News

Polonia va produce vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de grupul farmaceutic Novavax

03.03.2021 | 17:55
Polonia va produce vaccinul antiCOVID19 dezvoltat de grupul farmaceutic Novavax
ADVERTISEMENT

Compania poloneză de biotehnologie Mabion a semnat un acord prin care va produce, sub licență, vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de grupul farmaceutic Novavax. Acesta acord a fost dat în contextul în care Guvernul de la Varșovia dorește să imunizeze cât mai mulți oameni într-un timp cât mai scurt, informează agenția Reuters.

Mai multe țări membre ale Uniuni Europene, printre care se numără și Polonia, au reale dificultăți în a-și asigura vaccinurile comandate de Bruxelles. În acest context, unele dintre aceste țări au decis să își accelereze propriile eforturi.

ADVERTISEMENT

Acordul dintre compania poloneză și cea americană

Compania poloneză de biotehnologie Mabion a anunțat miercuri că a semnat un acord cu grupul farmaceutic american Novavax pentru transferul de tehnologie de vaccinare împotriva COVID-19 , conform Agerpres.

Mabion a mai semnat un acord și cu fondul public de dezvoltare PFR. Acest fond ar urma să investească până la 40 milioane de zloţi (11 milioane de dolari) astfel încât compania poloneză să își majoreze capacitatea de producție.

ADVERTISEMENT

“Cea mai mare provocare, când vine vorba de vaccinurile disponibile, este capacitatea de producţie. Cu această problemă se confruntă toţi producătorii de vaccinuri şi aceasta este cauza întârzierilor. Această investiţie este un răspuns direct la aceste probleme”, a declarat directorul Fondului Public de Dezvoltare (PFR), Pawel Borys.

Directorul a mai subliniat că PFR poate oferi mult sprijin financiar pentru Mabion în cazul în care va fi nevoie. De asemenea, acesta a mai anunțat că este dispus să investească în companii similare.

ADVERTISEMENT

“Aşteptăm să cooperăm cu Novavax, ceea ce ar putea deschide calea pentru producția la scară comercială, cu condiţia ca transferul de tehnologie să fie finalizat cu succes”, a declarat la rândul său directorul de la Mabion, Dirk Kreder.

Vaccinul are o eficacitate de 89,3%

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Novavax este un vaccin tradițional, şi nu unul bazat pe tehnologia mRNA, cum sunt cum sunt vaccinurile produse de Pfizer şi Moderna.

ADVERTISEMENT

Studiile clinice au demonstrat că vaccinul Novavax are o eficacitate de 89,3%.

Polonia are o populație de 38 de milioane de locuitori și până în prezent au fost vaccinați peste trei milioane de persoane. Majoritatea persoanelor au fost imunizate cu vaccinuri produse de Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, ca țara noastră.

ADVERTISEMENT