Autoritățile poloneze pregătesc planuri de evacuare în masă în cazul unui eventual război sau dezastru natural, planuri care vor fi incluse într-un proiect de lege privind apărarea civilă.
Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne Tomasz Siemoniak, care a mai spus că Varșovia intenționează să aloce anual 0,15% din PIB-ul țării pentru apărarea civilă, cheltuind în mod special aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru construcția de adăposturi. Proiectul de act normativ trebuie să fie gata în termen de trei luni, se arată într-un comunicat al guvernului de joi.
„Acest lucru face parte din proiectul de lege”, a declarat ministrul pentru canalul de televiziune Polsat, adăugând că inițiativa va lua în considerare experiența conflictului armat din Ucraina, relatează Agenția de Presă TASS.
Ministrul polonez de Interne a mai precizat că vor fi create un sistem de comunicații guvernamentale securizat și un sistem de alertă în caz de urgență.
Ministerele de Interne și al Apărării din Polonia lucrează la acest proiect de lege din ianuarie 2024. Documentul nu a fost încă supus aprobării cabinetului, deoarece este încă în așteptarea acordului între agenții.
Planul Poloniei va fi gata în trei luni şi are drept punct de plecare o lege privind protejarea civililor, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie şi a fost stabilită ca urmare a inundaţiilor masive din sudul Poloniei, din 2024, şi a tensiunilor de securitate provocate de războiul din Ucraina.
Legea, care necesită aprobarea cabinetului prim-ministrului Donald Tusk, cere ca nu mai puţin de 0,3% din PIB-ul naţional să fie cheltuit pe actualizarea pregătirii de evacuare.
Planul va prezenta responsabilităţile şi coordonarea mai multor servicii de securitate civilă, cărora li se va încredinţa mutarea oamenilor către locuri mai sigure. De asemenea, prevede şi un ghid pentru evacuarea sigură şi protejarea obiectelor de artă.
Un plan similar a fost anunțat și de Lituania, anul trecut. „Astăzi, protecția civilă este mai relevantă ca niciodată. Războiul împotriva Ucrainei continuă, țările din regiunea noastră se confruntă cu atacuri hibride și de dezinformare, iar sabotajul este noua noastră realitate.
Este important să rețineți că ne aflăm în prima linie, astfel încât astăzi protecția civilă a devenit o prioritate pe agenda noastră”, declara la acel moment ministrul lituanian de Interne Agne Bilotaite.