News

Polonia, îngrijorată că Rusia nu se va opri în Ucraina. Premierul Morawiecki: ”Putin va avansa spre Helsinki, Varșovia, București”

Polonia, prin vocea premierului Mateusz Morawiecki, își exprimă îngrijorarea în privința planurilor lui Putin. Oficialul de la Varșovia crede că Rusia nu se va rezuma la Ucraina și va avansa spre Helsinki și București.
24.03.2022 | 18:06
Polonia ingrijorata ca Rusia nu se va opri in Ucraina Premierul Morawiecki Putin va avansa spre Helsinki Varsovia Bucuresti
ADVERTISEMENT

Joi, 24 martie, în ziua în care se împlinește o lună de la startul invaziei Rusiei în Ucraina, premierul polonez Mateusz Morawiecki lansează un avertisment îngrijorător pentru unele state NATO și nu numai.

Premierul din Polonia crede că, dacă va zdrobi Ucraina, ”Putin va avansa spre Helsinki, Varșovia și București”

Șeful Guvernului de la Varșovia a declarat, într-o conferință de presă, că Rusia a devenit un ”stat totalitar”. În aceste condiții, el a făcut apel la intensificarea sancțiunilor împotriva Moscovei în urma invaziei din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Morawiecki a vorbit de un scenariu sumbru pentru pacea pe continent. Acesta a spus că, ”dacă va zdrobi Ucraina”, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ”va avansa spre Helsinki, Varşovia, Bucureşti, poate chiar Berlin”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Premierul polonez este de părere că Putin ”pregăteşte Rusia pentru o perioadă dificilă de câteva luni”, iar ”marea maşinărie de propagandă rusă îmi indică faptul că Rusia nu mai este astăzi un stat autoritar, ci un stat totalitar, ca Uniunea Sovietică în anii ’80”.

ADVERTISEMENT

Mateusz Morawiecki avertizează că Rusia, dacă va cuceri Ucraina, ar putea lansa atacuri în direcția unor state NATO. Ofensiva lui Putin, spune premierul polonez, ar putea ajunge până în Germania.

”Trăim un moment decisiv. Dacă Putin va zdrobi Ucraina, dacă va zdrobi dorinţa noastră de luptă, de luptă economică, va avansa, într-un an sau doi, spre alte obiective.

ADVERTISEMENT

Va avansa spre Helsinki, Varşovia, Bucureşti, poate chiar Berlin. Germania trebuie să se gândească bine”, a mai spus Morawiecki.

Volodimir Zelenski, mesaj similar cu al premierului Poloniei: ”Rusia nu se va opri la Ucraina”

Tot joi, în discursul său către liderii NATO de la Bruxelles, Volodimir Zelenski a avertizat că următoarea ţintă a forţelor ruse vor fi statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice din Europa de est, inclusiv, ”cu siguranţă”, Polonia.

ADVERTISEMENT

”Sunt sigur că înţelegeţi că Rusia nu are intenţia de a se opri în Ucraina. Vrea să meargă mai departe. Împotriva membrilor estici ai NATO. A statelor baltice. A Poloniei cu siguranţă”, a spus Zelenski, în intervenția video la summitul din Belgia.

ADVERTISEMENT