News

Populația Chinei, în scădere dramatică. Ce măsuri ia regimul pentru a opri divorțurile și a stimula populația să facă copii

China înregistrează o scădere importantă a populației, iar regimul face tot posibilul pentru a stopa divorțurile și a încuraja cuplurile să facă copii.
20.05.2021 | 13:55
Populatia Chinei in scadere dramatica Ce masuri ia regimul pentru a opri divorturile si a stimula populatia sa faca copii
Populația Chinei, în scădere dramatică. Ce măsuri ia regimul pentru a opri divorțurile și a stimula populația să facă copii Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Autoritățile chineze se tem de un declin demografic, după ce datele recensământului realizat o dată la 10 ani arată că ritmul de creștere al populației a fost cel mai lent ritm din ultimele decenii.

Obiectivul regimului comunist este creșterea natalității. În ciuda faptului că în 2015 au renunțat la obligativitatea copilului unic și au permis cuplurilor să aibă doi copii, măsura nu a avut efectul scontat decât pe termen foarte scurt.

ADVERTISEMENT

Populația Chinei, în scădere dramatică. Ce măsuri ia regimul pentru a opri divorțurile și a stimula populația să facă copii

Numărul divorțurilor înregistrate în China a scăzut cu peste 70% de la introducerea unei perioade obligatorii de „liniștire” la începutul acestui an.

Potrivit statisticilor publicate de Ministerul Afacerilor Civile al țării, în primul trimestru al anului 2021 au fost înregistrate 296.000 de divorțuri, comparativ cu 1,06 milioane în ultimul trimestru al anului trecut, o scădere de 72%.

ADVERTISEMENT

S-a înregistrat și o scădere de aproape 52% față de cele 612.000 de căsătorii desfăcute în primul trimestru al anului 2020.

Conform noului Cod Civil, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, cuplurile care solicită divorțul trebuie să aștepte 30 de zile de la depunerea cererii, timp în care oricare dintre părți poate retrage petiția. Aceștia trebuie să depună o cerere din nou după expirarea lunii pentru ca mariajul să fie desfăcut.

ADVERTISEMENT

Legea, bazată pe legislația locală deja în vigoare în mai multe părți ale țării, a fost criticată pe scară largă, deoarece împiedică libertățile personale și poate bloca persoanele în căsătorii nefericite sau chiar violente.

Dar susținătorii au apărat-o în presa de stat susținând că „asigură stabilitatea familiei și ordinea socială”.

ADVERTISEMENT

Divorțurile au crescut în mod constant în China în ultimii ani, parțial datorită  reducerii stigmatului social și autonomiei sporite a femeilor, soțiile instigând peste 70% din divorțuri, potrivit Federației Femeilor din toată China.

Acest lucru a declanșat alarma în rândul unor factori de decizie politică, tendința venind în timp ce autoritățile încurajează oamenii să aibă mai mulți copii pentru a îndepărta efectele unei puternice scăderi demografice.

“Căsătoria și reproducerea sunt strâns legate. Scăderea ratei căsătoriilor va afecta rata natalității, care la rândul său afectează evoluțiile economice și sociale”, a declarat Yang Zongtao, un oficial al Ministerului Afacerilor Civile, în cadrul unei conferințe de presă anul trecut, relatează CNN.

Perioada de liniștire este o parte esențială a eforturilor regimului, precum și stimulente pentru căsătoria oamenilor și pentru ca femeile să aibă copii mai degrabă decât să lucreze. Anul trecut, au existat rapoarte despre cupluri care se grăbeau să divorțeze înainte de intrarea în vigoare a perioadei de liniștire.

China nu este singura țară care are o astfel de perioadă, atât Franța, cât și Regatul Unit obligă cuplurile care solicită un divorț de comun acord să aștepte între două și respectiv șase săptămâni pentru ca mariajul să fie desfăcut.

Oficialii chinezi au apărat regulile ca prevenind divorțurile „impulsive”, subliniind că, în cazul violenței domestice, părțile pot continua divorțul în instanță.

Cu toate acestea, această opțiune este mult mai lungă și costisitoare decât depunerea cererii pentru dizolvarea căsătoriei. Un raport din 2018 al Curții Populare Supreme a Chinei a constatat că aproximativ 66% din cazurile de divorț au fost respinse în prima înfățișare.

Mai multe relatări au atestat nepopularitatea perioadei de liniștire, văzută de mulți ca o reducere inutilă a libertăților personale câștigate relativ recent în mare parte din China.

După ce o femeie din provincia Hubei ar fi fost ucisă de soțul ei în ianuarie, mai multe voci au speculat în mediul online că moartea ei ar fi legată de perioada de liniștire.

Populația Chinei, cel mai lent ritm de creștere din ultimele decenii

Autoritățile chineze se tem de un declin demografic, după ce datele recensământului realizat o dată la 10 ani arată că ritmul de creștere al populației a fost cel mai lent ritm din ultimele decenii.

Rata medie anuală de creștere a fost de 0,53% în ultimii 10 ani, în scădere de la o rată de 0,57% între 2000 și 2010, ducând populația la 1,41 miliarde.

Rezultatele adaugă presiune asupra Beijingului pentru a înmulți măsurile prin care cuplurile sunt încurajate să aibă mai mulți copii și pentru a preveni un declin al populației.

Recensământul a fost efectuat la sfârșitul anului 2020, când aproximativ șapte milioane de recenzori au mers din ușă în ușă pentru a colecta informații de la gospodăriile chineze.

Având în vedere numărul mare de persoane chestionate, este considerată cea mai cuprinzătoare resursă pentru populația Chinei, care este importantă pentru planificarea viitoare.

În 2020 s-au născut 12 milioane de bebeluși

Ning Jizhe, șeful Biroului Național de Statistică, a dezvăluit că anul trecut s-au născut 12 milioane de bebeluși, o scădere semnificativă față de cele 18 milioane de nou-născuți din 2016.

Ning a adăugat că o rată a fertilității mai mică este un rezultat natural al dezvoltării sociale și economice a Chinei, relatează BBC.

Pe măsură ce țările devin mai dezvoltate, natalitatea tinde să scadă din cauza educației sau a altor priorități, cum ar fi carierele.

De exemplu, țările învecinate, Japonia și Coreea de Sud, au constatat că natalitatea scade până la valori minime în ultimii ani, în ciuda diverselor stimulente guvernamentale care au ca scop încurajarea cuplurilor să aibă mai mulți copii.

Anul trecut, Coreea de Sud a înregistrat mai multe decese decât nașteri pentru prima dată în istorie, situație alarmantă pentru o țară care are deja cea mai scăzută natalitate din lume.

Populațiile în scădere sunt problematice datorită structurii de vârstă inversată, cu mai mulți oameni în vârstă decât tineri.

Când se va întâmpla acest lucru, nu vor exista suficienți lucrători în viitor pentru a sprijini persoanele în vârstă și ar putea exista o cerere crescută de sănătate și asistență socială.

Ce măsuri a luat China până în prezent?

În 2016, guvernul a pus capăt unei politici controversate care interzicea familiilor să aibă mai mult de un copil și a permis cuplurilor să aibă doi copii.

Dar reforma nu a reușit să inverseze scăderea ratei natalității, în ciuda unei creșteri în primii doi ani de la luarea măsurii.

Tendințele populației Chinei au fost de-a lungul anilor modelate în mare parte de politica privind copilul unic, care a fost introdusă în 1979 pentru a încetini creșterea populației.

Familiile care au încălcat regulile s-au confruntat cu amenzi, pierderea locurilor de muncă și uneori avorturi forțate.

Populația aptă de muncă, de asemenea în scădere

Populația Chinei aptă de muncă, pe care o definește ca fiind persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 59 de ani, a scăzut, de asemenea, cu 40 de milioane față de ultimul recensământ din 2010.

Deși deocamdată se situează totuși la un nivel confortabil, de 880 de milioane de persoane, specialiștii avertizează că, în viitor, scăderea continuă a forței de muncă va afecta potențialul creșterii economice a Chinei.

Liderii comuniști din China au spus deja că vârsta de pensionare va trebui să crească pentru a face față acestor cereri și costuri. Acest lucru ar putea însemna mai multă muncă pentru lucrătorii din țară.

ADVERTISEMENT
Tags: