Life

Pomul pe care trebuie să-l plantezi în grădină în luna noiembrie. Va avea un an în plus de viață, recoltă mai bogată și aduce și noroc pe toate planurile

Pomul pe care ar trebui să-l plantezi în grădină în luna noiembrie. Va avea o recoltă bogată, dar și un an în plus de viață.
03.11.2024 | 05:00
Pomul pe care trebuie sal plantezi in gradina in luna noiembrie Va avea un an in plus de viata recolta mai bogata si aduce si noroc pe toate planurile
Pomul pe care să-l plantezi în grădină în luna noiembrie. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pomul pe care e bine să-l plantezi în grădină în luna noiembrie, deoarece va avea un an în plus de viață. Recolta va fi mai bogată, iar rădăcinile se vor prinde bine.

Pomul pe care să-l plantezi neapărat în grădină în luna noiembrie

Persoanele care locuiesc la curte trebuie să se ocupe foarte bine de grădină în această perioadă. În afară de curățarea frunzelor căzute și a înlăturării lăstarilor uscați, toamna reprezintă anotimpul ideal pentru a planta pomii fructiferi.

ADVERTISEMENT

Aceștia se pot planta și primăvara sau vara, dar poți face acest lucru chiar și în luna noiembrie. Spre deosebire de pomii plantați primăvara, cei plantați acum ar mai câștiga aproximativ un an de viață, potrivit specialiștilor.

Singura problemă care ar putea afecta pomii fructiferi ar putea fi o iarnă geroasă, care e fără zăpadă. În rest, toamna poți planta mai mulți pomi fructiferi, dar și arbuști, cum sunt zmeura sau coacăzul.

ADVERTISEMENT

E important ca pomii fructiferi să fie curățați cu atenție, pentru a se menține sănătoși în timpul iernii. Merii, perii și căpșunii au nevoie de curățare, dar nu și prunii, întrucât sunt mai vulnerabili iarna.

Mărul este un pom fructifer pe care să-l plantezi în grădina ta în noiembrie. Îți va oferi fructe delicioase și nici un este un pom pretențios.

ADVERTISEMENT

E bine să fie plantat toamna, înainte de primul îngheț. Este o perioadă bună întrucât mărul se va obișnui cu mediul nou în care e plantat. Cel mai bine e să îl plantezi până când temperatura ajunge la 2-3 °C.

Este un pom care se prinde, de obicei, în orice sol. În cazul în care vrei o producție mai mare de mere, poți înființa o livadă. Mărul suportă căldurile foarte mari, dar și iernile aspre și este ideal să fie plantat în zona dealurilor de până la 700 – 800 de metri altitudine, unde temperatura media anuală este de 7.5-10 ℃.

ADVERTISEMENT

Acest pom fructifer rezistă la temperaturi de până la -35 °C, iar cele mai mari de 35 °C nu sunt potrivite pentru frunzele moi. Sunt preferate zonele cu 600 mm precipitații pe an.

Deși orice sol este potrivit pentru măr, ideal este cel cu  30% argilă și 2-3% humus. Poate să crească și pe solurile cu pH care variază între 4,5-8, dar cel mai prielnic este un pH de 5,2-6,8.

Ce distanță trebuie să fie între pomi

Dacă ai livadă, trebuie să știi că distanța dintre pomi trebuie să fie de cel puțin 3 metri. Mărul e un pom care își întinde rădăcinile până la aproximativ 3-4 m în pământ, până când ajunge la maturitate.

La plantare, însă, grosimea solului trebuie să fie de 1 metru, iar adâncimea de 60-70 cm. Trebuie luate drept reper și rădăcinile, care ar trebui să aibă loc să stea răsfirate în groapă.

Totodată, rădăcinile trebuie să fie complet acoperite de pământ, până la nodul de altoi, care rămâne la 3-4 cm deasupra solului.

Pentru plantarea mărului, trebuie să ai o cazma sau de un burghiu agricol, dacă vrei să plantezi mai mulți puieți. Poți adăuga îngrășământ organic achiziționat, dar și compost sau gunoi de grajd, dacă solul e sărac.

Ambalajul trebuie deschis cu grijă, ca să nu rupi rădăcinile. Rădăcinile deteriorate se taie înainte de plantare, iar cele sănătoase se scurtează cu 7-8 cm.

Puietul de măr se lasă cu rădăcinile în apă, timp de 3 ore, pentru a se hidrata. După aceea, se recomandă înmuierea rădăcinilor într-un amestec de pământ, apă și gunoi de grajd proaspăt. Nu este un pas necesar, dar va fi de ajutor la prinderea puietului.

Amestecul din pământ și compost sau îngrășământ organic se introduce la baza gropii. Puietul trebuie să fie introdus în așa fel încât rădăcina să stea pe stratul fertil.

Treptat, rădăcinile se acoperă cu pământ și se udă cu 10 litri de apă. Dacă puietul este expus vântului, atunci va avea nevoie de tutore. Este recomandat să-l protejezi folosind o plasă de protecție împotriva rozătoarelor.

Este necesară protecția, întrucât iepurii, șobolanii, șoarecii de câmp pot să roadă scoarța copacului, lucru care va ruina plantarea.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor...
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale: „Îmi e frică”
Influencerii lui Călin Georgescu ar fi amenințat un fost deputat cu violul. Scandal...
Influencerii lui Călin Georgescu ar fi amenințat un fost deputat cu violul. Scandal pe banii de TikTok și cu fiul unui ex-ministru de interne
Venus în Vărsător! Camelia Pătrășcanu, horoscop plin de surprize pentru trei zodii
Venus în Vărsător! Camelia Pătrășcanu, horoscop plin de surprize pentru trei zodii
Nu răspunde dacă primești un apel de la un număr care începe cu...
Nu răspunde dacă primești un apel de la un număr care începe cu aceste trei cifre. Ar putea fi o înșelătorie
Dezlegare la amante dată de Gigi Becali pentru „fratele” Mihai Stoica. De ce...
Dezlegare la amante dată de Gigi Becali pentru „fratele” Mihai Stoica. De ce a devenit patronul de la FCSB mai maleabil cu angajații săi
DIVORȚUL ANULUI 2024! Și-au spus ADIO după 29 de ani de căsnicie! La...
DIVORȚUL ANULUI 2024! Și-au spus ADIO după 29 de ani de căsnicie! La ei chiar nu se aștepta nimeni, păreau atât de fericiți împreună!
Maestrul Florin Zamfirescu, autobiografia omului, din spatele marelui actor: „Divorțurile sunt chinuitoare, ca...
Maestrul Florin Zamfirescu, autobiografia omului, din spatele marelui actor: „Divorțurile sunt chinuitoare, ca un deces, am lăsat viață, case.”. Exclusiv
Concurenții din echipa lui Tudor Chirilă se ”luptă” pentru un loc în finală!...
Concurenții din echipa lui Tudor Chirilă se ”luptă” pentru un loc în finală! Cine este concurentul care va pleca acasă cu marele trofeu?
Călin Georgescu, primul interviu acordat după anularea alegerilor. „Curtea Constituțională a României este...
Călin Georgescu, primul interviu acordat după anularea alegerilor. „Curtea Constituțională a României este o curte mafiotă a României, asta înseamnă lovitură de stat”
Finanțatorul lui Călin Georgescu apare în primul ”tun” cripto din România. Omul lui...
Finanțatorul lui Călin Georgescu apare în primul ”tun” cripto din România. Omul lui Bogdan Peșchir, găsit mort după ce a furat Bitcoin de milioane de euro
Cadouri de senzație, sub 100 de lei. Darurile vor face impresie puternică
Cadouri de senzație, sub 100 de lei. Darurile vor face impresie puternică
Toată lumea o ştie pe Cristela, dar cum arată şi cine este Daniela,...
Toată lumea o ştie pe Cristela, dar cum arată şi cine este Daniela, prima soţie a lui Călin Georgescu: Nu l-am votat!
Parc fotovoltaic plutitor pe râul Olt. Investiția Hidroelectrica se ridică la 10 milioane...
Parc fotovoltaic plutitor pe râul Olt. Investiția Hidroelectrica se ridică la 10 milioane de euro!
Rusia A LUAT FOC după ANULAREA alegerilor! Planul lui PUTIN. Suntem COMPARAȚI cu...
Rusia A LUAT FOC după ANULAREA alegerilor! Planul lui PUTIN. Suntem COMPARAȚI cu UCRAINA
Incident șocant în București. Ce a putut să le facă un polițist unor...
Incident șocant în București. Ce a putut să le facă un polițist unor colindatori
Serghei Lavrov, despre anularea alegerilor din România: „Au dat un salut militar și...
Serghei Lavrov, despre anularea alegerilor din România: „Au dat un salut militar și au anulat primul tur”
Horoscop pentru anul 2025. Ce te așteaptă în domeniul iubirii, sănătății, carierei și...
Horoscop pentru anul 2025. Ce te așteaptă în domeniul iubirii, sănătății, carierei și al banilor