News

Polonia rupe acordurile cu UE privind reformele din justiție. Andrzej Duda: ”Cuvântul dat nu contează pentru CE”

Disputa Varșovia - Bruxelles pe tema justiției revine în prim-plan. Polonia a anunțat, prin vocea președintelui Andrzej Duda, că rupe acordurile cu UE privind reformele din acest domeniu.
29.08.2022 | 18:30
Polonia rupe acordurile cu UE privind reformele din justitie Andrzej Duda Cuvantul dat nu conteaza pentru CE
Revoltată că nu primește banii din PNRR, Polonia rupe acordurile cu UE privind justiția. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Polonia, un stat-cheie în contextul geopolitic actual, se află în conflict deschis cu Uniunea Europeană pe tema justiției.

Revoltată că nu primește banii din PNRR, Polonia rupe acordurile cu UE privind justiția: ”Suntem sancționați mai dur decât Rusia”

Luni, 29 august, liderul de la Varșovia, Andrzej Duda, a acuzat Comisia Europeană (CE) că nu și-a respectat promisiunea de a plăti Poloniei miliardele de euro prevăzute în PNRR, de îndată ce va fi adoptată reforma Curții Supreme.

ADVERTISEMENT

În consecință, președintele polonez a luat decizia de a rupe acordurile cu Comisia Europeană privind reformele din justiție.

”Rezultă că cuvântul dat nu contează pentru Comisia Europeană, pentru reprezentanţii ei şi nici pentru unii politicieni din instituţiile europene.

ADVERTISEMENT

Aceasta este, din nefericire, o politică brutală”, a acuzat preşedintele polonez, conform Agerpres.

UE a alocat 750 de miliarde de euro pentru a ajuta economiile europene să iasă din criza cauzată de Covid-19. Polonia se aștepta să obțină aproximativ 35 de miliarde de euro în Planul său Național de Redresare (KPO).

ADVERTISEMENT

CE a cerut Poloniei să suspende un comitet disciplinar pentru judecătorii de la Curtea Supremă, despre care a spus că ar putea fi folosit pentru a intimida judecătorii care critică guvernul. Organismul UE a cerut, de asemenea, ca judecătorii suspendați până acum de complet să fie reintegrați.

În consecință, președintele polonez a pregătit un proiect de lege de reformare a organului disciplinar, dar proiectul său a fost modificat de Parlament.

ADVERTISEMENT

O parte dintre judecătorii suspendați nu au fost reprimiți încă la posturile lor. În consecință, Bruxelles-ul a spus că modificările nu au abordat toate problemele.

În replică, Duda a spus că acordurile sale cu oficialii UE au fost încălcate.

”Am luat parte la discuții în momentul în care proiectul de lege era pregătit de mine și consilierii mei. Proiectul de lege a adus modificări Curții Supreme prin introducerea unei noi Camere a răspunderii profesionale, în conformitate cu așteptările CJUE (Curtea de Justiție a Uniunii Europene).

După cum putem vedea, în ciuda tuturor acestor aranjamente, în ciuda discuțiilor mele, acordurile au fost rupte”, a adăugat Duda.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki: ”Polonia se află sub sancţiuni mai dure decât Rusia”

Prezent într-o vizită oficială în Franța, premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a reproşat preşedintelui francez Emmanuel Macron că Polonia se află sub ”sancţiuni mai dureroase decât cele aplicate Rusiei”.

Acesta a făcut referire la amenzile impuse ţării sale de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în urma disputelor dintre Varşovia şi Bruxelles pe tema reformelor din Justiție.

ADVERTISEMENT