Municipiul Ploiești s-a lovit de poluare vineri, 4 iunie. Un puternic miros de gaz şi de produse petroliere s-a resimţit în mai multe zone. Localnicii s-au plâns de aerul neplăcut și au trimis sesizări.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova a transmis că, în urma măsurătorilor făcute, “nu au fost înregistrate depăşiri ale valorilor limită pentru indicatorii monitorizaţi în conformitate cu Legea 104/2011”.
Totuși, în zona Bucov-Bereasca s-au înregistrat creşteri punctuale ale valorilor măsurate pentru indicatorii: ”metan (CH4), etan (C2H6), propan (C3H8), butan (C4H10), pentan (C5H12), hexan (C6H14)”. Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova a anunţat că pentru indicatorii menţionaţi nu există valori limită în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Mirosul puternic de gaz şi de produse petroliere s-a simţit în mare parte din municipiul Ploieşti, iar oamenii au povestit că deasupra cartierelor se observa un nor comparabil cu ceaţa, conform News.ro.
După ce a primit mai multe sesizări, Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova a reacționat și a dat câteva explicații pe pagina de Facebook.
“În staţiile automate de monitorizare continuă a calităţii aerului nu au fost înregistrate depăşiri ale valorilor limită pentru indicatorii monitorizaţi în conformitate cu Legea 104/2011, dar s-a înregistrat o tendinţă crescătoare a valorilor orare faţă de valorile înregistrate în mod normal în zonă, pentru indicatorii: SO2 în staţia PH5 şi PM10 în staţiile PH2 şi PH5 în intervalul orar 11:00-12:00.
APM Prahova a monitorizat calitatea aerului cu analizorul portabil multiparametru în zonele: Bariera Bucov-Bereasca, Bulevardul Bucureşti, zona centrală şi zona platformei industriale de Nord a Municipiului Ploieşti.
Nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită/concentraţiilor maxime admise pentru indicatorii monitorizaţi în conformitate cu legislaţia în vigoare, dar în zona Bucov-Bereasca s-au înregistrat creşteri punctuale ale valorilor măsurate pentru indicatorii: metan (CH4), etan (C2H6), propan (C3H8), butan (C4H10), pentan (C5H12), hexan (C6H14).
Precizăm că pentru indicatorii menţionaţi nu există valori limită în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a transmis instituţia.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova menţionează că, pentru depistarea cauzei, Garda de Mediu-Comisariatul Judeţean Prahova face verificări.
La rândul său, Garda de Mediu a anunţat că, în urma sesizărilor primite, se fac controale la două rafinării, verificările fiind în desfăşurare.