Fotbal intern

Pompiliu Popescu, semnal de alarmă despre Covid 19: „Poate fi fatal inclusiv celor care sunt pachete de mușchi!”

23.04.2020 | 20:36
Pompiliu Popescu semnal de alarma despre Covid 19 Poate fi fatal inclusiv celor care sunt pachete de muschi
ADVERTISEMENT

Pompiliu Popescu, fostul medic al echipei naționale, a vorbit despre efectele dăunătoare pe care coronavirusul le poate avea asupra sportivilor de performanță, conform gsp.ro.

Pompiliu Popescu trage un semnal de alarmă în privința coronavirusului

Pompiliu Popescu, fostul medic al echipeiu naționale, trage un semnal de alarmă asupra efectelor negative pe care le are coronavirusul asupra sportivilor de performanță:

ADVERTISEMENT

„Această întrerupere atât de lungă și de atipică reclamă o pregătire care trebuie făcută de la zero, dar chiar şi aşa, eu cred că ar fi suficiente 3-4 săptămâni pentru a fi pregătiţi. Reluarea antrenamentelor pe 15 mai şi startul pe 6-7 iunie ar fi OK. Nu aici e problema!

Corpul dezvoltă anticorpi după ce ai făcut coronavius. Problema e pentru cât timp? Încă n-am văzut o cercetare cu un răspuns clar. Poate fi pe viaţă, cum e, de exemplu, în cazul scarlatinei.

ADVERTISEMENT

Sau poate fi ca la gripă, pentru doar un sezon, după care e posibil să o faci iarăşi, după 3-6-9 luni. Nu se știe încă”, a mai spus Pompiliu Popescu.

„Virusul acesta chiar e fatal pentru cei cu comorbidităţi”

„Nu, acest virus nu produce sechele. Mai ales pentru nişte oameni care sunt antrenaţi şi biologic, dar deţin şi un sistem imunitar bun. Chiar e zero risc, nu lasă urme! 

ADVERTISEMENT

Am văzut şi eu părerile celor care susţin, de exemplu, că oamenii aflați într-un stadiu terminal al unei alte boli n-ar trebui declaraţi decedaţi din cauza coronavirusului.

Dar e greşit, fiindcă ultima afecțiune, ultimul brânci care îi cauzează moartea e acest COVID-19. Virusul acesta chiar e fatal pentru cei cu comorbidităţi”, a mai spus Pompiliu Popescu.

ADVERTISEMENT

„Creşterea zahărului în sânge provoacă rapid multiplicarea coronavirusului. Spre deosebire de alte virusuri, acestui COVID-19 îi place cel mai mult dulcele din sânge.

Se duce apoi direct la plămân, unde afectează membrana acestui organ, o inflamează, ea nu mai rămâne permeabilă şi nu mai lasă persoana respectivă să respire. Nu mai respiri, nu mai trimiţi oxigen în sânge”, a continuat Pompiliu Popescu.

„Vă şi dau un exemplu celebru, Edgar Davids. Din cauza acestei boli, el a dezvoltat şi complicaţii oftalmologice, tocmai din acest motiv a şi evoluat cu ochelari.

 Pe locul 2 astmul bronşic, pe 3 bolile cardiovasculare şi pe 4 cei care fac chimioterapie postcancer. Şi, atenție!, tot sportivilor mă adresez acum: mai sunt expuşi şi cei cu hipertrofie cardiacă.

În această categorie intră mai ales cei care merg des la sală şi lucrează în exces la aparate, care iau prafuri etc. Aceştia dezvoltă o deteriorare a muşchilor cardiaci, chiar dacă ei par un pachet de muşchi, iar în cazul în care se infectează cu o viroză puternică, pot chiar şi avea parte de o moarte subită.

Hîldan, Foe, Feher sunt doar câteva exemple în acest sens! Repet, acest virus nu lasă sechele pentru sportivi, însă îi poate ataca letal şi pe ei”, a mai spus fostul medic al echipei naționale.

ADVERTISEMENT