Ponta despre acuzaţia că vrea sa pună sub control audiovizualul: Nu mă interesează capcanele lui Băsescu

Premierul Victor Ponta a declarat, la Antena 3, ca reacţie la declaraţia preşedintelui Traian Băsescu care îl acuză că vrea să pună sub control audiovizualul, că nu va răspunde acestor...
08.10.2013 | 08:35
Ponta despre acuzatia ca vrea sa puna sub control audiovizualul Nu ma intereseaza capcanele lui Basescu

Premierul Victor Ponta a declarat, la Antena 3, ca reacţie la declaraţia preşedintelui Traian Băsescu care îl acuză că vrea să pună sub control audiovizualul, că nu va răspunde acestor acuze, pentru că şeful statului este hotărît ca în următorul an doar să provoace scandal şi că nu este de datoria sa ca prim-ministru se ocupe de “astfel de probleme”, informează evz.ro.

Victor Ponta le-a promis celor de la Antena 3, că în decembrie 2014, vor face o emisiune de la Vila de la Neptun, cum au făcut şi de la Vila Dante, referindu-se la faptul că preşedintele a declarat că ar putea lua în calcul o prelungire a mandatului pentru perioada în care a fost suspendat.
“Nu mă interesează capcanele lui Băsescu”, a spus Victor Ponta.
În legătură cu acuzaţia preşedintelui că a încălcat pactul de coabitare, premierul a declarat că speră ca la anul, pe vremea aceasta, Băsescu să se pregătească de pensie, „pe care tot bieţii români o să o plătească”.
“Mă apuc să-i calculez pensia”, a adăugat Ponta.

“Absolut nimeni nu ne poate cere să facem ceva împotriva Constituţiei şi a legilor din România”, a adăugat primul ministru.
“Eu cred că preşedintele foarte des minte de îngheaţă apele. Eu ce pot să-i fac? Vine şi inventează tot felul de lucruri (…) O să-l ignor”, a subliniat Ponta referindu-se la declaraţia preşedintelui privind dicuţiile pe care le are cu procurorul general.
“Eu o să îmi văd în continuare de guvernare”, a adăugat premierul.
În privinţa la discuţiile solicitate de preşedintele Traian Băsescu privind politica externă şi justiţia, premierul a precizat că i-a desemnat pe cei doi miniştri de resort, respectiv Titus Corlăţean şi Robert Cazanciuc, să se întâlnească cu doi consilieri ai preşedintelui.

“Mi-a transmis astăzi oficial că vrea să discute despre probleme de politică externă şi justiţie, motiv pentru care, foarte politicos, i-am desemnat pe cei doi miniştri care se vor întâlni cu doi consilieri ai preşedintelui”, a spus Victor Ponta.

Despre demisia Vosganian
“Domnul Vosganian nu a vrut să fie o problemă de imagine pentru Guvern şi şi-a prezentat demisia”, a spus Victor Ponta. A fost o decizie corectă, a adăugat premierul.
Despre lunile de suspendare
Despre declaraţia lui Traian Băsescu că mandatul preşedintelui este de cinci ani. “Poate cer lunile în care am fost suspendat”, Victor Ponta a subliniat că dacă ar fi rău, ar putea răspunde că poate preşedintele ar trebui să “dea înapoi cei zece ani” pe care i-a furat românilor.
“N-aş vrea să fiu prea rău, dar cred că ar trebui dînsul să ne dea înapoi cei zece ani pe care ni i-a luat”, a spus Victor Ponta.
Despre Liviu Dragnea
Premierul Victor Ponta a explicat că preşedintele Traian Băsescu i-a spus că “va plăti” pentru că l-a suspendat, dar că nici el şi nici Liviu Dragnea nu se tem de aceste ameninţări, continuînd să spună că nu poate fi anchetat cineva pentru că a votat la referendum “oricât s-ar trece printr-un MCV”.

“Mi-a spus-o şi direct, la una dintre discuţii, dar cred că a spus-o şi la televizor de mai multe ori, ameninţător: Cei care l-am suspendat, trebuie să plătim !”, a spus Ponta. Premierul a adăugat că nici el şi nici Liviu Dragnea nu se tem de aceste ameninţări.
Despre Codul Rutier
Potrivit primului ministru, perioada de suspendare a permisului a fost mărită la 2 pentru următoarele nereguli:
În privinţa noului cod rutier, premierul a subliniat că deşi sunt destule voci care acuză Guvernul că doreşte să adune bani la buget prin valoarea amenzilor contravenţionale, acest lucru este fals deoarece niciun bani din amenzi nu se va duce la bugetul de stat.
“Avem sute de mii de amenzi neplătite”, a explicat premierul.
Premierul a mai precizat că autorităţile vor face “un cont unic la Trezorerie pentru amenzi”, în sensul că „banii vor intra într-un singur cont”.
“Scopul absolut şi prioritar este să avem mai multă siguranţă pe şosele, să-i facem pe cei care încălca legea sa plătească şi să înlăturam nişte pericole”, a declarat Victor Ponta.
“Am înăsprint contravenţiile pentru patru categori: Trecerea la nivel de cale ferată, mersul pe contrasens, la alcool, depăşirea cu peste 50 km/h peste vitezele legale pentru sectorul respectiv”, a adăugat Ponta
Despre amînarea privatizării CFR Marfă
“Nu o amînăm. S-a mers conform procedurilor, a explicat Ponta. Voi discuta şi vom vedea dacă-i dăm omului sau nu înapoi cele 30 de milioane de euro, bani pe care i-a depus”, a precizat şeful Executivului.
Despre codul insolvenţei
În privinţa declaraţiei şefului statului că doreşte să controleze presa, Ponta a subliniat că nu are nicio legătură libertatea presei şi plata taxelor. Pensionarii plătesc taxe, minerii plătesc taxele, numai “evazioniştii” lui Băsescu nu plătesc taxele.
“Cu asta chiar şi-a bătut Băsescu recordurile de ipocrizie, crocodilul care plînge. Eu ştiu că Băsescu a luptat în campania din 2009 împotriva mogulilor”, a spus Ponta.
“În acest moment, în ultimii trei ani, diverse companii au intrat în insolvenţă pentru nişte creanţe de 10 miliarde de lei, 2,5 miliarde de lei”, iar statul român nu mai poate accepta ca taxele să nu mai fie achitate.
În legătura cu anumite televiziuni ar putea fi închise de acest Cod al Insolvenţei”, Ponta a ţinut să atragă atenţia: “Nu retragem licenţa. Textul legii spune clar, că se suspendă până la aprobarea planului de reorganizare. E adevărat, din acel moment plătesc taxele”. El a precizat că este vorba despre taxele ce trebuie plătite de la momentul respectiv, nu acelea care sunt deja “datorii istorice”.
“Acest Cont al Insolvenţei priveşte pe toată lumea, nu numai presa”, a spun Ponta.
“Eu dacă aş fi jurnalist, m-aş simţi murdărit de declaraţiile domnului Băsescu”, a ţinut să puncteze Victor Ponta.
Despre posturile la DNA

Propunerea Ministerului Justiţiei privind suplimentarea organigramei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cu 50 de posturi nu va fi acceptată, deoarece prioritatea este angajarea de personal în sănătate şi educaţie, a declarat premierul Victor Ponta.

“Nu se face, pentru că – nu ştiu exact ce s-a cerut, cum s-a cerut, nu a ajuns încă pe masa Guvernului – dar dacă e vorba de suplimentări de posturi, eu am o opinie foarte clare şi priorităţi clar stabilite: primul lucru – încercăm să mai angajăm medici, profesori şi după aceea, când va ajunge momentul respectiv…deocamdată, există personal suficient. Deci, nu putem acum”, a explicat premierul.
Despre Vila Dante
Guvernul a iniţiat negocierile cu o ambasadă pentru închirierea Vilei Dante, pentru o chirie de peste 20.000 euro pe lună, a anunţat premierul.
“Am evaluat cât ar costa chiria lunară pe care RA-APPS doreşte să o încaseze – e vorba de o chirie semnificativă, pentru că, totuşi, e o vilă în zona zero a Bucureştiului – şi avem deja negocieri cu una dintre ambasade pentru a o închiria, iar statul român, Guvernul şi bugetul ţării să beneficieze de chiria lunară în urma acele vile”, a spus Ponta.