News

Pompierii români au început o nouă misiune în Grecia. Elenii n-au uitat ajutorul primit în 2021. Foto

Pompierii români care au plecat recent în Grecia au participat sâmbătă la deschiderea programului-pilot de pre-poziţionare în vederea stingerii incendiilor de pădure.
02.07.2022 | 16:46
Pompierii români au lăsat o impresie puternică în august 2021. Foto: IGSU
ADVERTISEMENT

Între 1 iulie și 1 august 2022, pompierii români participă un program-pilot organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO. Este vizată reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, dar și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Pompierii români au revenit în Grecia

De asemenea, programul-pilot urmărește eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre. Activarea modulului se realizează pentru misiuni de monitorizare și stingere a focarelor din Grecia, în locurile stabilite de pompierii eleni.

ADVERTISEMENT

În cadrul comunicatului IGSU în care au fost oferite detalii despre noua misiune a salvatorilor români se amintește că în vara anului 2021, incendiile uriaşe au distrus mari părţi din pădurile situate în nordul Atenei.

De asemenea, la acea vreme, flăcările au distrus o suprafață considerabilă din pădurile existente pe cea de-a doua insulă grecească ca mărime, Evia. Acele incendii au fost gestionate cu sprijinul oferit de numeroase state europene, printre care și România, iar pompierii români au fost foarte apreciați pentru activitatea lor.

ADVERTISEMENT

Pompierii români trimiși în sprijinul autorităților elene au participat astăzi la ceremonialul de deschidere al programului pilot de pre-poziționare, organizat în cadrul Academiei de Pompieri din Atena.

După festivitate, modulul național specializat de stins incendii de pădure a executat o recunoaștere în teren, iar începând cu ora 11:00 pot fi alocați la intervenție, la solicitarea ofițerului de legătură elen.

ADVERTISEMENT

Încă 28 de pompieri români vor ajunge în Grecia

Suntem convinși că veți face față oricărei misiuni! Să vă întoarceți toți, sănătoși!”, se arată în postarea reprezentanților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

La 30 iunie a început deplasarea primului contingent, care însumează 28 de pompieri și opt mijloace tehnice (trei autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, o cisternă, o autospecială cu capacitate mărită de trecere, un microbuz, două autospeciale de primă intervenție și comandă).

ADVERTISEMENT

Pompierii români s-au deplasat pe ruta Ciolpani – București – Giurgiu – Sofia – Kulata – Grecia (Atena). Conform informațiilor IGSU, schimbarea efectivelor se va realiza la 16 iulie, dată la care alți 28 de pompieri vor înlocui personalul din Atena.

Toate autospecialele de stingere prezente în Grecia vor fi echipate cu motopompe transportabile și cu un rucsac de prim ajutor. Totodată, fiecare pompier român va beneficia de echipament individual de protecție. Inclusiv de un aparat cu aer comprimat și o butelie de rezervă.

 

 

 

ADVERTISEMENT