News

Pompierii români trimiși în Grecia intervin în infernul din insula Evia, cea mai afectată de incendii

Cei 108 pompieri români care au fost trimiși în Grecia să ajute autoritățile elene în lupta cu incendiile de vegetație au ajuns în insula Evia, cea mai afectată de focul scăpat de sub control.
08.08.2021 | 09:55
Pompierii romani trimisi in Grecia intervin in infernul din insula Evia cea mai afectata de incendii
ADVERTISEMENT

Sunt 11 zile de când Grecia se confruntă cu o serie de incendii de vegetație nemaivăzute în ultimele decenii, cele mai afectate regiuni fiind cele de la nord de Atena și insula Evia. Pompierii români care ajută la stingerea incendiilor intervin de astăzi în Evia, de unde populația este evacuată, informează Digi24.

Incendiile din Grecia s-au soldat cu doi morți, cel puțin 20 de răniți, iar pagubele materiale sunt uriașe. Numărul focarelor existente în momentul de față se ridică la 150, iar forțele de intervenție sunt la capătul puterilor.

ADVERTISEMENT

În insula Evia, a doua ca mărime după Creta, populația este evacuată cu feriboturile, iar peste 500 de pompieri, la care se adaugă avioanele folosite la stingere, încearcă să împiedice ca focul să transforme totul în scrum. Cele mai serioase focare sunt în nordul insulei.

Mii de oameni evacuați din calea flăcărilor

Prioritate la evacuare au bătrânii și persoanele greu deplasabile, mulți dintre ei cuprinși de panică, mai ales dacă au fost separați de familie sau de vecini în evacuarea care se face uneori haotic. Feriboturile fac curse necontenit pentru a-i pune la adăpost pe locuitorii insulei.

ADVERTISEMENT

Și în periferiile din nordul Atenei incendiile fac ravagii de trei zile, iar pompierii și voluntarii nu reușit să stăvilească flăcările. Sâmbătă noapte valul de foc a traversat autostrada care leagă Atena de Salonic, afectând direct activitatea echipelor de intervenție.

Voluntarii și-au riscat viețile să salveze animalele aflate în  pericol, fie animale de companie (câini, pisici), fie cai sau vite. Nu au reușit întotdeauna astfel că multe animale au murit sufocate sau arse de vii.

ADVERTISEMENT

După ce au acționat la nord de Atena, pompierii români au fost trimiși într-o zonă și mai periculoasă. „Autoritățile elene au transmis să ne relocăm modulul specializat. Mergem în insula Evia, la 136 km de Atena. Ne instalăm acolo, acum mergem să ne alimentăm, ne încolonăm și plecăm spre zona indicată”, a declarat Florin Pop, comandantul contingentului de pompieri români  trimiși în Grecia.

Localnicii încearcă să-i ajute pe pompieri, dar mulți dintre ei și-au pierdut avutul. „Erau flăcări aici, de 10-20 de metri (…) E ceva ce nu s-a mai întâmplat aici, atâtea incendii, în atât de multe locuri, în același timp, toate pe o vreme dificilă”, a spus unul dintre locuitorii insulei.

ADVERTISEMENT

Guvernul promite ajutoare pentru cei afectați

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, încearcă să încurajeze populația dând asigurări că totul va fi refăcut. „Doresc să-i reasigur pe toți cei afectați de incendii că ei sunt prioritatea mea. Tot pământul care a ars va fi reîmpădurit și vom schimba modul în care efectuăm lucrări de prevenirea a inundațiilor și incendiilor”, a declarat Mitsotakis.

Până acum, peste 56.000 de hectare de teren au ars în Grecia. Mai multe state au trimis echipaje de pompieri: Marea Britanie, Franța, România și Elveția.

ADVERTISEMENT