News

Polonia, pe cale să ia o decizie controversată. Îi va taxa pe refugiaţii ucraineni, pentru mâncare şi cazare

Polonia vrea să-i taxeze pe refugiaţii ucraineni. Guvernul de la Varşovia are în plan să le ceară bani pentru hrană şi cazare
29.11.2022 | 18:25
Polonia pe cale sa ia o decizie controversata Ii va taxa pe refugiatii ucraineni pentru mancare si cazare
Guvernul de la Varşovia vrea să-i taxeze pe refugiaţii ucraineni Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Polonia intenționează să-i taxeze refugiații ucraineni pentru hrană și cazare, după patru luni de ședere în locuinţe oferite de stat, a anunțat marţi guvernul de la Varşovia.

Polonia se aşteaptă la un nou val de refugiaţi

Peste un milion de refugiați ucraineni și-au făcut o casă temporară în Polonia, vecinul de vest al Ucrainei, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, oamenii bazându-se pe amabilitatea străinilor care și-au deschis casele, dar și pe ajutoarele guvernamentale.

ADVERTISEMENT

Dar, după o revărsare inițială de sprijin public pentru refugiați, resursele se epuizează, iar refugiaților le este tot mai greu să găsească locuințe și să obțină ajutoare, Polonia confruntându-se şi ea cu o criză a costului vieții și constrângeri bugetare.

Pus în faţa unei situaţii delicate, guvernul de la Varşovia a transmis miercuri, într-un comunicat: “Cetăţenii Ucrainei care stau în Polonia, în centre de cazare colectivă, vor participa la costurile cu locuinţa şi masa”.

ADVERTISEMENT

Cei care stau mai mult de 120 de zile în astfel de unităţi de cazare – de exemplu în camere de hotel finanțate de către guvern sau în cămine de școală – vor trebui să acopere 50% din cost până la 40 de zloți (8,87 dolari) pe zi, de persoană, după cum scrie Reuters.

După 180 de zile costurile ar urma să fie de 75% cele totale, adică până la 60 de (13,25 dolari) zloți. Cei care nu pot lucra din cauza vârstei sau handicapului lor ar fi exceptaţi de la plată, la fel ca și femeile însărcinate, conform proiectului de hotărâre de guvern.

ADVERTISEMENT

Guvernul de la Varşovia dorește ca noile reguli pentru refugiaţi să se aplice de la 1 martie 2023. Proiectul de lege va merge în parlament, unde se așteaptă să fie aprobat fără probleme.

După şedinţa de guvern de marţi, premierul Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia se pregătește pentru un posibil nou val de refugiați ucraineni. “Ne-am pregătit pentru un nou, posibil val de refugiați… și dorim ca sistemul nostru să fie pregătit corespunzător, astfel încât contribuabilul polonez să plătească cât mai puțin posibil”, a spus şeful guvernului de la Varşovia.

ADVERTISEMENT

“Consiliul de Miniștri a discutat un proiect de lege care este menit să modifice pachetul actual de ajutoare pentru refugiații ucraineni pentru a evita orice utilizare abuzivă a sistemelor poloneze de securitate socială și de sănătate și pentru a elimina orice nereguli, care au fost semnalate, chiar și deși foarte rar”, a mai adăugat Mateusz Morawiecki.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de o femeie care ar fi amanta acestuia
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni