Life

Poporul creștin de origine turcă de lângă România. Foarte puțini știu de existența acestor oameni

Poporul creștin de origine turcă aflat lângă România. Puțini știu de existența acestor oameni. Unde se află și care e istoria lor?
06.07.2024 | 08:00
Poporul crestin de origine turca de langa Romania Foarte putini stiu de existenta acestor oameni
Poporul creștin aflat lângă România. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Poporul creștin  de origine turcă aflat lângă România. Nu mulți știu de existența acestor oameni, a căror istorie este una de secole întregi. Unde se află, de fapt?

Poporul creștin de origine turcă de lângă România. Nu mulți știu de existența acestuia

Găgăuzii reprezintă o populație minoritară din Republica Moldova, din provincia Găgăuzia, dar și în sudul Basarabiei, la Bugeac. Este vorba despre un număr de aproximativ 250.000 de locuitori. Aceștia se mai află și în Dobrogea, în estul Bulgariei sau în alte zone din Balcani.

ADVERTISEMENT

Populația găgăuzilor ar face parte din grupul turcilor oguzi. Găgăuzii se numără printre puținele grupuri etnice de limbă turcică de religie creștină, alături de ciuvași, ambele populații fiind de rit ortodox.

Așezările găgăuzilor sunt în regiunile ucrainene Odessa și Zaporojie, dar și în Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekista și Kabardino-Balkaria. În țările balcanice, Bulgaria (est) și Grecia (nord), mai trăiesc aproximativ 20.000 de găgăuzi.

ADVERTISEMENT

Mai sunt și alte grupuri cu același etnonim, găgăuzi, care trăiesc în Turcia, în partea Europeană, dar și în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Aceștia sunt, însă, musulmani.

Strămoșii găgăuzilor ar proveni din triburile turcești medievale ale oguzilor, care au traversat regiunile nord-pontice. Potrivit izvoarelor bizantine, în secolul al XI-lea, tribul nomad guzi ar fi trecut Dunărea și s-a așezat în Bulgaria, Macedonia și Grecia.

ADVERTISEMENT

După ce s-au așezat în aceste regiuni, au adoptat un stil de viață sedentar, dar și creștinismul ortodox. Poporul găgăuz ar fi apărut în urm amestecului etnic dintre guzi și alte triburi turcice, pecenegii și cumanii.

Conform unor experți istorice, etnografi și filologi, găgăuzii reprezintă unul dintre popoarele originale ale lumii turcice. După mulți ani în care au trăit sub opresiunea otomanilor, au migrat în teritorii controlate de Rusia, potrivit atlas-geografic.net.

ADVERTISEMENT

În perioada 1750 – 1846, au trecut Dunărea, apoi s-au așezat în sudul Basarabiei. Până la începutul secolului al XIX-lea, în Bugeac se afla o populație din grupul tătarilor nogai. Aceasta era vorbitoarea unui dialect turc mutual inteligibil.

Ce s-a întâmplat în secolul al XIX-lea

Înainte de anul 1807, guvernul țarist a constrâns o parte a tătarilor nogai să părăsească Bugeacul pentru a fi colonizată în regiunile Crimeea, Azov și Stavropol. Astfel, imigranți găgăuzi și bulgari au fost colonizați în satele părăsite de nogai.

Rusia a susținut imigrarea din zona Dunării prin împroprietărire cu pământ, dar și prin acordare de ajutoare. Noii locuitori au fost, astfel, învățați să vorbească și să scrie în rusă.

Tot în această zonă au fost colonizați și locuitori din nordul Basarabiei, cum ar fi iobagi ruși refugiați, precum și coloniști germani din ducatul Varșoviei.

În afară de cinci zile de independență, găgăuzii basarabeni au fost guvernați de Imperiul Țarist, România, Republica Moldova și Uniunea Sovietică, fără să aibă propria formațiune statală.

În iarna anului 1906, în timpul unei răscoale țărănești, a fost proclamată Republica Autonomă Comrat, atunci când găgăuzii au avut cinci zile de independență.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”