News

Poluare extremă în aerul din Norvegia și Suedia, după exploziile de la Nord Stream: ”Nu am văzut niciodată așa ceva”

Scurgerile de gaz din Marea Baltică au determinat o creștere extremă a cantității de metan din aer, potrivit observatorilor norvegieni.
30.09.2022 | 18:23
Poluare extrema in aerul din Norvegia si Suedia dupa exploziile de la Nord Stream Nu am vazut niciodata asa ceva
Scurgeri masive de metan în Norvegia. Foto: Observatornews.ro
ADVERTISEMENT

”Nu am văzut niciodată așa ceva”, explică un cercetător de la Institutul Norvegian de Cercetare Aeriană, conform sciencenorway.no.

Scurgere extremă de metan în aerul din Norvegia

În urma exploziilor din gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 din Marea Baltică, oamenii de știință norvegieni au măsurat cantități mari de metan în aer.

ADVERTISEMENT

”Unele calcule preliminare pe care le-am făcut arată că vorbim despre multe mii de tone de metan care au fost eliberate”, a declarat pentru sursa citată specialistul climatolog Stephen Matthew Platt de la Institutul pentru Climă și Mediu din cadrul Institutului Norvegian de Cercetare Aerului (NILU)

Metanul reprezintă în medie 1.800 ppb (părți pe miliard) din aer în partea inferioară a atmosferei Pământului. Observatorul NILU de la Birkenes din Agder din sudul Norvegiei a măsurat o creștere de 400 ppb a concentrației de metan marți, 27 septembrie.

ADVERTISEMENT

NILU consideră că emisiile ar putea corespunde cu de patru ori emisiile totale anuale din producția de petrol și gaze din Norvegia. Acesta este de două ori mai mult decât ceea ce era în prima versiune a acestui articol.

”Aceasta este într-adevăr o emisie uriașă. Și s-a întâmplat într-o zonă de mare relativ mică, astfel încât o mare parte din metan ajunge în atmosferă”, explică specialistul.

ADVERTISEMENT

După CO2, metanul este gazul cu efect de seră produs de om care contribuie cel mai mult la încălzirea globală.

Emisiile de metan din gazoductele din Marea Baltică pot corespunde cu până la patru ori mai mult decât emisiile totale anuale de metan din întreaga producție de petrol și gaze norvegiene, conform calculelor realizate de NILU.

ADVERTISEMENT

”Și asta s-a întâmplat în doar câteva zile!”, exclamă Platt. Emisia de metan din Marea Baltică este atât de mare încât ar putea duce la o creștere măsurabilă a emisiilor totale de metan din întreaga regiune nordică în 2022, avertizează Stephen Matthew Platt.

Platt subliniază că întreaga cantitate crescută de metan din aer în mare parte din sudul Scandinaviei nu este periculoasă pentru oameni sau animale.

”Norul de gaz care se răspândește acum peste întreaga regiune nordică se va subția treptat, într-un mod considerabil”, spune Platt. ”Nu am făcut niciun calcul care să arate în ce direcție se va mișca în următoarele zile. Dar credem că va fi în curând măsurabil la al doilea observator pe care NILU îl are în Svalbard”, a completat acesta.

Cele două gazoducte Nord Stream nu mai pot fi folosite de când au fost expuse la ceea ce este cel mai probabil o operațiune de sabotaj în apele suedeze și daneze din largul insulei Bornholm din Marea Baltică.

Potrivit Agenției Daneze pentru Energie, mai mult de jumătate din gaz s-a scurs miercuri. Dar scurgerea ar putea dura câteva zile.

ADVERTISEMENT