ADVERTISEMENT
News

Poluare masivă pe Lacul Băneasa din București. Garda de Mediu încearcă să identifice substanța care a otrăvit lacul

Autor: Flaviu Popa | 30.05.2020 | 14:51
Poluare masivă pe Lacul Băneasa din București. Garda de Mediu încearcă să identifice substanța care a otrăvit lacul
Poluare Masivă pe Lacul Băneasa. Foto: Inquam - Octav Ganea

Lacul Băneasa a fost poluat cu o substanță necunoscută, de culoare neagră. Garda de Mediu s-a deplasat de urgență la fața locului, în timp ce făptașul riscă până la 5 ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

Lacul Băneasa a fost otrăvit cu o substanță necunoscută. Făptașul riscă 5 ani de închisoare

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a anunțat pe Facebook că Lacul Băneasa a fost poluat. Garda de mediua s-a deplasat la fața locului pentru a vedea care e sursa poluării.

„Poluare pe Lacul Băneasa! Poate fi o deversare de păcură sau altă substanță de la locuințele de pe malul lacului. Am închis stăvilarul spre Herăstrău. Garda de mediu trebuie să afle urgent cine este poluatorul. În caz că nu are alte preocupări..”, a transmis Firea pe Facebook.

ADVERTISEMENT

În replică, conform Digi 24, reprezentanții gărzii de mediu au dat asigurări că situația va fi anchetată de urgență: „Echipa de permanență a gărzii de mediu București se deplasează chiar acum la fața locului pentru a verifica aspectele semnalate și pentru a dispune măsuri. Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor București din cadrul ANAR vor preleva probe de apă pentru a determina consistența și intensitatea poluării”.

Persoana responsabilă de poluare riscă până la cinci ani de închisoare

Ulterior, Andrei Corlan, consilierul comisarului general al gărzii de mediu bucurești a dezvăluit că persoana vinovată de poluare riscă până la cinci ani de închisoare. „Comisarii gărzii de mediu s-au deplasat în urma sesizării inspectoratului pentru situații de urgență la fața locului s-au constatat niște irigații de produs petrolier. Am solicitat sprijinul Apelor Române care au venit cu laboratorul pentru a preleva probe și a identifica eventualele substanțe scurse și, totodată, prejudiciul produs mediului. Din analizele preliminare putem spune că nu este vorba de supurare masivă, ca dovadă nu a existat un fenomen de mortalitate piscicolă la nivelul lacului.

ADVERTISEMENT

Întrucât, la momentul deplasării la nivelul amplasamentului nu a fost nicio persoană care să poată fi indentificată ca autor al faptei, ne-am îndreptat spre proprietarul lacului cărora le-am dispus măsuri de izolare a perimetrului și de ecologizare.

Acestea au răspuns prompt după cum se poate vedea și în imagini. Au izolat zona de deversare și se acționează chiar în timp ce noi vorbim cu absorbant pentru a ecologiza lacul. În urma rezultatului analizelor primite de la laboratorul Apelor Române și a substanțelor care se vor identifica cu ocazia acestor rezultate, vom demara o anchetă pentru a identifica ce posibili generatori avem în zonă care să fi produs un astfel de fenomen

ADVERTISEMENT

În funcție de substanțele care sunt deversate, dacă acele substanțe se dovedește că sunt substanțe periculoase, făptașul riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani. Dacă sunt mai puțin periculoase, riscă doar o sancțiune contravențională în cuantum de la 35.000 la 40.000 de lei”, a explicat Corlan.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!