Polonia crește salariul minim! Va ajunge la o mie de dolari până în 2023

Bogdan Solomon   
în HotNews
10/09/2019, 18:36
Polonia crește salariul minim! Va ajunge la o mie de dolari până în 2023
Premierul Poloniei anunță creșterea salariului minim pe economie. Sursa foto: mediafax.ro

Guvernul Poloniei a anunțat majorarea salariului minim pe economie până la 4.000 de zloți, începând cu anul 2023.  Mai concret, cetățenii polonezi vor încasa venituri lunare de peste o mie de dolari, decizie care marchează „sfârșitul erei forței de muncă ieftine”, susține premierul Mateusz Morawiecki.

Partidul de guvernământ speră ca prin această măsură să rămână la putere

Acum că nivelul salarial al întregii țări a suferit o creștere semnificativă, cu aproximativ 78%, Partidul Lege și Ordine, formațiune politică aflată la guvernare în momentul de față, speră să câștige alegerile care vor avea loc pe 13 octombrie 2019 și astfel să rămână în fruntea statului vecin.

Presa locală notează, însă, că economia de 586 de miliarde de dolari a Poloniei se bazează în mare măsură pe forța de lucru ieftină. În aceste condiții, decizia autorităților nu este văzută cu ochi buni de specialiștii în finanțe, care avertizează că angajatorii riscă să ajungă în imposibilitatea de a susține noile majorări. În replică, Guvernul de la Varșovia susține că, până anul viitor, bugetul țării va fi echilibrat, adică „pe zero”.

Premierul Poloniei vrea cu orice preț să rămână la guvernare și promite salarii mai mari din 2023. Sursa foto: digi24.ro
Premierul Poloniei vrea cu orice preț să rămână la guvernare și promite salarii mai mari din 2023. Sursa foto: digi24.ro

Tensiuni între oficialitățile poloneze și liderii de la Bruxelles

Actualul Guvern își va menține promisiunea în condițiile în care va câștiga alegerile din această toamnă, iar veștile sunt îmbucurătoare, mai ales dacă ar fi să dăm crezare sondajelor, potrivit cărora formațiunea politică ar obține cel puțin jumătate din totalul de voturi.

În altă ordine de idei, trebuie spus că, odată cu instalarea în fruntea țării, Partidul Lege și Ordine a stârnit o serie de controverse, ca urmare a reformelor adoptate. Comisia Europeană a declanșat Articolul 7 împotriva statului vecin al României în anul 2017, ca măsură de disciplinare a acesteia, după ce Varșovia a fost acuzată că a compromis independența Justiției. Activarea Articolului 7 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene presupune suspendarea dreptului de vot al Poloniei. La rândul său, Ungaria a avut activat Articolul 7, un vot similar al României fiind evitat în urmă cu câteva luni.

 

Închide ×