Life

Poporul format din oameni cu craniile alungite. Faimoși pentru înfățișarea lor, au avut și un talent fantastic

Un popor aparte, recunoscut pentru craniile alungite, atrăgea mereu privirile. La fel de impresionant era și talentul lor ieșit din comun.
25.09.2024 | 16:35
Poporul format din oameni cu craniile alungite Faimosi pentru infatisarea lor au avut si un talent fantastic
Poporul format din oameni cu craniile alungite. Foto: wikipedia.org/ facebook.com
ADVERTISEMENT

Un grup etnic sudanic central cu cranii alungite își are casa în Republica Democratică Congo. Acest popor fascinant a uimit lumea cu aspectul său neobișnuit.

Poporul format din oameni cu craniile alungite. Faimoși pentru înfățișarea lor, au avut și un talent fantastic

Poporul Mangbetu din Congo e cunoscut pentru craniile lor alungite intenționat, un obicei vechi numit Lipombo. Dar nu doar aspectul îi face speciali. Aceștia sunt și artiști talentați, mai ales în muzică. Harpele și chitarele lor sunt faimoase, unele vândute cu peste 100.000 de dolari.

ADVERTISEMENT

În provincia Haut-Uele din Republica Democratică Congo, trăiește un popor fascinant cunoscut sub numele de Mangbetu. Una dintre cele mai distinctive trăsături ale poporului Mangbetu, care a uimit exploratorii europeni, era practica deformării craniene cunoscută sub numele de Lipombo.

Această tradiție consta în legarea strânsă a capului bebelușilor cu pânză, rezultând o alungire caracteristică a craniului, potrivit wikipedia.org. Deși această practică a început să dispară în anii 1950 odată cu influența occidentală, rămâne totuși un element cheie în arta și cultura Mangbetu.

ADVERTISEMENT

De asemene, Mangbetu sunt renumiți pentru măiestria lor artistică și muzicală. Instrumentul emblematic asociat cu ei este harpa sau chitara Mangbetu, care sunt foarte rare. Astfel, unele exemplare au atins valori impresionante la licitații, depășind suma de 100.000 de dolari.

Pasiunea lor pentru muzică a atras mulți muzicologi în zonă, care au vrut să înregistreze sunetele și ritmurile unice ale culturii Mangbetu. Înregistrările astea sunt o adevărată comoară, păstrând muzica lor vie pentru generațiile viitoare.

ADVERTISEMENT

Care este originea poporului Mangbetu?

Originile poporului Mangbetu se pierd în negura timpului, dar istoricii cred că migrația lor din Sudanul de Sud către locația actuală a avut loc în jurul anului 1000 d.Hr. Această călătorie epică i-a adus într-un mediu complet nou, cu un climat și o vegetație diferită.

Aici, Mangbetu s-au împrietenenit cu triburile bantu, de la care au împrumutat o mare parte din vocabularul legat de mediul înconjurător.

ADVERTISEMENT

La începutul secolului al XVIII-lea, societatea Mangbetu era formată din mai multe clanuri mici, dispersate printre triburile bantu care migrau spre nord. Dar, spre sfârșitul secolului, un grup de elite vorbitoare de Mangbetu, în principal din clanul Mabiti, a reușit să unifice clanurile disparate sub o singură conducere, formând astfel regatul Mangbetu.

Sub conducerea regelui Nabiembali, la începutul secolului al XIX-lea, influența Mangbetu s-a extins considerabil, înglobând triburi precum Madi, Bangba, Mayogo, Mayvu, Makango și Barambo.

Strategia lui Nabiembali de a se căsători cu femei din aceste triburi a permis fiilor săi să fie acceptați ca conducători legitimi printre popoarele mamelor lor.

Totuși, această strategie a avut consecințe neașteptate. Pe măsură ce fiii lui Nabiembali căutau să-și extindă propria putere și influența clanurilor materne pe care le conduceau, au devenit rezistenți la autoritatea tatălui lor.

Tensiunile au culminat în 1859 cu o revoltă care a dus la uciderea lui Nabiembali și la înființarea mai multor regate independente conduse de fiii săi. Mangbetu au fost în cele din urmă colonizați în 1892 de Statul Independent Congo.

ADVERTISEMENT
Întrebat „cât de mult e Ianis Hagi în urmă față de colegii lui?”,...
Întrebat „cât de mult e Ianis Hagi în urmă față de colegii lui?”, antrenorul lui Rangers nu s-a putut abține!
Alimentul secret al unui cardiolog. Ce consumă între mese pentru a-și proteja inima,...
Alimentul secret al unui cardiolog. Ce consumă între mese pentru a-și proteja inima, dar românii ignoră
EXCLUSIV Palida fericire după nenorocirea de la Ferma Dacilor. Geamănul lui Luca Ene...
EXCLUSIV Palida fericire după nenorocirea de la Ferma Dacilor. Geamănul lui Luca Ene și-a ținut promisiunea față de fratele și tatăl său dispăruți în teribilul incendiu: "E jucător de bază la Steaua!"
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Codul Rutier. Greșeala pe care o fac toți șoferii când parchează
Codul Rutier. Greșeala pe care o fac toți șoferii când parchează
Am început să plâng, îmi era frică!! Daiana de la Insula Iubirii, acuzații...
Am început să plâng, îmi era frică!! Daiana de la Insula Iubirii, acuzații dure la adresa lui Radu Vâlcan. Ce îi făcea la filmările din Thailanda
AVERTISMENT de RĂZBOI al RUSIEI! CONFRUNTAREA cu OCCIDENTUL, fără PRECEDENT! Se anunță CATASTROFA
AVERTISMENT de RĂZBOI al RUSIEI! CONFRUNTAREA cu OCCIDENTUL, fără PRECEDENT! Se anunță CATASTROFA
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani...
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Un clujean i-a rugat pe judecători să nu-l bage la închisoare, de frica...
Un clujean i-a rugat pe judecători să nu-l bage la închisoare, de frica soției: „Dezamăgirea ar trece mai uşor”
Traseul de autobuz care durează şi 6 ore. Are 43 de staţii, 22...
Traseul de autobuz care durează şi 6 ore. Are 43 de staţii, 22 de km, iar uneori e şi gol
Pescobar, parteneriat de senzaţie cu un celebru milionar român! Cât de frumoasă e...
Pescobar, parteneriat de senzaţie cu un celebru milionar român! Cât de frumoasă e tânăra care îi promovează pe cei doi
Povestea de film a lui Toma Gheorghe, cel mai bâtrân criminal în serie...
Povestea de film a lui Toma Gheorghe, cel mai bâtrân criminal în serie din România. A omorât 5 oameni, iar soția și fiica au fost printre victime: „Am ales ce-a fost mai rău”