News

Polul suveranist fără Călin Georgescu. Cine sunt candidații care ar putea fermeca electoratul extremist

După mai multe amânări, Călin Georgescu este așteptat să-și depună candidatura vineri după-amiază, însă dacă numele său va fi pe buletinele de vor rămâne la latitudinea CCR
07.03.2025 | 13:58
Polul suveranist fara Calin Georgescu Cine sunt candidatii care ar putea fermeca electoratul extremist
Gigi Becali, candidatul de top al suveraniștilor. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După două amânări, candidatul pro-rus Călin Georgescu este așteptat să-și depună candidatură vineri, 7 martie. Rămâne de văzut dacă va reuși acest lucru în condițiile în care ora aleasă, ora 16.00, într-o zi de vineri, este peste programul instituțiilor publice. Chiar și așa, rămâne de văzut dacă CCR va valida candidatura acestuia, iar dacă nu, cine va fi liderul suveranist care să coaguleze electoratul extremist în jurul său.

Va reuși Călin Georgescu să-și depună candidatura?

Călin Georgescu este așteptat vineri, la ora 16.00, la BEC pentru a-și depune oficial candidatura la alegerile prezidențiale din 4 mai. După ce primarul Capitalei, Nicușor Dan și-a depus candidatura la ora 12.00 în aceeași zi, Călin Georgescu ar putea deveni astfel cel de-al doilea candidat înscris oficial în cursa pentru Cotroceni. El este așteptat să fie însoțit de liderii și susținătorii celor două partide care-l susțin în cursa pentru Cotroceni, AUR și POT.

ADVERTISEMENT

După ce lidera POT Anamaria Gavrilă declarase în 26 februarie, atunci când Georgescu a fost săltat din trafic de procurori, că acesta din urmă trebuia să-și depună candidatura în aceeași zi, informație ce s-a dovedit a fi falsă, după ce BEC a precizat că Georgescu nu avea făcută o programare în acest sens, candidatul pro-rus a anunțat chiar el că vineri este data în care își depune în sfârșit candidatura.

„La ora 16:00, o să-mi depun oficial candidatura pentru noile alegeri. Cu toate că nu renunț la reluarea turului 2. Am auzit că vor să blocheze. Să mă invalideze, cum doriți s-o luați. Așa. Sigur că asta ar fi peste voința poporului român și categoric ar lovi năprasnic, ca să nu zic, ar distruge valori democratice”, a declarat acesta la Realitatea TV, cu o zi înainte.

ADVERTISEMENT

În ciuda declarațiilor acestuia, există însă mari șanse ca, în final, candidatura acestuia să fie invalidată de către Curtea Constituțională, după precedentul Diana Șoșoacă. Este ceea ce chiar presa internațională scrie vineri dimineața, pe surse, cum că, pe baza dosarului penal în care este implicat, Călin Georgescu nu va putea candida la aceste alegeri. Cum fereastra de timp până la o decizie a CCR în privința candidaturii lui Georgescu este destul de lungă, există pericolul ca acesta să nu aibă timp pentru a-și desemna un înlocuitor.

Călin Georgescu, fără timp pentru un înlocuitor

În condițiile în care BEC s-a constituit începând cu data de 20 februarie, candidații aveau practic posibilitatea să înceapă să-și depună candidaturile la câteva zile după această dată. Totuși, candidatul independent și-a amânat, aproape inexplicabil, depunerea candidaturii până la data de 7 martie, adică cu doar 8 zile înainte de termenul limită pentru depunerea candidaturilor de 15 martie.

ADVERTISEMENT

Legea electorală prevede o serie de termene pentru validarea unei candidaturi (48 de ore de la depunere: termen pentru înregistrarea/respingerea candidaturii de către BEC, 24 de ore de la decizia BEC: termen contestarea deciziei BEC la CCR, 2 zile de la depunerea contestației: termen pentru decizia CCR privind acceptarea/respingerea contestației) ce determină o fereastră de timp de circa 5 zile de la momentul depunerii candidaturii și până la o posibilă respingere a ei de către CCR.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că, în cazul în care Georgescu reușește să-și depună candidatura vineri, 7 martie, o posibilă decizie a CCR privind validarea candidaturii sale ar putea veni în zilele de 12-13 martie. Asta ar însemna că tabăra suveranistă din jurul lui Călin Georgescu ar avea doar 2-3 zile la dispoziție pentru candidatura unui succesor (s-a vehiculat chiar posibilitatea ca soția acestuia, Cristela Georgescu să candideze la alegerile din mai).

Sociologul Ovidiu Voicu, directorul executiv al Centrului pentru inovare publică, este de părere că această amânare a depunerii candidaturii este inexplicabilă din acest punct de vedere, și că denotă că în tabăra suveranistă nu există, pentru moment, unitate.

„Poate să ajungă la o situație ca, după respingerea candidaturii sale, să nu mai fie timp pentru a pune pe altcineva. Și aici e faptul ciudat că nu s-au grăbit, logic ar fi fost să-și depună candidatura în prima zi, astfel încât să fie respins cât mai repede și să aibă timp să reacționeze.

E un semn că nu e unitate în tabăra respectivă, că nu vorbesc unii cu alții, și că nu va fi simplu de văzut cine va fi succesorul lui. Tocmai din această cauză există o șansă pentru ceilalți candidați, fie că vorbim de Nicușor Dan sau de Crin Antonescu. Cu un candidat extremist mai slab este o șansă pentru ceilalți”, a declarat, pentru FANATIK, Ovidiu Voicu.

În ceea ce privește amânarea depunerii candidaturii, există doar o declarație enigmatică în acest sens a liderului AUR, George Simion.

„A fost amânată din rațiuni cunoscute de domnul Georgescu, legate de partenerii externi, de mesaje venite din rândul partenerilor externi și de situația complicată. Domnul Georgescu este într-un atac, este inamic cu public numărul 1 și sistemul încearcă să-l elimine. Ne luăm toate măsurile de precauție”, preciza acesta.

Ponta și Becali, liderii electoratului suveranist

Fără Călin Georgescu, după o eventuală decizie în acest sens a Curții Constituționale, și fără Diana Șoșoacă, exclusă și ea, la fel ca în toamnă, tot de CCR, polul suveranist riscă să rămână fără un candidat clar. Asta pentru că nici președintele AUR, George Simion, nu pare dispus a-și asuma acest rol în condițiile în care s-a angajat în slujba lui Călin Georgescu imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale.

Până acum, în tabăra suveranistă, doar doi candidați și-au anunțat intenția de a se lupta pentru acest electorat. Este vorba de fostul premier PSD, declarat om de stânga, globalist, în era USL, și devenit recent suveranist – Victor Ponta. Readus în prim plan de Marcel Ciolacu, care l-a făcut consilier, apoi i-a oferit șansa unui mandat în Parlament, imediat după primul tur al alegerilor din toamnă, fostul premier s-a reprofilat într-un politician suveranist.

Alături de Victor Ponta, tot pe segmentul suveranist s-ar putea înscris și George Becali, un personaj arhi-cunsocut în societatea noastră, dar care a devenit un veritabil critic al ideilor suveraniste susținute de Călin Georgescu. Analiștii politici sunt de părere că tocmai victoria surprinzătoare a lui Georgescu la alegerile trecute a lăsat tăbăra suveranistă bulversată, și fără un lider în absența lui Georescu.

„E multă dezbinare în această tabără, auto-declarată suveranistă, în sensul că sunt foarte multe orgolii și foarte mulți oameni care ar vrea să preia rolul de lider. Cumva, apariția lui Georgescu a debusolat o parte din ei, pentru că nici măcar Simion, Șoșoacă nu se așteptau să-l vadă pe acesta câștigând primul tur. S-a văzut la George Simion, spre exemplu, o teamă că Georgescu îi va lua partidul. El a răsuflat ușurat că s-au anulat alegerile. S-a simțit o ușurare că nu se mai confruntă cu această potențială problemă.

Nu știm cine va efectiv succesorul lui Georgescu, în cazul în care acesta nu va candida, dar va fi ironic ca electoratul suveranist să-i aibă ca lideri pe George Becali sau Victor Ponta”, a mai declarat, pentru FANATIK, sociologul Ovidiu Voicu.

„Voturile izaloționiștilor se vor împărți între Becali și Ponta. Ar fi chiar caraghios ca Becali să treacă peste Ponta, Becali să aibă 13%, iar Ponta 12%”, a comentat cu amuzament situația și politologul Cristian Preda, care nu crede că aceștia vor mai avea astfel un candidat cu șanse reale la Cotroceni.