Întotdeauna un copac înfrumusețează curtea casei și este și o sursă de sănătate, fiindcă asigură un aport în plus de oxigen. Fără copaci întreaga planetă ar suferi, de altfel, fiindcă ei absorb tot aerul nociv, respectiv dioxidul de carbon.
Cu toate că sunt vitali, pomii trebuie plantați cu grijă, în locuri potrivite, care să nu ne pună pericol viața, în sensul în care s-ar putea prăbuși peste noi în condiții de vreme exremă. Totodată, este esențial să nu-i plantăm pe unii dintre ei chiar lângă casă.
Unii pomi au rădăcini atât de groase și mari sau dezvoltă crengi foarte masive care reprezintă un pericol pentru fundație. Provoacă crăpătări ale pereților locuinței sau chiar prăbușirea ei dacă este foarte veche, de pe vremea bunicilor noștri.
Totodată, pomul la care facem referire se poate prăbuși peste acoperiș sau peste un geam când afară sunt furtuni și vijelii. Astfel, provoacă pagube materiale semnificative. Drept urmare, încercați și mașina să o țineți departe de astfel de copaci foarte masivi.
Mălinul se găsește adesea în gospodăriile românilor. Unii îl adoră datorită florilor sale albe, plăcute la vedere, iar alții pentru parfumul deosebit. Însă, specialiștii în domeniul sănătății avertizează și asupra mirosului. Este prea puternic pentru unele persoane și le poate afecta plămânii sau inima.
Mirosul florilor de mălin poate provoca dureri de cap. Revenind la fundație, frunzele acestui pom ar atinge o distanță de până la 12 metri. Așadar, puneți-l în zone din curte unde să nu afecteze în niciun fel stabilitatea casei și să vă treziți apoi fără acoperiș deasupra capului.
Și salcia este dăunătoare pentru fundație. Rădăcinile sale sunt mai mari decât ale mălinului. Pot atinge până la 20 de metri lungime și pot deteriora inclusiv solul sau pot împiedica dezvoltarea unor plante. Așadar, mare atenție și cum puneți în pământ legumele sau diferite flori.
Sunt și soiuri de salcii care au rădăcini mai restrânse, dar se găsesc mai rar. De altfel, salcia este destul de stufoasă și cu toate că are crengi mai subțiri decât mălinul acestea sunt foarte grele. În schimb, bucurați-vă dacă o salcie crește cât mai mult, înseamnă că în preajma ei se află un izvor.
Salciile nu se dezvoltă acolo unde nu este apă. Aceasta este mai mult decât vitală pentru ele. Apa este precum o hrană, din ea își iau toți nutrienții de care au nevoie și datorită apei sunt mereu verzi și mult mai mari decât alți copaci.