News

Poluare în București: aer irespirabil marți seară. Explicația autorităților: ”E iarnă”. Update

20.01.2021 | 16:05
Poluare in Bucuresti aer irespirabil marti seara Explicatia autoritatilor E iarna Update
Poluare în București: aer irespirabil marți seară. Care au fost cele mai afectate zone. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un nou an, aceleași probleme de poluare în București, cel mai mare oraș al țării. Marți, aerul a fost din nou irespirabil pentru populație, nivelul limitelor poluării fiind din nou depășit.


Explicația autorităților după gradul ridicat al poluării din Capitală

UPDATE, ora 16:05 / Andrei Corlan, consilier la Garda Națională de Mediu, a venit miercuri cu explicații după nivelul ridicat al poluării din Capitală. Acesta spune că, pe fondul temperaturilor scăzute și al cadrului atmosferic care împiedică dispersia poluanților, pot fi acumulări importante de poluanți la nivelul solului.

ADVERTISEMENT

”Iarna sunt cele mai multe depășiri ale valorilor limită ale PM 10, pentru că se cumulează emisiile din toate categoriile de surse – trafic, industrie, încălzire rezidențială.

Sunt zone în București unde încălzirea rezidențială se face pe lemn. După verificarea de ieri, o echipă a Gărzii de Mediu a identificat un operator economic a cărui activitate ar fi putut influența valorile de la stația Lacul Morii”, a declarat Corlan la Digi24.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială, ora 9:25 / De această dată, în centrul orașului și în sud, nivelul particulelor PM2.5 a ajuns la 100. După cum au avertizat specialiștii, aceste particule se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și riscă să provoace probleme de sănătate.

Frecvent, în ultimele luni, nivelul acestor particule s-a menținut ridicat la toate punctele de măsurare a calității aerului din București, cu niveluri de peste 80-90.

ADVERTISEMENT

Poluare intensă în București. Marți a fost din nou un aer irespirabil

La o zi după ce Nicușor Dan, primarul general al Capitalei a analizat situația poluării din cel mai mare oraș al țării și a spus că în zonă au loc arderi necontrolate, aerul din București a devenit din nou greu de respirat.

În cursul serii de marți, 19 ianuarie, platforma pentru măsurarea calităţii aerului din Bucureşti Aerlive.ro a înregistrat un nivel ”foarte ridicat” al poluării în Capitală, în special în zonele Piaţa Sudului, Libertăţii şi Băneasa Nord, potrivit Mediafax.

ADVERTISEMENT

Mai exact, gradul de poluare a fost marţi seara de peste 100 ICA, indicele de calitate a aerului care arată concentraţii ridicate pentru PM2,5 (praf) şi PM10.

În această săptămână, cel mai ridicat grad de poluare a fost în cele trei zone menţionate – Piaţa Sudului, Libertăţii şi Băneasa Nord, însă întreaga zonă centrală a Capitalei se apropia de valorile maxime: Universitate, Moşilor, Timpuri Noi, Camil Ressu.

Concentrația PM reprezintă materii sub formă de particule (numite şi poluarea cu particule), un termen folosit pentru un amestec de particule solide şi picături lichide găsite în aer.  Unele particule, cum ar fi praful, murdăria, funinginea sau fumul, sunt suficient de mari sau întunecate pentru a fi văzute cu ochiul liber.

Specialiștii au avertizat că expunerea oamenilor pe termen lung la o concentraţie ridicată de pulberi poate cauza cancer şi moartea prematură.

Ce spune Nicușor Dan despre poluarea din Capitală

Luni, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat că în București se mai întâmplă să fie înregistrate niveluri ridicate de poluare din cauza arderilor necontrolate. Acesta a precizat că autoritățile reacționează greu deoarece Garda de Mediu are doar 10 oameni în Capitală, iar senzorii sunt puțini

”Pe poluare, nu știu ce s-a întâmplat în seara de Crăciun. Avem o insuficiență de senzori pe care ministerul a început să o completeze. Se mai întâmplă asta de 3 – 4 – 5 ori pe an, un fenomen în care lipsa curenților de aer face ca poluarea să nu fie disipată. Se mai întâmplă și arderi necontrolate”, a spus edilul într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT
Tags: