News

Polonia, în stare de şoc. Fost preşedinte şi laureat al Nobelului pentru Pace, acuzat că a colaborat cu serviciile secrete comuniste

Institutul Memoriei Naţionale din Polonia (IPN), organismul de stat care investighează crimele comuniste, a făcut publice luni documente care ar dovedi colaborarea lui Lech Walesa cu serviciile...
22.02.2016 | 19:08
Polonia in stare de soc Fost presedinte si laureat al Nobelului pentru Pace acuzat ca a colaborat cu serviciile secrete comuniste

Institutul Memoriei Naţionale din Polonia (IPN), organismul de stat care investighează crimele comuniste, a făcut publice luni documente care ar dovedi colaborarea lui Lech Walesa cu serviciile secrete comuniste (SB) în anii 1970, înainte de a deveni liderul istoric al sindicatului Solidaritatea, relatează AFP şi DPA.

Fostul preşedinte (1990-1995), laureat al Premiului Nobel pentru Pace, aflat în prezent în SUA, a negat presupusa colaborare cu serviciile secrete, recunoscând că a comis ‘o greşeală’ semnând în epocă ‘nişte hârtii’, dar negând vehement că ar fi fost un ‘denunţător’. ‘Nu v-am trădat niciodată. Voi m-aţi trădat pe mine’, a scris Walesa luni, într-un mesaj, negând acuzaţiile.

Evenimentul de luni a fost primit cu mare interes în Polonia, mai multe posturi din audiovizual difuzând programe speciale, în timp ce cele 40 de locuri din camerele de lectură al IPN au fost în permanenţă ocupate de publicul dornic să vadă documentele recent descoperite.

Documente semnate cu pseudonimul ‘Bolek’

Fotocopiile documentelor, prezentate de IPN fără expertiză grafologică, conţin mai multe note manuscrise, printre care un angajament de colaborare semnat Lech Walesa ‘Bolek’ şi chitanţe de primire de bani, semnate cu pseudonimul ‘Bolek’, precum şi rapoarte dactilografiate sau manuscrise ale unor conversaţii pe care angajaţi ai SB le-ar fi avut cu ‘Bolek’ în anii 1970-1976.

Ultimul document, o notă scrisă de mână de un funcţionar al SB şi datată 8 iunie 1976, anunţă refuzul lui ‘Bolek’ de a continua colaborarea. ‘Având în vedere comportamentul său arogant, consider inoportun să continuăm contactele cu el ‘, concluziona nota.

Toate aceste documente au fost descoperite săptămâna trecută de IPN în casa văduvei fostului ministru de interne comunist Czeslaw Kiszczak, decedat în luna noiembrie. Văduva acestuia i-a donat arhiva personală — şase pachete de documente cu note manuscrise, fotografii şi texte dactilografiate — către IPN.

”Nu am colaborat cu SB”
Lech Walesa — acum în vârstă de 72 de ani—, care era muncitor la şantierele navale din Gdansk în timpul unei revolte reprimate în sânge în decembrie 1970, a susţinut întotdeauna că nu a cedat în acea vreme. ‘Nu am colaborat cu SB. Nu am luat niciodată bani şi nici nu am făcut rapoarte scrise sau verbale’, a dat el asigurări, insistând că documentele respective au fost falsificate de SB.

Afacerea legată de presupusele sale contacte cu poliţia politică din timpul comunismului le-a permis conservatorilor aflaţi la putere în Polonia să-şi relanseze teza conform căreia prăbuşirea regimului în 1989 a fost rezultatul unei operaţiuni a serviciilor speciale.

Ideea unui complot, pus la cale împreună cu serviciile sovietice pentru a le permite elitelor ex-comuniste să păstreze puterea reală în ţară, circulă de multă vreme în mediile naţionaliste, apropiate partidului la putere Lege şi Justiţie (PiS), numeroşi foşti disidenţi anticomunişti considerând-o însă absurdă.

Sursă: www.antena3.ro