News

Popularitatea lui Joe Biden, în cădere liberă. De ce își pierd americanii încrederea în președintele SUA

Tot mai puțini americani au încredere în Joe Biden, lucru cauzat în special de retragerea din Afganistan, dar și de alți factori. Războiul din Ucraina l-a ajutat, cu toate acestea, pe Biden.
16.08.2022 | 07:35
Popularitatea lui Joe Biden in cadere libera De ce isi pierd americanii increderea in presedintele SUA
Popularitatea lui Joe Biden, în scădere. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În urmă cu un an, talibanii ocupau orașul Kabul, pe fondul deciziei armatei SUA de a retrage trupele din acea țară.

Popularitatea lui Joe Biden, în scădere

A fost momentul în care oamenii au început să-și piardă încrederea în Joe Biden. Potrivit analizei Axios.com, acesta ar fi principalul motiv pentru care popularitatea lui Joe Biden e în cădere liberă.

ADVERTISEMENT

“Ocuparea oraşului Kabul de către talibani în urmă cu un an a generat o nouă criză pentru poporul afgan şi o confirmare a realităţii dure privind lucrurile pe care intervenţia occidentală de două decenii nu le-a putut realiza. Coincide cu declinul politic al preşedintelui Biden”, explică sursa citată.

”Retragerea militară din Afganistan a fost un şoc şi va rămâne un şoc. Au fost şi actele de brutalitate cauzate de modul în care s-a produs retragerea şi de ocuparea capitalei Kabul. Consultările cu partenerii de coaliţie au fost mai degrabă cosmetice decât profunde”, a afirmat un diplomat occidental, nemulțumit de modul de a acționa al SUA în Afganistan.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, specialiștii spun că popularitatea unui președinte e dată, de obicei, de economie nu de politica externă.

În cazul lui Joe Biden ar putea fi excepția care confirmă regula, pentru că nimeni în SUA nu poate accepta modul rușinos în care americanii s-au retras din Afganistan. Cu toate acestea, tot politica externă l-a adus pe Biden ”înapoi pe șa”. Războiul din Ucraina și măsurile luate de SUA în acest context au readus încrederea americanilor și liderul lor.

ADVERTISEMENT

Analizând cifrele, în 1 august 2021 popularitatea lui Biden era de 49%, conform Gallup. Cifrele au scăzut brusc la 43% după retragerea din Afganistan, iar acum doar 38% dintre americani au încredere în președintele lor. Mai mult, în interiorul Partidului Democrat popularitatea a scăzut de la 100% la 78%.

Joe Biden atingea un maxim al popularității de 57% în 2 februarie 2021, în timp ce minimul atins a fost în 26 iulie, de doar 38%. Comparativ, excentricul Donald Trump a avut în cel mai bun caz o cotă de popularitate de 49% în 16 ianuarie 2020, însă acum e mult în spatele lui Biden.

ADVERTISEMENT

În istoria recentă a Americii doar președintele George W. Bush a atins o cotă de popularitate de 90% în 21 septembrie 2001, mult inclusiv peste popularul Obama, care cochetase cu procente apropiate de 70%.

Joe Biden și-a obișnuit audiența cu multe gafe, puse pe seama vârstei înaintate. Mai mult, a dat emoții tuturor atunci când a avut Covid-19 în această vară. Din fericire, liderul SUA a scăpat cu bine după toată această experiență.

ADVERTISEMENT
Tags: