News

Polonia și Bulgaria, fără gaz rusesc. Moscova le oprește livrările

Polonia și Bulgaria nu vor mai primi gaz din Rusia. Moscova a oprit marți livrările către Polonia, iar de miercuri către Bulgaria. S-a invocat drept motiv refuzul de a respecta noile cerințe ale furnizorului.
27.04.2022 | 07:39
Polonia si Bulgaria fara gaz rusesc Moscova le opreste livrarile
Rusia oprește livrările de gaz către Polonia și Bulgaria. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Polonia și Bulgaria rămân fără gaz rusesc. Kremlinul anunță că Gazprom respectă decretul lui Vladimir Putin potrivit căruia statele din UE să achite livrarea în ruble.

Polonia și Bulgaria nu vor mai primi gaze din Rusia

Către Polonia furnizările s-au oprit de marți, iar de miercuri se vor opri și către Bulgaria. Având în vedere această situație, autoritățile au înființat o celulă de criză.

ADVERTISEMENT

“Potrivit informațiilor primite de la Gazprom, suspendarea livrărilor,  va avea loc ca urmare a interdicției impusă Gazprom în conformitate cu prevederile Decretului Președintelui Federației Ruse nr. 172 din 31 martie 2022 „cu privire la o procedură specială de îndeplinire a obligațiilor cumpărătorilor străini față de furnizorii ruși de gaze naturale”, datorită faptului că PGNiG continuă să-și onoreze obligațiile de plată pentru gazul furnizat de Gazprom în temeiul Contractului Yamal, în conformitate cu termenii actuali și ca urmare a respingerii de către Companie a posibilității de efectuare a plăților finale în ruble rusești, așa cum se precizează în Raportul curent nr. 26/2022 din 26 aprilie 2022 (…)

Nu există încă un comunicat din partea rusă, dacă aceasta reprezintă îndeplinirea ultimatumului cu care a amenințat recent Vladimir Putin. Comunicatele oficiale pe această temă sunt așteptate în cursul zilei de astăzi (marți – n.r.).

ADVERTISEMENT

Informația mai întâi despre o reducere semnificativă a transportului de gaze și apoi despre suspendarea acestuia marți a fost confirmată neoficial de Onet atât unor surse guvernamentale, cât și Companiei poloneze de petrol și gaze (PGNiG). Rușii nu au informat partea poloneză cu privire la motivele suspendării livrărilor”, transmite Consiliul de administrație al Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo SA (PGNiG), citat de site-ul polonez, onet.pl

Polonia spune că se descurcă fără gaz rusesc. Ce va face Bulgaria

Polonia și-a exprimat ferm refuzul de a respecta cererea Rusiei, de a achita în ruble gazul de la Gazprom. Mai mult, cu câteva zile înainte de invazia rusă în Ucraina, viceprim-ministrul polonez Jacek Sasin declara că, în caz de Moscova va înceta livrările de combustibil, Polonia este mai pregătită decât ”alte țări care depind în mare măsură de gazul rusesc, cum ar fi Germania.”

ADVERTISEMENT

”Sperăm că în anul viitor vom deveni în mare măsură, sau aproape în totalitate, independenți de gazul rusesc”, a justificat viceprim-ministrul polonez Jacek Sasin.

În ceea ce privește Bulgaria, situația este sub semnul întrebării. Țara este puternic dependentă de gazul Kremlinului.

ADVERTISEMENT

”Astăzi, Bulgargas EAD a primit notificarea că livrările de la Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022”, a transmis Ministerul Economiei de la Sofia, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT