Fotbal international

Polonia la Campionatul Mondial din 2018. Lotul Poloniei, programul şi cote la pariuri

09.06.2018 | 11:35
Polonia la Campionatul Mondial din 2018 Lotul Poloniei programul si cote la pariuri
Polonia, calificare la pas la CM 2018. A defilat în grupa României

Selecţionata Poloniei participă din nou la un turneu final de CM după o absenţă de 12 ani. Este una dintre reprezentativele europene care are un lot cu o structură extrem de omogenă, în care se regăsesc absolut toţi jucătorii de valoare care evoluează în campionate puternice din Europa, în frunte cu golgeterul Bundesligii, Robert Lewandowski de la Bayern Munchen.

Polonia are o grupă destul de abordabilă la turneul final din Rusia şi primul obiectiv este calificarea din faza grupelor, lucru considerat posibil, însă selecţionerul Adam Nawalka atrage atenţia asupra faptului că toate adversarele, Columbia, Senegal şi Japonia au jucători de valoare, practică un fotbal de calitate şi pentru atingerea obiectivului va trebui ca alb-roşiii să fie la potenţial maxim, pentru că în nici un meci din această grupă nu se poate vorbi de un favorit cert. În privinţa suporterilor se estimează pe prezenţa a cel puţin 20.000 de fani, însă va trebui multă atenţie, pentru că se cunoaşte că există multe facţiuni ultras extrem de violente în rândul fanilor polonezi, care vor căuta conflicte pe teritoriul Rusiei. Mai mult vor exista legături de tren suplimentare pe distanţa Gdansk – Kaliningrad, pentru ca mulţi dintre suporteri să se deplaseze în preziuapartidei, evitând cazările costisitoare.

Cum s-a calificat Polonia la Campionatul Mondial 2018

Polonia a fost coşmarul tricolorilor în grupa de calificare. Dacă în precedentele două campanii preliminare leşii au avut evoluţii foarte slabe, terminând penultimii în grupă, iar la următoarea campanie antpenultimii, acum Lewandowski şi compania s-au plimbat prin grupa României, făcând la final 25 puncte, cu un bilanţ impresionant: 8 victorii, un egal, un eşec, golaveraj 28-14, 25 puncte, cinci mai mult decât locul 2, Danemarca, prezentă la baraj. România, condusă de germanul Christoph Daum până la ultimele două jocuri din grupă, cu Danemarca şi Kazahstan, când pe bancă a fost Cosmin Contra, a adunat doar 13 puncte şi a terminat pe poziţia a patra.

Lotul naţionalei Poloniei la turneul final al CM 2018

Selecţionerul Adam Nawalka are la dispoziţie o mulţime de jucători cu mare experienţă, fotbalişti care evoluează la unele dintre cele mai puternice grupări de pe continent. Liderul detaşat este Robert Lewandowski, dar piese la fel de grele în jocul Poloniei sunt portarul Szczesny de la Juventus, fundaşul Piszczek de la Borussia Dortmund, tandemul lui Napoli Zielinski – Milik şi vârful lui Anderlecht, Teodorczyk.

Polonia la CM 2018 are ca obiectiv calificarea cel puţin în optimi. A jucat sfert de finală la Euro 2016
Polonia la CM 2018 are ca obiectiv calificarea cel puţin în optimi

PORTARI: Bartosz Bialkowski (Ipswich Town), Lukasz Fabianski (Swansea), Lukasz Skorupski (Roma), Wojciech Szczesny (Juventus) 

FUNDAŞI: Jan Bednarek (Southampton), Bartosz Bereszynski (Sampdoria), Thiago Cionek (SPAL), Kamil Glik (Monaco), Artur Jedrzejczyk (Legia Varşovia), Marcin Kaminski (Stuttgart), Tomasz Kedziora (Dinamo Kiev), Michal Pazdan (Legia Varşovia), Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund)

MIJLOCAŞI: Jakub Blaszczykowski (Wolfsburg), Pawel Dawidowicz (Palermo), Przemyslaw Frankowski (Jagiellonia Bialystok), Jacek Goralski (Ludogorets Razgrad), Kamil Grosicki (Hull City), Damian Kadzior (Gornik Zabrze), Grzegorz Krychowiak (West Bromwich Albion), Rafal Kurzawa (Gornik Zabrze), Karol Linetty (Sampdoria), Maciej Makuszewski (Lech Poznan), Krzysztof Maczynski (Legia Varşovia), Slawomir Peszko (Lechnia Gdansk), Maciej Rybus (Lokomotiv Moscova), Sebastian Szymanski (Legia Varşovia), Piotr Zielinski (Napoli), Szymon Zurkowski (Gornik Zabrze)

ATACANŢI: Dawid Kownacki (Sampdoria), Robert Lewandowski (Bayern Munchen), Arkadiusz Milik (Napoli), Krzysztof Piatek (Cracovia), Lukasz Teodorczyk (Anderlecht), Kamil Wilczek (Brondby).

Vedeta naţionalei Poloniei la CM 2018

Este de departe vârful lui Bayern Munchen, Robert Lewandowski. Are 29 de ani şi este căpitanul echipei naţionale pentru care a înscris până în prezent 52 de goluri în 93 de apariţii din 2008 până în prezent. Este golgeterul all time al Poloniei şi în 2015 a terminat pe locul 4 în ierarhia Balonului de Aur, în urma tripletei Lionel Messi-Cristiano Ronaldo-Neymar, ceea este o recunoaştere deplină la nivel internaţional a potenţialului său uluitor. În Bundesliga a jucat pentru Borussia Dortmund până în 2014, marcând 131 de goluri în 74 de jocuri, iar din 2014 se află la Bayern Munchen, unde a strâns 126 de reuşite în 106 partide, cifre absolut senzaţionale peste un atacant, pentru că arată o medie de peste un gol pe meci!

Robert Lewandowski, golgeterul all time al Poloniei este căpitanul echipei naţionale şi omul înspre care se îndreaptă mai toate soeranţele fanilor polonezi
Robert Lewandowski, golgeterul all time al Poloniei este căpitanul echipei naţionale

A fost prezent cu echipa naţională la Euro 2012 şi Euro 2016. Provine dintr-o familie eminamente de sportivi, tatăl campion la judo şi jucător de fotbal în a doua ligă, mama campioană la volei, sora sa tot la volei şi s-a căsătorit cu o campioană la karate pe nume Anna.

Selecţionerul Poloniei la Campionatul Mondial din 2018

Adam Nawalka este selecţionerul Poloniei începând cu anul 2013.Este în vârstă de 60 de ani.  El a jucat fotbal în tinereţe la Wisla Cracovia, pentru ca în 1985 să emigreze în SUA, unde a jucat fotbal la nivel amator în cadrul echipei Polish Eagles, iar în restul timpului avea ca activitate tăierea arborilor din zonele unde se aflau stâlpi de înaltă tensiune. A revenit în ţară în 1990 şi s-a ocupat timp de cinci ani de vânzarea de autoturisme Trabant, până şi-a luat licenţa de antrenor.

Adam Nawalka este selecţionerul Poloniei din anul 2013. A calificat naţionala la Euro 2016 şi CM 2018
Adam Nawalka este selecţionerul Poloniei din anul 2013

Ca fotbalist promitea mult, dovadă faptul că a fost titular în naţionala Poloniei la CM 1978, unde a fost ales în echipa ideală a turneului final! Însă o serie de accidentări serioase l-au dat mult înapoi. Ca antrenor a pregătit pe Gornik Zabrze şi din 2013 a fost adus de fosta glorie a Poloniei, Zbigniew Boniek, ajuns preşedintele Federaţiei, l-a numit selecţioner, după ce doi ani, 2007 şi 2008 a fost secundul olandezului Beenhakker tot la echipa naţională. A calificat Polonia la Euro 2016, unde a ajuns până în sferturi de finală şi la CM 2018.

Programul Poloniei la CM 2018

19 iunie, ora 15:00 – Polonia – Senegal (Moscova, Spartak)

24 iunie, ora 21:00 – Polonia – Columbia (Kazan)

28 iunie, ora 17:00 – Japonia – Polonia (Samara)

Obiectivele naţionalei Poloniei la Campionatul Mondial 2018

Primul obiectiv este calificarea din faza grupelor în optimi. Acolo însă va fi un obstacol foarte greu de trecut, pentru că dacă va termina prima în grupă Polonia va juca împotriva locului secund din grupa G, iar dacă va fi a doua cu învingătoarea din grupa G, de unde mari favorite sunt Anglia şi Belgia, două reprezentative foarte puternici , în rândurile cărora există multe nume sonore.

Palmaresul naţionalei Poloniei la Campionatul Mondial

Aceasta este a opta prezenţă a polonezilor în istoria celor 21 turnee finale de CM. De departe marile lor performanţe sunt cele din 1974 şi 1982, când au jucat finala mică a competiţiei şi au câştigat în ambele dăţi: 1-0 cu Brazilia în 1974, gol Lato şi 3-2 cu Franţa în 1982. Prima prezenţă a fost în 1938, când a ieşit încă din primu meci. Apoi până în 1974 nu a mai obţinut nici o calificare, iar cea pentru RFG 1974 a fost una incredibilă, datorată portarul Tomaszewski în dubla cu Anglia, acesta apărând inclusiv un penalty pe Wembley.

Ce cotă are Polonia la pariuri la Campionatul Mondial 2018

Pentru câştigarea grupei Polonia are cota de 2,90, iar pentru a termina pe unul dintre primele două locuri cota 1,60. La câştigarea trofeului ocupă locul 13, cu o cotă de 55,00, iar Robert Lewandowski pentru a deveni golgeterul turneului final are cota 26,00, fiind plasat pe locul 11. Primul favorit este, surprinzător, argentinianul Lionel Messi, cotă 10, urmat de brazilianul Neymar, cotă 11,00, germanul Werner cotă 13, Cristiano Ronaldo şi Antoine Griezmann, ambii cotă 15,00.