News

Polonia a cerut arme nucleare de la aliații din SUA. Va urma România acest exemplu? Explicațiile unui general

Un cunoscut general explică ce ar trebui să facă România, după ce Polonia a cerut de la SUA arme nucleare. Ce tactică va adopta țara noastră.
13.03.2025 | 21:17
Polonia a cerut arme nucleare de la aliatii din SUA Va urma Romania acest exemplu Explicatiile unui general
Va urma România modelul Poloniei, de a cere arme nucleare de la SUA? Un cunoscut general oferă răspunsul. Sursa foto: hepta.ro / MApN / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-un context geopolitic complicat, Polonia a cerut arme nucleare de la aliații din SUA. Va urma România acest exemplu. Ce crede un cunoscut general despre acest lucru.

Trebuie România să urmeze exemplul Poloniei și să ceară armă nucleare de la SUA? Verdictul unui cunoscut general

Mai avem nevoie de încă doi ani, iar apoi armata poloneză va fi cea mai puternică armată terestră din Europa”, spunea ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, în luna aprilie a anului trecut.

ADVERTISEMENT

Polonia este în prezent lider printre țările NATO în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare ca procent din PIB. La mijlocul acestei săptămâni, Varșovia a făcut o nouă mișcare care arată acest trend al înarmării.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a făcut apel direct la Statele Unite să mute arme nucleare pe teritoriul polonez. Polonia dorește ca această mișcare să fie o măsură de descurajare împotriva unei viitoare agresiuni a Rusiei, scrie Financial Times (FT).

ADVERTISEMENT

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a fost întrebat de cei de la Digi24 dacă şi România ar putea cere aliaților din SUA să mute focoase nucleare pe teritoriul țării noastre.

Cunoscutul specialist din zona apărării este convins că țara noastră nu va face aşa ceva. Explicația: România este “foarte temătoare” şi nu este proactivă. În plus, țara noastră nu realizează proporţia nevoilor de apărare şi de securitate în ideea descurajării unui eventual agresor.

ADVERTISEMENT

România nu va cere aşa ceva pentru că România este temătoare din toate punctele de vedere. Foarte temătoare. Nu este proactivă. Şi nu-şi realizează proporţia nevoilor de apărare şi de securitate în ideea descurajării unui eventual agresor”, explică Virgil Bălăceanu.

ADVERTISEMENT

Ce arme ar putea muta SUA în Polonia

Generalul de armată mai explică faptul că armele pe care SUA le-ar putea transfera în Polonia nu sunt, de fapt, nişte focoase nucleare. Ar fi vorba de nişte bombe de aviaţie B61 de mai multe categorii.

Polonia, de mai mult timp, discută problema prezenţei armelor nucleare tactice americane, care nu sunt nişte focoase nucleare, sunt nişte bombe de aviaţie B61 de mai multe categorii, care înseamnă o dislocare în mai multe state europene, o sută – o sută şi ceva de bucăţi. Şi Polonia a luat spre analiză şi există deocamdată la nivelul unor discuţii politice o asemenea idee.

Polonia se înarmează din absolut toate punctele de vedere, aplicând principiile apărării teritoriale. Polonia, pe lângă forţele terestre, forţele aeriene, forţele navale, forţele de operaţii speciale, au a cincea categorie de forţe, forţele teritoriale. Noi (n. red. România) suntem mult rămaşi în urmă, nu abordăm, ca studiu de caz, problematica apărării teritoriale“, a mai declarat, joi, generalul Virgil Bălăceanu.

Tags: