Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, le-a cerut ţărilor UE, după o călătorie la Kiev unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Andrei Sîbiga, să nu le mai plătească ajutoare sociale bărbaţilor ucraineni de vârstă militară, aflaţi în spaţiul comunitar. El susţine că astfel aceştia ar fi încurajaţi să se întoarcă în patria lor, iar Ucraina îşi va reînnoi trupele de pe front, în războiul cu Rusia.
În plus, potrivit lui Sikorski, eliminarea ajutoarelor sociale pentru refugiații de sex masculin va fi benefică și pentru bugetele statelor Uniunii Europene care găzduiesc ucraineni.
Potrivit Eurostat, în luna iulie a acestui an, peste 4,1 milioane de ucraineni aveau statut temporar protejat în țările UE, iar aproximativ 22% dintre aceștia erau bărbați adulți.
“Nu mai plătiți aceste beneficii sociale persoanelor care sunt supuse mobilizării în Ucraina. Nu ar trebui să existe stimulente financiare pentru cei ce evită serviciul militar în Ucraina”, a spus Sikorski, menționând că Polonia nu oferă astfel de beneficii.
Ca exemplu, ministrul polonez a citat Germania, unde ucrainenii primesc asistență semnificativă. “Plățile sunt mai mari de 500 de euro și, împreună cu compensațiile pentru locuință, se pot ridica la mai mult de 1.000 de euro pe lună de persoană, iar acest lucru este valabil și pentru bărbați”, a declarat Sikorski.
Ministrul de Externe ucrainean, Andrei Sîbiga, și-a susținut colegul polonez și le-a cerut statelor UE să dezvolte un program de întoarcere a ucrainenilor în patria lor.
“Este timpul să ridicăm cu adevărat problema dezvoltării de către Uniunea Europeană a programelor de întoarcere a ucrainenilor în patria lor. Desigur, trebuie create condiții adecvate pentru aceasta, dar acest lucru trebuie să fie pe ordinea de zi. Și susțin ideea ministrului Sikorski”, a spus Sîbiga.
În actualul context al războiului cu Rusia, Kievul are nevoie de mai mulți soldați pentru a-și menține liniile de apărare, pentru a înlocui trupele epuizate și pentru a compensa pierderile umane.
Tot în Ucraina, la nivel legislativ, bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani li s-a interzis să părăsească țara fără o permisiune specială. Cu toate acestea, mulți ucraineni de vârstă militară au fugit în străinătate pentru a evita recrutarea, iar unii dintre ei au reușit să evite serviciul militar în schimbul mituirii funcţionarilor.