atu al Stelei este desfacerea jocului pe benzi. Atunci cînd există densitate într-o parte a terenului, românii folosesc spaţiile libere pentru a crea superioritate. Pe părţile laterale, Steaua benficiază de jucători de viteză, cu o tehnică foarte bună, care sînt capabili să intre în careu prin dribling sau să finalizeze de la distanţă.”

12

 

13

“Concluzia: Steaua e letală în atac, dar cu carenţe în apărare!”

“Steaua este o echipă foarte sofisticată, cu o idee de joc bine implementată, care construieşte cu migală atacurile. Figura cea mai importantă a echipei este Bourceanu, pe la care trece şi porneşte fiecare acţiune. Cu toate acestea, defensiva echipei din Românian ne permite să avem speranţe. Nu există nicio îndoială că au şi puncte slabe. Iar dacă Legia va juca intelingent, cu siguranţă va avea şi oportunitatea să înscrie!

Tags: